Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΟΕ στη Λοζάνη και θα πρέπει να επικυρωθεί από τη Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στο Μπουένος Άιρες το Σεπτέμβριο.
Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις διεθνώς καθώς η πάλη θεωρείται ένα από τα αρχαιότερα αθλήματα και μάλιστα διεξάγεται συνεχώς από το 1986 όταν αναβιώθηκαν οι μοντέρνοι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Έτσι αν πράγματι επικυρωθεί η απόφαση της ΔΟΕ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, κάτι που θεωρείται τυπική διαδικασία, τότε το αγώνισμα θα εξασκηθεί για τελευταία φορά στους Ολυμπιακούς του Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016.
Όσον αφορά στην απόφαση της ΔΟΕ αυτή βασίστηκε σε μια έκθεση στην οποία  αξιολογούνταν κάθε ένα από τα αγωνίσματα που διεξήχθησαν στους Αγώνες του Λονδίνου το περασμένο καλοκαίρι. Έτσι ελήφθησαν υπόψιν 30 κριτήρια όπως η τηλεθέαση, η δημοφιλία του αθλήματος, η πώληση των εισιτηρίων.
Άλλα αθλήματα που κινδυνεύουν με απόσυρση είναι το μοντέρνο πένταθλο και το Ταεκβοντό.
Ανάμεσα στα αθλήματα «υψηλού κινδύνου» ως προς την απόσυρσή τους από τους Αγώνες ήταν το μοντέρνο πένταθλο και το ταεκβοντό.
Υπενθυμίζεται ότι στους Αγώνες του 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο μπαίνουν για πρώτη φορά στο πρόγραμμα το γκολφ και το ράγκμπι.
Επίσης κατά τη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης της ΔΟΕ το Σεπτέμβριο θα αποφασιστεί για το εάν θα είναι τελικά  η Κωνσταντινούπολη, η Μαδρίτη ή το Τόκιο που θα φιλοξενήσουν τους Αγώνες το 2020.