Πέμπτη, 9 Μαΐου 2013

ΜητριαρχίαΗ ταινία που συγκεντρώνει 60 γυναίκες για να συζητήσουν τη θέση τους στον κόσμο σήμερα.

Στη ΜΗΤΡΙΑΡΧΙΑ, τη νέα ταινία του Νίκου Κορνήλιου, 60 γυναίκες ηθοποιοί -αλλά και ακτιβίστριες, μετανάστριες, πρόσφυγες, ποιήτριες, λογοτέχνες - διαφορετικών ηλικιών, εθνικοτήτων, κοινωνικών προελεύσεων, πολιτικών πεποιθήσεων και ερωτικών προτιμήσεων, επιχειρούν να επαναπροσδιορίσουν τη θέση τους στον κόσμο σε μια χωρίς παύσεις συνάντηση 5 ημερών.
Αναζητούν τον τρόπο που θα αρθρώσουν τη δική τους φωνή, σε μια κοινωνία δομημένη εδώ και αιώνες πάνω στον αντρικό λόγο.
Την ημέρα συζητούν, αναλύουν, συμφωνούν και συγκρούονται πάνω σε όλα όσα τις αφορούν: κοινωνία, σεξουαλικότητα, πολιτική, σώμα, σχέσεις, τέχνες, μητρότητα, εργασία. Τη νύχτα χορεύουν, τραγουδούν, εξομολογούνται βιώματα κι εμπειρίες, ενοχές, μυστικά, φόβους, επιθυμίες, προκαταλήψεις, αμφιβολίες.
Τι θα προκύψει από ένα τέτοιο πείραμα; Από αυτή την ιδιότυπη συνέλευση χωρίς μανιφέστα και προκαθορισμένους στόχους, που το μόνο που τη διαπνέει είναι η επιθυμία για επικοινωνία, έκφραση κι ελεύθερο αυτοπροσδιορισμό;

Τα πρόσωπα της ταινίας πλάθονται εκκινώντας από βιωματικό υλικό που οι ίδιες οι ηθοποιοί φέρουν και επεξεργάζονται. Οι προσωπικές τους εμπειρίες, καθώς και γυναικών του περιβάλλοντός τους, αποτελούν την πρώτη ύλη για τη δημιουργία των ηρωίδων της ΜΗΤΡΙΑΡΧΙΑΣ. Η πειραματική αυτή προσέγγιση στη μυθοπλασία συνορεύει με τον κινηματογράφο της τεκμηρίωσης και σε ένα άλλο επίπεδο, αυτό του ελεύθερου αυτοσχεδιασμού κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Η πρότερη (και σε πολλές περιπτώσεις μακρόπνοη) συνεργασία με όλες τις ηθοποιούς που θα συμμετέχουν στην ταινία παρέχει ένα γόνιμο έδαφος εμπιστοσύνης, στο οποίο ανθίζει μια συγκινητική συλλογική δυναμική.
Η ταινία, τα γυρίσματα της οποίας θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο του 2013, φιλοδοξεί ν’ αποτελέσει την αφορμή να επανεξετασθεί η θέση της Γυναίκας στη σημερινή κοινωνία και οι συντελεστές της θα επιχειρήσουν να φέρουν στο προσκήνιο θέματα φύλου που μπορεί να φαντάζουν αυτονόητα, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι.  
Στη ΜΗΤΡΙΑΡΧΙΑ, 60 γυναίκες με μία στενή σχέση συνεργασίας με το Νίκο Κορνήλιο, έχουν συγκεντρωθεί για να υλοποιήσουν ένα σχέδιο που φιλοδοξεί να αφορά άμεσα το μισό πληθυσμό και σίγουρα έμμεσα το άλλο μισό...
Μέρος της χρηματοδότησης της ταινίας θα στηριχθεί σε crowdfunding,που θα ξεκινήσει στις 13 Μαΐου και θα διαρκέσει 1 μήνα, μέσω της πλατφόρμας Indiegogo

Teaser της ταινίας μπορείτε να δείτε εδώ: www.youtube.com/watch?v=pO8V3IoG4Hw&feature=youtu.be
twitter.com/Alpha_Movie I facebook.com/MatriarchyTheMovie I matriarchythemovie.tumblr.com

Για θέματα Τύπου επικοινωνήστε με: Ναταλία Κατηφόρη 6972345289 natalia@opusltd.com & Κατερίνα Αποστολοπούλου 6948173955 katerina@opusltd.com

