Τρίτη, 16 Απριλίου 2013

Αξιολόγηση όλων των δημ. υπαλλήλων

Την πλατεία Κλαυθμώνος, τόπο συμβολικά φορτισμένο για τους δημοσίους υπαλλήλους, διάλεξε για το πρώτο συλλαλητήριό της ενάντια στις απολύσεις, αύριο στις 12.30 το μεσημέρι, η ΑΔΕΔΥ, που καταγγέλλει την κυβέρνηση για «βιομηχανία απολύσεων» που καταργούν πρακτικά και οριστικά τη μονιμότητα κατά παράβαση της ουσίας των διατάξεων του Συντάγματος.
Υπάρχουν μεγάλα και κρίσιμα κενά στο Δημόσιο, είπε ο Αντ. Μανιτάκης, μιλώντας στο συνέδριο του Economist Υπάρχουν μεγάλα και κρίσιμα κενά στο Δημόσιο, είπε ο Αντ. Μανιτάκης, μιλώντας στο συνέδριο του Economist Την ίδια στιγμή, μιλώντας χθες στο συνέδριο του Economist, ο υπουργός Διοιητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης διεκδίκησε κατ' αρχάς για τον εαυτό του την... «πατρότητα» του στόχου της αναγκαστικής απομάκρυνσης των 15.000 υπαλλήλων από το Δημόσιο και εξήγγειλε ότι:
* Μέσα στο 2013 άμεσα θα αξιολογηθούν όλοι οι υπάλληλοι, με βάση την ετήσια απόδοσή τους και με βασική αποτίμηση των προσόντων τους.

* Στο τέλος του 2014 θα προσληφθούν με διαγωνισμό 15.000 νέοι αλλά κατηρτισμένοι υπάλληλοι, στη θέση εκείνων που θα κριθούν ακατάλληλοι και θα αποχωρήσουν.
Ο κ. Μανιτάκης, αφού ξεκαθάρισε ότι η επικαιρότητα και κυρίως η κατάληξη της συμφωνίας με την τρόικα τον ανάγκασε να αλλάξει την ομιλία του, δήλωσε: «Το αρχικό αίτημα της τρόικας για 15.000 αναγκαστικές αποχωρήσεις είναι παλιό, ο στόχος αυτός αποδείχτηκε ασήμαντος και ανώφελος, λόγω των αθρόων και έξω από κάθε πρόβλεψη συνταξιοδοτήσεων (180.000 μέχρι το 2015) κι έτσι συνδυάστηκε με ποιοτικούς στόχους». «Ο ποιοτικός αυτός στόχος,είπε με νόημα ο κ. Μανιτάκης, ήταν εξαρχής δικός μας στόχος. Δεν μας το επιβάλλει η τρόικα. Εμείς το είχαμε σχεδιάσει από την αρχή...».
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης μίλησε επίσης για έναν άλλο προσωπικό, φιλόδοξο, αλλά όχι ανέφικτο στόχο, που είναι η μετακίνηση 25.000 υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2014, χτυπώντας για άλλη μια φορά το καμπανάκι κινδύνου από τη βίαιη, όπως τη χαρακτήρισε, μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, που έχει οδηγήσει στο να υπάρχουν μεγάλα και κρίσιμα κενά θέσεων και να υπάρχει αδυναμία παροχής ποιοτικών υπηρεσιών στους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
Ταυτόχρονα, δήλωσε ότι θα επικεντρωθεί με αποφασιστικότητα στην κατεύθυνση αναβάθμισης και ανανέωσης του ανθρώπινου δυναμικού, ένα αίτημα που έχει αναδειχθεί σε πρωταρχικής σημασίας με την πρόσληψη 15.000 υπαλλήλων (μετά τη χαλάρωση του κανόνα ένας προς πέντε) που δέχτηκε η τρόικα, στη θέση εκείνων που θα κριθούν ακατάλληλοι και θα αποχωρήσουν.
«Απολύσεις αποδεδειγμένα επιόρκων έπρεπε να έχουν γίνει... χθες», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ, καθορίζοντας τη στάση της σε αυτό το ακανθώδες θέμα για τη δημόσια διοίκηση, όμως «φανταστικά κατηγορητήρια, περί ύπαρξης ποινικών, αστικών και πειθαρχικών ευθυνών εκεί που δεν υπάρχουν, για ολική μεταβολή του ρόλου των δημοσίων υπηρεσιών και εξυπηρέτηση των συμφερόντων των "ολίγων" και "εκλεκτών", θα μας βρουν απέναντι...».
Η ΑΔΕΔΥ επισημαίνει ότι υπόλογοι για τη μη λειτουργία και διάλυση των πειθαρχικών είναι αποκλειστικά οι ίδιοι οι κυβερνώντες, διότι είχαν τον έλεγχο των πλειοψηφιών και τα μέλη που οι ίδιοι τοποθετούσαν στα συμβούλια ακολουθούσαν τις εντολές τους.
Για το ίδιο θέμα ο κ. Μανιτάκης, αφού αναγνώρισε ότι υπήρχε ατιμωρησία, υπογράμμισε ότι η πειθαρχική διαδικασία περίμενε την εξέλιξη της ποινικής για πολλά χρόνια -κι όσο πιο σοβαρό ήταν το αδίκημα τόσο περισσότερο η πειθαρχική ευθύνη αδρανούσε, διότι περίμενε κακώς την απόφαση των δικαστηρίων, τόσο που όταν πια έβγαιναν οι ποινικές αποφάσεις, ακόμα κι αν ήταν καταδικαστικές, δεν μπορούσαν να αποδοθούν, διότι πειθαρχικά τα αδικήματα είχαν παραγραφεί.
Ο υπουργός υπεραμύνθηκε της αυτοδίκαιης αργίας που ενεργοποιήθηκε από τον περασμένο Νοέμβρη για ορισμένα σοβαρά αδικήματα κι έθεσε εκτός Δημοσίου 940 υπαλλήλους.
Ολοκληρώνοντας, μάλιστα, την ομιλία του χθες, είπε ότι θα πρέπει να αλλάξουν ριζικά πρακτικές, συμπεριφορές και κυρίως ηθικές στάσεις, τονίζοντας χαρακτηριστικά «Θα πρέπει να απαλλαγούμε από τον μη ηθικό κανόνα της μεταπολίτευσης "ό,τι είναι νόμιμο, είναι και ηθικό", καθώς ό,τι είναι νόμιμο, δεν είναι αναγκαστικά και ηθικό...». 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...