Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου 2013

Πώς θα πληρώνουμε αυτόματα τον ΦΠΑ σε κάθε απόδειξηΤην αυθημερόν απόδοση του ΦΠΑ από όλες τις επιχειρήσεις σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής, σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Μαυραγάνης στην εφημερίδα «Βήμα», το υπουργείο σχεδιάζει την φορολόγηση των πολιτών που φέρονται να έχουν βγάλει μαύρο χρήμα στο εξωτερικό, την σύγκριση πραγματικών δαπανών και εσόδων, με σκοπό να διαπιστωθούν τα πραγματικά εισοδήματα όλων των φορολογούμενων, το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών φοροφυγάδων και ο εντοπισμός ανασφάλιστων ΙΧ για να πληρωθούν οι φόροι που αντιστοιχούν και τέλη.

Παράλληλα, το υπουργείο σχεδιάζει την αύξηση εσόδων και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής με την online σύνδεση όλων των ταμειακών μηχανών των καταστημάτων με το σύστημα TAXIS και την ημερήσια απόδοση ΦΠΑ από όλες τις επιχειρήσεις.
Οπως υποστηρίζει ο κ. Μαυραγάνης, το TAXIS θα λειτουργεί ως εξής: Οταν θα γίνεται μια συναλλαγή με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, το κράτος θα κρατά αυτόματα τον ΦΠΑ που αντιστοιχεί στην απόδειξη ή το τιμολόγιο και όταν ο επιχειρηματίας θα υποβάλει ηλεκτρονικά περιοδική δήλωση ΦΠΑ, θα του επιστρέφεται μέρος του ποσού βάσει των πραγματικών αγορών και πωλήσεων. Αν η συναλλαγή γίνει με μετρητά τότε η διασύνδεση της ταμειακής μηχανής με τον τραπεζικό λογαριασμό της επιχείρησης θα επιτρέπει την επόμενη μέρα να γίνεται μεταφορά του ποσού που αντιστοιχεί στον ΦΠΑ, σύμφωνα με την κάθε απόδειξη.
Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών ψάχνει να βρει κίνητρα για τους πολίτες, ώστε να ζητούν αποδείξεις. Ενα από αυτά είναι ο αριθμός κάθε απόδειξης που θα λαμβάνει ο φορολογούμενος να αποστέλλεται από τον καταναλωτή με μήνυμα (SMS) από κινητό σε μία βάση δεδομένων του υπουργείου Οικονομικών και να πραγματοποιείται στη συνέχεια ηλεκτρονική κλήρωση. Εφόσον κληρώνεται ο αριθμός της απόδειξης τότε το κράτος θα επιστρέφει μέρος ή ακόμα και ολόκληρο το ποσό αυτής, όπως γίνεται σε άλλα κράτη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...