Σάββατο, 11 Μαΐου 2013

Η «Νήσος» το έκανε το θαύμα της…

Μικροζυθοποιία Κυκλάδων στην Τήνο

Τελικώς, η «παρέα της Τήνου» έκανε την έκπληξη: η δημοσιογράφος Μάγια Τσόκλη, ο Αλέξανδρος Κουρής, η Ελίνα και ο Κωστής Δάλλας ανοίγουν και επισήμως το πρώτο μπουκάλι της μπίρας «Νήσος» στις 10 Μαίου 2013! Και επειδή όλοι τους είναι πραγματικοί κοσμοπολίτες-ταξιδευτές συνδυάζουν τα εγκαίνια της δικής τους   «Μικροζυθοποιίας Κυκλάδων στην Τήνο», με μία περιήγηση στην αγαπημένη τους Τήνο. Έτσι, το Σαββατοκύριακο του Θωμά με εμπνευσμένες ξεναγήσεις, ανοιξιάτικα περπατήματα στην ενδοχώρα, νόστιμες γευσιγνωσίες τοπικών εδεσμάτων, αυθεντικά νησιώτικα πανηγύρια και βεβαίως άφθονη μπίρα «Νήσος», θα μοιραστούν με τους πολλούς φίλους τους την Τήνο που συγκινεί και αγαπάνε. 
Η μπίρα «Νήσος» γεννήθηκε στη Βαγιά της Τήνου, στο χώρο της παλιάς ταβέρνας «Ροδιά» και ασφαλώς δηλώνει κάτοικος Κυκλάδων. Οι χώροι διαμορφώθηκαν ειδικά για να στεγάσουν τον ογκώδη εξοπλισμό του ζυθοποιείου που ήρθε από τις τέσσερις γωνιές του πλανήτη.  Όπως λένε οι δημιουργοί της νέας μπίρας – που δεν είναι μόνον η «παρέα των τεσσάρων» αλλά και οι εστιάτορες και οι επαγγελματίες του νησιού που συν-διαμόρφωσαν της τελική της γεύση – «αγαπά τα καλοκαιρινά μεσημέρια, τις νόστιμες γεύσεις, τις δροσερές σκιές, τα λευκά ξωκλήσια, τις χειροποίητες ξερολιθιές. Εμπνέεται από τα έργα των ανθρώπων, τους καρπούς της γης, τα λιόδεντρα, το φως, το κύμα, το μελτέμι, τις αλκυονίδες μέρες, τη μυροβόλο άνοιξη». 
Ας παρακολουθήσουμε, όμως.  την  ενδιαφέρουσα συνομιλία μας με την κυρία Μάγια Τσόκλη, η οποία δείχνει αποφασισμένη να ενσωματώσει στο νέο εγχείρημα το απόσταγμα των εμπειριών της από τα ταξίδια στις χώρες, την πολιτική και τον πολιτισμό.
 
