Σάββατο, 27 Απριλίου 2013

Αποχωρούν από τους "Οικολόγους Πράσινους"

Τα μέλη του ρεύματος της πολιτικής οικολογίας ThinkΠ, αποχωρούν από τους "Οικολόγους Πράσινους" και από τις θέσεις στην ηγεσία τους

Κάποιες τελευταίες σκέψεις πριν τον αποχαιρετισμό
των Νίκου Μυλωνά, Κωνσταντίνου Κατώπη, Αλέξανδρου Αποστόλου, Δημήτρη Νοταρά, Ελένης Παρασκευοπούλου, Καλής Παναγιωτίδου, Δημήτρη Παπακωνσταντίνου, Δημήτρη Μπάρδη, Αθηνάς Κοϊμτσίδου, Γιάννη Καραμήτρου, Κωνσταντίνου Γκαράκη, Αλέκας Μελιάδου, Μιχάλη Αντύπα, Δημήτρη Στασινόπουλου, Λιάνας Κατώπη, Αλέξανδρου Λαλάκου, Αντρέα Κουσουρή, Μιχάλη Ασημακόπουλου, Δημήτρη Μπανάκου, Γιάννη Γεωργίου, Γιώργου Κριμιτσά.
Think Π
Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο για τις εξελίξεις στη χώρα και την Ευρώπη, για τη μορφή που θα πάρει η οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανασυγκρότησή τους. Οι σημερινές επιλογές θα καθορίσουν την εικόνα της χώρας και τη μορφή της Ευρώπης για πολλές δεκαετίες.
Αυτή τη στιγμή η χώρα, εμείς, έχουμε περισσότερο από ποτέ ανάγκη την πολιτική οικολογία. Αν αναζητάμε λύσεις βιώσιμες και κοινωνικά δίκαιες, χρειάζεται να επηρεάσουμε τις εξελίξεις προς την κατεύθυνση των ιδεών, που υπερασπίζεται η πολιτική οικολογία. Χρειαζόμαστε ένα πράσινο κόμμα που:
·        θα υπερασπίζεται την πολιτική του αυτονομία διεκδικώντας τη διαμόρφωση ενός διακριτού πράσινου πόλου. Που δεν θα είναι ουρά εκλογικών ή άλλων σχεδιασμών «δεξιών» ή «αριστερών» σχηματισμών.
·        θα αποτελέσει ένα νέο παράδειγμα πολιτικής λειτουργίας μακριά από γραφειοκρατικούς μηχανισμούς και πελατειακές σχέσεις. Που θα βασίζεται και θα ενθαρρύνει την εθελοντική συμμετοχή των μελών του αξιοποιώντας από τα κρατικά προνόμια και την χρηματοδότηση τα ελάχιστα απαραίτητα για τη λειτουργία του. Όπου τα μέλη θα είναι ενεργά πολιτικά υποκείμενα και όχι υποσύνολα “καρτών” στα χέρια κάποιων “αρχηγών”.
·        οι σχέσεις μεταξύ αυτών που απαρτίζουν την ηγεσία, ο τρόπος που ασκούν την πολιτική όσοι αποτελούν την ηγεσία θα διέπεται από τις αρχές της σύνθεσης, της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και της συναίνεσης. Που οι αντιπαραθέσεις θα είναι πολιτικές και οι προσωπικές επιδιώξεις δε θα υπερισχύουν του κοινού συμφέροντος.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι (ΟΠ) σήμερα με κύρια ευθύνη της ηγεσίας τους δεν ανταποκρίνονται σε τίποτα από τα παραπάνω αναπαράγοντας τα χειρότερα χαρακτηριστικά των παραδοσιακών κομμάτων. 
Στο εσωτερικό αυτής της ηγεσίας έχει ξεσπάσει ένας άγριος πόλεμος με μόνο διακύβευμα τον έλεγχο του κόμματος. Χωρίς διαφορές στις πολιτικές προτάσεις, χωρίς διαφορές στις πρακτικές, χωρίς αρχές. Όλα επιτρέπονται για να καταληφθεί η εσωκομματική εξουσία.
Σε πολιτικό επίπεδο, ανεξαρτήτως της τελικής έκβασης του αλληλοσπαραγμού και παρά τη σαφή αντίθετη άποψη των μελών τους, οι ΟΠ βήμα – βήμα σύρονται στην αγκαλιά της αριστεράς[i]. Η πορεία φαίνεται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι τις ερχόμενες Ευρωεκλογές.
Η κοινωνία όμως, δεν ενδιαφέρεται για αυτές τις εσωκομματικές «μάχες». Αδιαφορεί για «ηγέτες» που δεν αποδεικνύονται άξιοι να ανοίξουν νέους δρόμους. Οι εξελίξεις στους ΟΠ είναι οδυνηρές για όσους και όσες ενδιαφέρονται για τις προοπτικές της πολιτικής οικολογίας στη χώρα μας.
Λυπούμαστε που δεν μπορέσαμε να αποτρέψουμε αυτές τις εξελίξεις. Που πιστέψαμε ότι μπορούσαν να δοθούν νέες ευκαιρίες. 
