Παρασκευή, 19 Απριλίου 2013

Η αναγκαιότητα αλλαγής του αποικιοκρατικού Μεταλλευτικού Κώδικα

Δευτέρα 22 Απριλίου, 7:30μμ, «Οικόπολις» Θεσσαλονίκη
Εκδήλωση με θέμα "Η αναγκαιότητα αλλαγής του αποικιοκρατικού Μεταλλευτικού Κώδικα" οργανώνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι στη Θεσσαλονίκη, τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2013 (7.30μμ), στον Κοινωνικό Χώρο "Οικόπολις" (Πτολεμαίων 29Α).
Τις θέσεις τους σχετικά με το θέμα θα αναπτύξουν οι: Σαράντης Δημητριάδης - ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας Α.Π.Θ. -, Τόλης Παπαγεωργίου – πολιτικός μηχανικός, εκπρόσωπος Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων -, Γιώργος Τριανταφυλλίδης – μηχανικός μεταλλείων, μεταλλουργός, Επίκουρος Καθηγητής τμήματος Χημικών Μηχανικών  ΠΣΑΠΘ -, Ελεάννα Ιωαννίδου - νομικός με εξειδίκευση σε θέματα περιβάλλοντος. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, συντονιστής της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων, πρώην ευρωβουλευτής και νυν Περιφ. Σύμβουλος Κ. Μακεδονίας. 

Οι Οικολόγοι Πράσινοι ανοίγουν τη συζήτηση για το παρωχημένο αυτό νομοθέτημα που θεσπίστηκε επί Χούντας και που απέφυγαν να αγγίξουν προηγούμενες κυβερνήσεις και κόμματα της αντιπολίτευσης. Βασικά θέματα που θα τεθούν : ενσωμάτωση στον κώδικα αρχών προστασίας περιβάλλοντος (χρήση κυανίου και άλλων τοξικών ουσιών, προδιαγραφές αποβλήτων και λιμνών τελμάτων, προστασία επιφανειακών υδάτων και υπόγειων υδροφορέων), δικαιώματα ιδιοκτήτη και μεταλλειοκτήτη, όριο περιεκτικότητας εκσκαφών σε αξιοποιήσιμο μετάλλευμα, χρήσεις γης (συγκρούσεις και προτεραιότητες), δημόσια διαβούλευση και τοπικές κοινωνίες, ρήτρες αποκατάστασης και ασφάλιση σε περιπτώσεις χρεοκοπίας.
Η συζήτηση γίνεται ακόμα πιο επίκαιρη εξαιτίας της πρόσφατης απόφασης του ΣτΕ για την επένδυση στις Σκουριές Χαλκιδικής όσο και εξαιτίας της ανάγκης εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας και της εναρμόνισής της με διεθνείς συμβάσεις και υποχρεώσεις της χώρας για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την προστασία του τοπίου και την προστασία του περιβάλλοντος. Οι Οικολόγοι Πράσινοι θα επιμείνουμε στην προσπάθειά μας για ανάδειξη όλων των πτυχών του θέματος της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια, που οι συνέπειές τους θα επηρεάσουν τόσο δραματικά και μόνιμα όλη την περιοχή. Περισσότερα για τις παρεμβάσεις μας σε αυτή την κατεύθυνση εδώ: http://opgold.ecogreens-gr.org/.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...