Κυριακή, 30 Μαρτίου 2014

“Ελληνική Τριλογία” (Το χθες, το σήμερα και το αύριο της χώρας)

Δωρεάν το νέο βιβλίο του Φώτη Σαραντόπουλου 

Σκοπός αυτού του βιβλίου δεν είναι το να πω όσα είχα στο μυαλό μου. Είναι το να φτάσουμε σε λύσεις, αναλύοντας το ποιοι είμαστε, τι κάναμε και τι πρέπει να κάνουμε.  Όπως θα προσπαθήσω να αποδείξω, αυτό που μας χρειάζεται δεν είναι ένα πλάνο σαν αυτό που ακολουθούμε αλλά ούτε και ένα «Plan B» που προτείνουν ή σκέπτονται ή ετοιμάζουν διάφοροι. Χρειαζόμαστε ένα «Plan E», «Ε» όπως το έψιλον της Ελλάδας.
Και το πλάνο αυτό, δεν μπορούν να το σχεδιάσουν άλλοι για λογαριασμό μας, ούτε μπορούμε να αντιγράψουμε λύσεις άλλων. Μη με θεωρήσετε οπαδό του «να σχεδιάζουμε από την αρχή τον τροχό», γιατί θα κάνετε λάθος. Απλά θεωρώ ότι πρέπει να επιλέξουμε ένα «είδος τροχού», όχι όποιο να ’ναι, που να είναι κατάλληλο για τους δικούς μας δρόμους, για τον δρόμο που πρέπει να χαράξουμε και να ακολουθήσουμε.
Είμαστε «έθνος ανάδελφον» είπε κάποτε ο Σαρτζετάκης. Και είχε δίκιο. Σε πολλά είχε άδικο, αλλά σε αυτό είχε δίκιο. Έστω και αν το εννοούσε πολύ διαφορετικά από ότι εγώ. Εγώ θα το έλεγα «είμαστε έθνος σπάνιο και μοναδικό». Τόσο μοναδικό, όσο η Ελληνική γεωγραφία και φύση.
Και θα προσθέσω ότι είμαστε έθνος με ενοχές. Πολύ περισσότερες ενοχές από όσες μας αναλογούν και από όσες αντιστοιχούν στην ιστορική μας προσφορά. Και αν θέλουμε να προχωρήσουμε, πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας αλλά και να απενοχοποιηθούμε. Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, όχι όλα πάνω στο κεφάλι μας

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...