Πέμπτη, 18 Απριλίου 2013

«Step2Freedom»: Μήνυμα κατά της δουλείας από μαθητές

Έκθεση στο χώρο τέχνης «Βρυσάκι»

Από τις 19 ως τις 30 Απριλίου
Μαθητές σχολείων της Αττικής στέλνουν το δικό τους μήνυμα ενάντια στη σύγχρονη δουλεία, με έργα τους για την έκθεση «Step2Freedom» στο χώρο τέχνης «Βρυσάκι» στην Αθήνα, η οποία ξεκινά την Παρασκευή και θα διαρκέσει ως τις 30 Απριλίου. Η διοργάνωση της έκθεσης συνέπεσε με το θλιβερό περιστατικό εκμετάλλευσης και ένοπλης βίας σε βάρος αλλοδαπών εργατών στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας.
Μαθητές, ηλικίας 15 έως 18 ετών, από δημόσια σχολεία της Αττικής παρουσιάζουν εικαστικά έργα, βίντεο, ποιήματα, διηγήματα, δοκίμια, τραγούδια και χορό, αξιοποιώντας όποια μορφή έκφρασης τους εμπνέει για να στείλουν μήνυμα ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.
«Μη γυρίζεις την πλάτη σου, θα μπορούσες να είσαι εσύ. Γι’ αυτό το να βοηθάς αυτούς τους ανθρώπους θα έπρεπε να είναι η πρωταρχική σου σκέψη», γράφει στο ποίημά του, στα αγγλικά, ο 16χρονος Νίκος.
Την έκθεση «Step2Freedom» συνδιοργανώνουν η Πρεσβεία των ΗΠΑ, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός «No Project» και ο χώρος τέχνης «Βρυσάκι». Αποτελεί κορύφωση μιας σειράς εκπαιδευτικών εργαστηρίων στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «No Project» που διεξήχθησαν σε δημόσια σχολεία της Αττικής. Τα εργαστήρια είχαν ως στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με τη σύγχρονη δουλεία και το ανθρώπινο εμπόριο.
Στην έκθεση στο «Βρυσάκι» θα προβάλλονται ταινίες κινουμένων σχεδίων φοιτητών του Τμήματος Γραφιστικής του ΤΕΙ Αθήνας, ενώ παρουσιάζονται και αφίσες που φιλοτέχνησαν. Οι φοιτητές φωτίζουν πτυχές της παράνομης διακίνησης ανθρώπων, με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης.
«No Project»
Το «No Project» είναι ανεξάρτητη πρωτοβουλία κατά της εμπορίας ανθρώπων που έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση κυρίως των νέων στο θέμα αυτό.
Σύμφωνα με τη ομάδα του «No Project», υπολογίζεται ότι 20-30 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε καθεστώς δουλείας, πολλοί εκ των οποίων είναι παιδιά. Η διακίνηση και εμπορία ανθρώπων. 
«Το 70% των χρημάτων που διακινούνται στο εμπόριο ανθρώπων αφορά στη σεξουαλική εκμετάλλευση. Ωστόσο, οι περισσότεροι σύγχρονοι σκλάβοι βρίσκονται πίσω από τα προϊόντα που καταναλώνουμε: τη σοκολάτα, τον καφέ, το τσάι, τη γεωργία, τα ρούχα, τα χαλιά, ακόμα και τις ηλεκτρονικές συσκευές. Είναι όλοι κομμάτι του καταναλωτικού εγκλήματος», δήλωσε στο ΑΜΠΕ η Τζούντι Έλενα, μέλος της πρωτοβουλίας.
Η ομάδα του «No Project» στοχεύει μέσα από την αξιοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να παρακινήσει τους νέους σε όλο τον κόσμο να δημιουργήσουν στους τομείς της λογοτεχνίας, της μουσικής, των εικαστικών και των νέων τεχνολογιών, σε θέματα σχετικά με τις σύγχρονες μορφές δουλείας, ώστε να ευαισθητοποιηθούν και στη συνέχεια να ευαισθητοποιήσουν και τον υπόλοιπο κόσμο.
«Τα παιδιά αναστατώνονται όταν ακούν ότι άλλα παιδιά πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης και εκφράζουν το θυμό τους με τρόπο σαφή, αλλά όχι κυνικό. Και τελικά η δύναμη και η δημιουργικότητα των παιδιών εμπνέει ακόμα περισσότερα παιδιά», πρόσθεσε η Τζούντι Έλενα.
Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός «No Project» στα δύο χρόνια της δραστηριοποίησής του έχει δημιουργήσει - μεταξύ άλλων - διαφημιστικό σποτ κατά της εμπορίας ανθρώπων σε συνεργασία με φοιτητές του πανεπιστημίου της Βοστόνης, εκπαιδευτικές δράσεις σε σχολεία της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Βουλγαρίας, των ΗΠΑ και της Νέας Ζηλανδίας, βίντεο με χορογραφία από την διεθνούς φήμης ομάδα χιπ χοπ «Request» και δράσεις με το ελληνικό μουσικό γκρουπ «Lowcast» και την ελληνική χιπ χοπ ομάδα χορού «Ladies N Gents».
 
Πηγή: ΑΜΠΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...