Προτείναμε ανοικτά και δημόσια συγκεκριμένα μέτρα για την ανακοπή αυτής της καταστροφικής πορείας. Οι προτάσεις αυτές γίνονταν συχνά δεκτές από τα μέλη στα συνέδρια[ii], όμως πάντα απορρίπτονταν στην πράξη[iii] από το γραφειοκρατικό μηχανισμό της ηγεσίας των ΟΠ, αφού έρχονταν σε ευθεία σύγκρουση μαζί του. Προειδοποιήσαμε πολλές φορές για την πορεία που έχουν πάρει τα πράγματα[iv]
Όλες οι προειδοποιήσεις μας έπεσαν στο κενό. 
Δεν πρόκειται να παρακολουθήσουμε πια έναν αγώνα επικράτησης αφυδατωμένο από την πολιτική. Έναν αγώνα που θα δίνεται σε αίθουσες δικαστηρίων ή στο επίπεδο της κομματικής εξόντωσης του ενός από τον άλλο. Δεν μπορέσαμε να τον αποτρέψουμε. Δεν πρόκειται όμως να συμβάλουμε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στην καταστροφή των προοπτικών της πολιτικής οικολογίας.
Αποχωρούμε από το μόρφωμα των ΟΠ, το οποίο δεν εκπροσωπεί πια την πολιτική οικολογία.
Διαβεβαιώνουμε τις φίλες και τους φίλους που παραμένουν στους ΟΠ ή που αποχώρησαν απογοητευμένοι από το εγχείρημα των ΟΠ, τους φίλους και τις φίλες που ανεξάρτητα από κομματική ένταξη ενδιαφέρονται για τις προοπτικές και τις προτάσεις της πολιτικής οικολογίας, τους καλοπροαίρετους και έντιμους φίλους και φίλες με τους/τις οποίους/ες έχουμε συνεργαστεί δημιουργικά στο παρελθόν, ότι παραμένουμε ενεργοί και ενεργές. 
Θα βρεθούμε μαζί σας στους αγώνες για την αντιμετώπιση της οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής κρίσης. Θα εξακολουθήσουμε να προβληματιζόμαστε και να συνδιαλεγόμαστε για ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο, με σκοπό την αποκρυστάλλωση πολιτικών θέσεων και δράσεων πάντα σε πράσινη κατεύθυνση. Οι προτάσεις της πολιτικής οικολογίας πρέπει να επηρεάσουν τις εξελίξεις στη χώρα και την Ευρώπη στην κατεύθυνση που έχουμε περιγράψει:
  • είμαστε αποφασιστικά υπέρ της προοπτικής της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής σύγκλισης της Ευρώπης, υπέρ των πολιτικών που έχουν σαν στόχο την ομοσπονδοποίηση της Ευρώπης, όσο το δυνατό πιο γρήγορα,
  • είμαστε αποφασιστικά υπέρ των μεγάλων μεταρρυθμίσεων στους πολιτικούς θεσμούς, στη δικαιοσύνη, στην εκπαίδευση, στην οικονομία, στη γεωργική παραγωγή, στο φορολογικό σύστημα,
  • είμαστε αποφασιστικά υπέρ της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της υπεράσπισης των αρχών της μη βίας, της αντιμετώπισης των φασιστικών και ναζιστικών φαινομένων,
  • είμαστε αποφασιστικά υπέρ των πολιτικών προστασίας του περιβάλλοντος, υπέρ των πολιτικών που στοχεύουν στην αειφορία και τη βιωσιμότητα, υπέρ των πολιτικών περιορισμού και αντιστάθμισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.
Θεωρούμε αναγκαίο να παρέμβουμε στα ελληνικά και ευρωπαϊκά πολιτικά τεκταινόμενα μέσα από το ρεύμα των πράσινων ιδεών και προτάσεων. Σε αυτή την προσπάθεια θα συναντηθούμε ξανά με όσους φίλους και φίλες έχουν κάνει αντίστοιχες επιλογές εντός και εκτός των ΟΠ.


[i] ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΡΕΜΟΠΟΥΛΟΣ "Είμαστε ανοιχτοί για συνεργασία με την Αριστερά" http://www.efsyn.gr/?p=43779
[ii] "Τέσσερις συν μία προτεραιότητες για την πολιτική οικολογία" (http://thinkpi.gr/?p=251)
[iii] "Η κοινωνία χρειάζεται την πρόταση της πολιτικής οικολογίας" (http://thinkpi.gr/?p=318)
[iv] "Οι οικολόγοι πράσινοι να αποτελέσουν την εξαίρεση στα φαινόμενα συναλλαγής και διαφθοράς" http://thinkpi.gr/?p=353#more-353

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...