Κυριακή, 12 Μαΐου 2013

Όλοι οι φόροι που θα επιβληθούν από τον Ιούνιο

oloi-oi-foroi-poy-tha-epivlithoun-apo-ton-iounio
Καυτό αναμένεται να είναι το φετινό καλοκαίρι για εκατομμύρια φορολογούμενους, οι οποίοι δεν προβλέπεται να δροσιστούν ούτε από βουτιές στη θάλασσα ούτε από τα κλιματιστικά... Από τον Ιούνιο θα τεθούν σε εφαρμογή τα νέα χαράτσια του υπουργείου Οικονομικών μετατρέποντας το κλίμα για χιλιάδες νοικοκυριά σε τροπικό...
Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο αναμένεται να ενεργοποιηθεί η ρύθμιση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ΔΟΥ. Από τη ρύθμιση αυτή το Δημόσιο αναμένει έσοδα άνω του 1 δισ. ευρώ για φέτος και 2,74 δισ. ευρώ μέχρι και το τέλος του 2016.
Η δυνατότητα που δίνεται είναι η εξόφληση των οφειλομένων έως και σε 48 μηνιαίες δόσεις, αλλά με εκπτώσεις από 25% έως 50% στις προσαυξήσεις. Ειδικότερα στη ρύθμιση των πολλών μηνιαίων δόσεων μπορούν να υπαχθούν και όσοι είχαν τακτοποιήσει τις οφειλές μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2012 με παλαιότερες ρυθμίσεις, αλλά στη συνέχεια τέθηκαν εκτός των ρυθμίσεων μέχρι και την ημερομηνία κατάθεσης του νομοσχεδίου στην ελληνική Βουλή. 
Επίσης, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έως την 31 Δεκεμβρίου 2012, που είναι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και στα Τελωνεία, ρυθμίζονται έως και σε 48 ισόποσες μηνιαίες δόσεις και καταβάλλονται με απαλλαγή από τις προσαυξήσεις από 25%, εφόσον η οφειλή εξοφληθεί έως 30-6-2017 και έως 50% εφόσον η οφειλή εξοφληθεί εφάπαξ έως και τις 30 Ιουνίου 2013.  
Κατ’ εξαίρεση, τα φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν σε πρόγραμμα δόσεων της ρύθμισης των 48 δόσεων έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τις ληξιπρόθεσμες έως 31 Δεκεμβρίου 2012 οφειλές τους προς τις ΔΟΥ ή τα Τελωνεία, σε περισσότερες από 48 μηνιαίες δόσεις χωρίς όμως το ευεργέτημα της απαλλαγής από ένα μέρος των προσαυξήσεων, ανάλογα με τα εισοδήματα των φορολογουμένων.
Για ποσό ληξιπρόθεσμης οφειλής άνω των 5.000 ευρώ απαιτείται η προσκόμιση αποδεικτικών στοιχείων που να πιστοποιούν ότι ο οφειλέτης δεν δύναται να αποπληρώσει την οφειλή του στο σύνολό της, αλλά μπορεί να ανταποκριθεί σε συγκεκριμένο πρόγραμμα δόσεων που θα συμφωνηθεί με την εφορία του.
Χαράτσια ακινήτων
Τον Ιούνιο θα αποσταλεί το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων για το 2013 από το οποίο το Δημόσιο αναμένεται να εισπράξει 3,2 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, για το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων του έτους 2013 είναι υπόχρεα περίπου 5.000.000 νοικοκυριά που εμφανίζονται να κατέχουν κάποιου είδους ακίνητη περιουσία. Το Τέλος θα περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς ηλεκτρικού της ΔΕΗ και θα υπολογιστεί με τους ίδιους ακριβώς συντελεστές που ίσχυσαν το 2011 και το 2012 αλλά θα μειώνεται εκ των υστέρων κατά 15%.
Παράλληλα οι φορολογούμενοι θα λάβουν και ειδοποιητήρια για τους παλαιότερους φόρους ακινήτων. Έτσι, τον ερχόμενο Ιούνιο περίπου 500.000 φορολογούμενοι που κατέχουν κτίσματα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2011. Ο ΦΑΠ θα υπολογιστεί με συντελεστές από 0,2% έως και 2% και η πληρωμή του θα γίνει σε 7 μηνιαίες δόσεις με ελάχιστη δόση τα 50 ευρώ.
Επίσης, τον Ιούλιο θα σταλούν τα εκκαθαριστικά για το ΦΑΠ του 2012 σε όσους κατέχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Θα υπολογιστεί με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,2% έως και 2%. Η πληρωμή του φόρου θα γίνει επίσης σε 7 μηνιαίες δόσεις με ελάχιστη δόση τα 50 ευρώ.
Επίσης θα σταλεί ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας του έτους 2013. Περίπου 500.000 φορολογούμενοι με ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ θα κληθούν, το Νοέμβριο να πληρώσουν αυτό το φόρο. Ο ΦΑΠ του 2013 θα υπολογιστεί με συντελεστές από 0,2% έως και 2%. Η πληρωμή του θα γίνει σε 4 μηνιαίες δόσεις.
Φόρος εισοδήματος για το 2013 Τέλος, οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν και τον φόρο εισοδήματος για το 2013. Ο φόρος θα πρέπει να να εξοφληθεί σε 3 διμηνιαίες δόσεις, εφόσον η βεβαίωσή του γίνει μέχρι τις 31-7-2013. Εάν η βεβαίωση του ποσού γίνει τους μήνες Αύγουστο ή Σεπτέμβριο, η εξόφληση πρέπει να γίνει είτε εφάπαξ είτε σε δύο διμηνιαίες δόσεις, ενώ εάν η βεβαίωση του ποσού γίνει από τον Οκτώβριο και μετά η εξόφληση πρέπει να γίνει υποχρεωτικά εφάπαξ.
Σημειώνεται ότι οι φορολογικές δηλώσεις θα πρέπει να υποβληθούν φέτος ηλεκτρονικά από όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους, μέσω διαδικτυακής εφαρμογής που πρόκειται να θέσει σε λειτουργία μετά τις 15 Μαΐου η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Αγγελική Κιλιντζόγλου
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...