Πέμπτη, 7 Φεβρουαρίου 2013

Η πείνα των απελπισμένων Αθηναίων κάνει τον γύρο του κόσμου

Του ΜΙΧΑΛΗ ΛΑΓΑΝΗ
ΦΩΤΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΨΑΡΡΟΣ

Ποδοπατήθηκαν για ένα μαρούλι, για λίγα πορτοκάλια, για μια σακούλα ντομάτες…
Τριτοκοσμικές εικόνες εκτυλίχθηκαν την Τετάρτη το πρωί έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου συγκεντρωμένοι οπωροπώλες σε λαϊκές αγορές μοίραζαν δωρεάν τα προϊόντα τους στον κόσμο, διαμαρτυρόμενοι για το δυσβάσταχτο πλέον κόστος παραγωγής, εξαιτίας των αυξήσεων στο πετρέλαιο, τα λιπάσματα και τον ΦΠΑ.
Η απόγνωση και η ανέχεια όμως, στις οποίες έχει οδηγηθεί μεγάλο ποσοστό των κατοίκων της πρωτεύουσας λίγο έλειψε να μετατρέψει την αξιέπαινη πρωτοβουλία των παραγωγών σε τραγωδία.
Ηλικιωμένοι, ανάπηροι, άνεργοι, πολύτεκνοι, μωρομάνες με τα βρέφη στην αγκαλιά τους σπρώχνονταν, βρίζονταν και γρονθοκοπούσαν ο ένας τον άλλον προσπαθώντας να πλησιάσουν στην καρότσα του φορτηγού απ’ όπου οι παραγωγοί κυριολεκτικά πετούσαν τις σακούλες με τα τρόφιμα στα απλωμένα χέρια των ικετών…