  
 Μάγια Τσόκλη                                                 Αλέξανδρος Κουρής 
 
«Σαν οικογένεια έχουμε πολλές σχέσεις με το νησί: υπάρχει το Μουσείο, το Θέατρο. Κι εγώ και ο σύντροφός μου ο Αλέξανδρος που αγαπά πολύ το νησί σκεφθήκαμε ότι θα θέλαμε –για να έχουμε περισσότερους λόγους να ζούμε στο νησί να κάνουμε κάτι παραγωγικό. Ξέρετε πιστεύουμε ότι ένας τόπος για να αναπτυχθεί χρειάζεται και προϊόντα. Δεν φτάνουν τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια. Θέλει και προϊόντα και ειδικά σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που αυτό το είχαμε ξεχάσει και που το ανακαλύπτουμε αυτή την περίοδο της κρίσης.  Σκεφτήκαμε λοιπόν πριν περίπου ένα χρόνο να δημιουργήσουμε ένα προϊόν το οποίο θα δώσει αξία στην Τήνο και στις Κυκλάδες, εμπλουτίζοντας το «καλάθι προϊόντων» της ευρύτερης νησιωτικής περιοχής. Ένα τέτοιο προϊόν που είναι σε πλήρη αρμονία με τον τρόπο ζωής των Κυκλάδων είναι η μπίρα. Έτσι ξεκινήσαμε την κυκλαδίτικη μπίρα η οποία – εκτός των άλλων -μπορεί να είναι  μία βιώσιμη επιχείρηση». 
- Ποια είναι η δυναμικότητα του ζυθοποιείου;
Η δυναμικότητά του είναι 2.000 λίτρα για κάθε ζυθοποίηση.  Μπορούμε δηλαδή να στοκάρουμε περίπου 10.000 λίτρα. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι πρόκειται για μια αξιόλογη  μικροζυθοποιία, ανάλογη θα έλεγα με την Septem του Σοφοκλή Παναγιώτου, που επίσης κάνει πολύ καλή δουλειά.
Από την πλευρά μας κάναμε μία ακόμη επιλογή:  η μπίρα «Νήσος» είναι απαστερίωτη - άρα μιλάμε για ένα ζωντανό και φρέσκο προϊόν -  αλλά και μικρο-φιλτραρισμένη. Για το σκοπό αυτό επενδύσαμε σε ένα υπερσύγχρονο μηχάνημα που διατηρεί τις διατροφικές αξίες της μπίρας αλλά και επιτρέπει στο ίδιο αυτό προϊόν να αντέχει εκτός ψυγείου 6 μήνες. Αυτό είναι πολύ σημαντικό διότι αυτό μας λύνει τα χέρια ιδιαίτερα σε μια περιοχή με έντονη ηλιοφάνεια όπου το προϊόν μπορεί και να ταλαιπωρείται κάποιες στιγμές.
- Στηριχθήκατε σε επιδοτούμενα προγράμματα για τη δημιουργία του ζυθοποιείου;
Όχι. Θα ήθελα να σας πω ότι η μικροζυθοποιία έγινε αποκλειστικά με ίδια κεφάλαια. Ούτε επιδοτήσεις ούτε δάνεια.  
- Πως αντιμετώπισαν την προσπάθειά σας οι κάτοικοι της Τήνου και των Κυκλάδων;
Οι σχέσεις μας με τους ντόπιους είναι πραγματικά εξαιρετική. Νοιώθω πλέον ότι μας εμπιστεύονται.  Οι στιγμές της αρχικής καχυποψίας πέρασαν. Ξέρουν ότι είμαστε εκεί για να μείνουμε και ότι ενδιαφερόμαστε  για το καλό του νησιού και τωβν Κυκλάδων. Ξέρετε, όμως κι εμείς κάναμε ότι περνούσε από το χέρι μας για να νοιώσουν το συγκεκριμένο προϊόν ως δικό τους. Έτσι, πριν αποφασίσουμε για την τελική  συνταγή της μπίρας, κάναμε γευσιγνωσίες με τους εστιάτορες. Ήρθαν, δοκίμασαν  διάφορες γεύσεις,  συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια και τελικώς όλοι μαζί  δημιουργήσαμε την μπίρα «Νήσος». Με δύο λόγια όλοι ένοιωσαν ότι συμμετείχαν στην τελική συνταγή.  Αυτό είναι το ένα στοιχείο. Το δεύτερο είναι ότι μπήκαμε στην Τήνο για να προσθέσουμε και όχι να αφαιρέσουμε αξία. Η ζυθοποιία η οποία στεγάζεται σε ένα παλιό εστιατόριο δεν έχει καθόλου λιανική πώληση.  Πουλάει μόνον χονδρική γεγονός που σημαίνει ότι δεν αλλάξαμε τις ισορροπίες στην αγορά. Μαζί με όλα αυτά όλοι ένοιωσαν ότι η μπίρα «Νήσος» φιλοδοξεί να παίξει έναν ακόμη ρόλο: του πρεσβευτή των Κυκλάδων στον ξένο επισκέπτη. Και από αυτό όλοι μπορούν να έχουν μόνον κέρδος
- Για να είναι βιώσιμο ένα τέτοιο εγχείρημα μπορεί να στηριχθεί μόνον στα νησιά;
Σίγουρα όχι. Μια τέτοια επιχείρηση δεν μπορεί να απευθυνθεί  μόνον στους μόνιμους κατοίκους του νησιού αλλά και στους επισκέπτες του νησιού και το κοινό της Αθήνας.  Ήδη έχουμε συμφωνήσει να μπει το προϊόν σε μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ. Παράλληλα με όλα αυτά, υπάρχει μία μεγάλη κοινότητα ανθρώπων που ασχολούνται με την μπίρα και που θα ήθελαν να συνδυάσουν τις διακοπές τους με αυτό το προϊόν. Με δύο λόγια, φιλοδοξούμε η «Νήσος» να γίνει ένας πόλος έλξης γι αυτούς τους ανθρώπους. Για να γίνουν όμως όλα αυτά πρέπει το προϊόν να καθιερωθεί ως ένα ποιοτικό προϊόν. Και σε αυτή την κατεύθυνση έχουμε κάνει μία μεγάλη προσπάθεια: διαλέξαμε τα καλύτερα υλικά και πιστεύω ότι έχουμε φτιάξει μια εξαιρετική pilsner.
- Πως αξιοποιείτε τα κοινωνικά δίκτυα;
«Τρέχουμε» την σελίδα της «Νήσου» στο facebook η οποία έχει ξεπεράσει τα 27.000 likes. Και το προϊόν δεν έχει ακόμη κυκλοφορήσει….  
- Τι λέει το αισθητήριό σας για την κατάληξη του όλου εγχειρήματος;
Υπάρχει μία έντονη αισιοδοξία σε όλους τους συντελεστές. Ξεκινάμε με πάθος και φιλοδοξία να γίνουμε πρότυπο, τόσο ως προϊόν τοπικής παραγωγής, όσο και ως παράδειγμα περιφερειακής παραγωγικής επένδυσης που θα προσθέσει αξία στην οικονομία των Κυκλάδων προς όφελος τόσο των μόνιμων κάτοικων όσο και των πολυάριθμων επισκεπτών τους. Και νοιώθω ότι θα το πετύχουμε
 

  

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...