O σκηνοθέτης Νίκος Κορνήλιος
 έχει μια αξιόλογη πορεία στον κινηματογράφο και το θέατρο, όχι μόνο στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό. Με δραστηριότητα που ξεκινά από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, έχει αποσπάσει βραβεία για τις ταινίες Ισημερία/1991, το Αθώο Σώμα/1997, η Μουσική των προσώπων/2008 και πιο πρόσφατα τις 11 Συναντήσεις με τον Πατέρα μου/2012. Η ταινία του Trois Mouvements (ανάθεση του γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού) προβλήθηκε στο Centre Pompidou-Βeaubourg,. Έχει επίσης σκηνοθετήσει θεατρικές παραστάσεις στη Γαλλία (Théâtre national de Chaillot, για το Φεστιβάλ της Avignon, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Παρισιού) και στην Ελλάδα (Εθνικό Θέατρο, θ. Ροές, θ. Σφενδόνη, Βooze Cooperativa, θ. Χώρα, θ. Αλκμήνη).
Συνέθεσε έργα για ορχηστρικά σύνολα που παίχτηκαν σε πολλά ευρωπαϊκά φεστιβάλ (Στρασβούργο, Άμστερνταμ, Ρώμη, Βρυξέλες, Λονδίνο, Μίντελμπουργκ, Ορλεάνη, Γκρατς…), μουσική για τις θεατρικές παραστάσεις που σκηνοθέτησε και για όλες τις ταινίες του.
Έχει εργασθεί με τον Antoine Vitez (υποκριτική και διδασκαλία ηθοποιών) και με το Γιάννη Ξενάκη (μουσική σύνθεση). Το 1980-83 ήταν υπεύθυνος του εργαστηρίου αρχαίου δράματος του Θεάτρου του Ivry (διεύθυνση AntoineVitez), μετά από πρόσκληση του Τάσου Λιγνάδη δίδαξε υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και στη συνέχεια στις Ανώτερες Σχολές Δραματικής Τέχνης Εμπρός, Αρχή, καθώς και στο Θέατρο των Αλλαγών.
Το 1994 ίδρυσε το Συνεργείο Θεάτρου, ένα χώρο έρευνας για τις σχέσεις μεταξύ των τεχνών: θέατρο-χορός-μουσική-κινηματογράφος.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ (λίστα υπό διαμόρφωση)
Σκηνοθεσία, Δραματουργία, Παραγωγή : Νίκος Κορνήλιος
Σχεδιασμός παραγωγής, Δραματουργία, Μοντάζ: Ευγενία Παπαγεωργίου
Βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Γιώτη
Φωτογραφία: Γιώργος Παπανικολάου,Αλέξης Ιωσηφίδης, Άγγελος Τσουκαλάς
Ήχος: Γιάννης Καραμήτρος, Βασιλική Πούλου, Ιάσονας Θεοφάνου
Σχεδιασμός ήχου, μιξάζ: Studio 19, Κώστας Μπώκος, Βασίλης Κουντούρης
Σκηνική Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Μπαλωμένου
Βοηθοί παραγωγής: Παναγιώτης Δρακόπουλος, Δημήτρης Αμπατζής

ΗΘΟΠΟΙΟΙ (λίστα υπό διαμόρφωση)
  Esther Andre Gonzalez
Εβελίνα Αραπίδη
Ειρήνη Ασημακοπούλου
Christina Baptista
Ανδριανή Βασιλοπούλου
Λαρίσα Βέργου
Γαβριέλα Βασδέκη
Νικολέτα Γιαλελάκη
Μαρία Γκριτζάπη
Μαρία Δερεμπέ
Μαρία Διακουμάκου
Κλεοπάτρα Εμμανουήλ
Άρτεμις Ιωάννου
Όλγα Ιωάννου
Ελένη Καλαρά
Στέλλα Καλησπεράτου
Δήμητρα Κωνσταντινοπούλου
Μελίσσα Κωτσάκη
Μαρία Λαμπράκη
Loretta Mc Cauley
Χριστίνα Μανώλη
Ειρήνη Μαργαρώνη
Ελπίδα Μεταξά
Μάιρα Μηλολιδάκη
Δήμητρα Μητροπούλου
Ρωμαλέα Ντρέγκα
Κατερίνα Παρίσσου
Βάσια Πασπαλή
Ζέτα Πασπαράκη
Ιωάννα Μιχαλά
Ελένη Μολέσκη
Δήμητρα Μπάρλα
Κασσάνδρα Μπαφαλούκου
Ανοιξιά Μπουτζιούκα
Ευτυχία Ξανθουδάκη
Έλπη Οικονόμου
Ντέπυ Πάγκα
Αιμιλία Παπαδάκου
Ελένη Παργινού
Ελίνα Ρίζου
Πηνελόπη Σεργουνιώτη
Χριστίνα Σκάζα
Ανδρομάχη Σπανέλλη
Έλενα Σταμάτη
Μαργαρίτα Σταυροπούλου
Eva Stylander
Κωνσταντίνα Τάκαλου
Βασιλική Τρουφάκου
Πηνελόπη Φλουρή
Άννα Χανιώτη
Εμμανουέλα Χαράτση
Ίρις Χατζηαντωνίου

Τις ηρωίδες της ΜΗΤΡΙΑΡΧΙΑΣ θα έρθουν να συναντήσουν γυναίκες της ποίησης και της τέχνης με ιδιαίτερο προσωπικό λόγο, όπως η Όλγα Τουρνάκη και η Τζίνα Πολίτη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...