«Είμαι ηλεκτρολόγος. Δούλευα είκοσι έξι χρόνια, αλλά τα τρία τελευταία είμαι άνεργος. Η γυναίκα μου είδε στην τηλεόραση ότι μοιράζουν τρόφιμα στην πλατεία Βάθη και με πήρε τηλέφωνο λέγοντάς μου να τρέξω να προλάβω καμιά σακούλα» είπε στις «6 μέρες» ο κ. Βασίλης, κρατώντας στα χέρια του μια σακούλα με λάχανα και ντομάτες… «Με αυτά εμείς και τα παιδιά μου θα περάσουμε τουλάχιστον μία εβδομάδα. Και έχει ο Θεός».
Από τις ντουντούκες οι επικεφαλής των παραγωγών ζητούσαν από το πλήθος να τηρήσει μια σειρά, ενώ οι λιγοστοί αστυνομικοί -έξω από το κτίριο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης- παρακολουθούσαν αμέτοχοι το… θέαμα.
Σε καθαρή τύχη οφείλεται το ότι δεν θρηνήσαμε θύματα, χωρίς βέβαια να λείπουν οι λιποθυμίες και τραυματισμοί πολιτών για ένα πράσο και μια σακούλα πορτοκάλια, αφού η ένταση και ο εκνευρισμός ήταν εμφανής. «Αν δεν μπει τάξη στον κόσμο, θα ποδοπατηθούν» έλεγαν με απόγνωση οι πολίτες.
Στιγμιότυπα.
1. Του άνοιξαν το κεφάλι, για να του αρπάξουν ένα λάχανο
Πήγε με την αδελφή του να πάρει να πάρει ένα λάχανο και λίγες ντομάτες, ώστε να χορτάσει την πείνα του. Στην προσπάθειά του όμως να πλησιάσει στην καρότσα του φορτηγού έσπρωξε και σπρώχθηκε. Οταν με τα πολλά κατάφερε να φθάσει και με τα απλωμένα χέρια του να πιάσει τη σακούλα με τα τρόφιμα κάποιος τον χτύπησε στο κεφάλι, αρπάζοντάς τη μέσα από τα χέρια του.
«Ξαφνικά ένιωσα έναν έντονο πόνο σαν κάψιμο και έχασα τον κόσμο. Οταν συνήλθα είδα την αδελφή μου από πάνω μου να με ρωτά αν είμαι καλά» είπε στις «6μέρες» ο νεαρός, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, ενώ ένας τραυματιοφορέας του ΕΚΑΒ του περιποιούνταν το σχίσιμο από το χτύπημα στο κεφάλι.
2.«Επιτρέπεται να σκοτωθούμε για λίγα λαχανικά;»
Λίγο μετά τις έντεκα ο περισσότερος κόσμος έχει πια διαλυθεί. Τα άδεια καφάσια, τα λιωμένα λαχανικά και τα αλαφιασμένα πρόσωπα των παραγωγών, οι οποίοι δεν περίμεναν αυτό που συνέβη προσπαθούν να συνέλθουν από το σοκ. Λίγα μέτρα πιο πέρα από το άδειο πλέον καμιόνι του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραγωγών Λαϊκών Αγορών, μια γηραιά γυναίκα κρατάει στα χέρια δύο μπρόκολα. Η καμπαρντίνα και το παρουσιαστικό της δεν προδίδει τον προσωπικό της «Γολγοθά».
«Οι αστυνομικοί κάθονταν και κοιτούσαν αντί να βοηθήσουν τον κόσμο. Επιτρέπονται αυτά τα πράγματα; Να κινδυνεύουμε να σκοτωθούμε για λίγα λαχανικά; Τα έχω ανάγκη, γι’ αυτό ήρθα. Παίρνω εξακόσια ευρώ σύνταξη και με αυτά πρέπει να βγάλω τον μήνα εγώ, τα τρία άνεργα παιδιά μου και οι οικογένειές τους» μας λέει καθώς απομακρύνεται η κ. Παναγιώτα.
3.Η αγωνία της μωρομάνας: Να προστατέψει το παιδί ή τα τρόφιμα;
Στο ένα χέρι κρατάει μια σακούλα με λίγα τρόφιμα… Στο άλλο σφιχτά αγκαλιασμένο το λίγων μηνών κοριτσάκι της. Προσπαθεί να απομακρυνθεί από τον αφιονισμένο όχλο. Στο πρόσωπό της ζωγραφισμένη η αγωνία. Να προστατέψει το μωρό της, αλλά και το πολύτιμο «δώρο»... Ενα λάχανο, που θα χορτάσει την πείνα τους.
Στη θέση αυτής της μωρομάνας το πρωί της Τετάρτης βρέθηκαν εκατοντάδες εξαθλιωμένοι συνταξιούχοι, πολύτεκνοι, γονείς με τα παιδιά τους αγκαλιά και άνεργοι… Αθλιοι μιας ζωής που άλλοι την καθόρισαν.
-----------------------------------------------------------
Φωτογραφία της ημέρας στον «Guardian»
Για την ανάγλυφη περιγραφή της κατάστασης των Ελλήνων επελέγη από τη βρετανική εφημερίδα «Guardian» ως φωτογραφία της ημέρας μια από τις φωτογραφίες έξω από το υπ.Αγροτικής Ανάπτυξης.
Σε συνδυασμό με τα καθημερινά, πλέον, ρεπορτάζ που ετοιμάζουν τα ξένα δίκτυα για τον αγώνα επιβίωσης στον οποίον επιδίδονται οι Ελληνες, η χθεσινή δωρεάν διανομή λαχανικών από τους πωλητές των λαϊκών αγορών έτυχε ευρείας κάλυψης.
«Απελπισμένοι Ελληνες διαγκωνίζονται για να πάρουν δωρεάν τρόφιμα» ήταν ο τίτλος της ανταπόκρισης του Reuters από το σημείο, απ’ όπου διανεμήθηκαν παγκοσμίως δεκάδες φωτογραφίες.
Η εικόνα μας χθες ήταν, ακόμα μία φορά, αυτή της απόγνωσης μπροστά στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...