Κυριακή, 20 Ιανουαρίου 2013

Στη δικαιοσύνη η ΣΤΑΣΥ για τις αλλεπάλληλες απεργίες

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες Α.Ε.) κατά των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων των εργαζομένων στα μέσα σταθερής τροχιάς (μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ).

Στη δικαιοσύνη η ΣΤΑΣΥ για τις αλλεπάλληλες απεργίες
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, τα σωματεία των εργαζομένων εξαγγέλλουν απεργιακές κινητοποιήσεις χωρίς να τηρούν τα προβλεπόμενα από τον Νόμο για τις συγκοινωνιακές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, «η λειτουργία των οποίων έχει ζωτική σημασία για την εξυπηρέτηση των βασικών αναγκών του κοινωνικού συνόλου».
Η απεργία προστατεύεται από το Σύνταγμα και τους νόμους, σημειώνει η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ, αλλά η άσκηση του δικαιώματος της απεργίας δεν είναι ανέλεγκτη καθώς υπόκειται στους περιορισμούς τόσο του άρθρου 25 παρ. 3 του Συντάγματος όσο και το άρθρο του 281 ΑΚ (Περί καταχρηστική άσκησης του δικαιώματος).

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, η νόμιμη ενάσκηση του απεργιακού δικαιώματος μεταξύ των άλλων απαιτεί από τα σωματεία των εργαζομένων:
α) να προειδοποιήσουν την εταιρεία 24 τουλάχιστον ώρες πριν από την πραγματοποίησή της χωρίς στη προθεσμία αυτή να συμπεριλαμβάνονται οι εξαιρέσιμες ημέρες και αυτή του Σαββάτου
β) να γνωστοποιήσουν τα αιτήματα και τους λόγους που τα θεμελιώνουν, προ τεσσάρων πλήρων ημερών, με έγγραφο που κοινοποιείται με δικαστικό επιμελητή στην εταιρεία (ως εργοδότη), στο Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων που ασκεί την σχετική εποπτεία και στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλειας και Πρόνοιας
γ) να διαθέσουν προσωπικό προς αντιμετώπιση των στοιχειωδών αναγκών του κοινωνικού συνόλου κατά τη διάρκεια των εν λόγω στάσεων και
δ) να προσκαλέσουν την εταιρεία σε δημόσιο διάλογο.
«Τα σωματεία των εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ Α.Ε εξαγγέλλουν απεργιακές κινητοποιήσεις χωρίς να τηρούν τα προβλεπόμενα από τον Νόμο για τις συγκοινωνιακές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, η λειτουργία των οποίων έχει ζωτική σημασία για την εξυπηρέτηση των βασικών αναγκών του κοινωνικού συνόλου» και «στις συγκοινωνιακές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας είναι απαραίτητη η τήρηση των προθεσμιών του Νόμου για την εξαγγελία απεργιακών κινητοποιήσεων καθότι απαιτείται ιδιαίτερη προετοιμασία για την ενημέρωση και καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού από άλλα μεταφορικά μέσα.», τονίζεται στην ανακοίνωση της διοίκησης.
Σύμφωνα όμως, με τις ανακοινώσεις των σωματείων και ενώ δεν έχουν τηρηθεί οι προβλεπόμενες από τον Νόμο προθεσμίες και ενέργειες, τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου οι γραμμές 2 και 3 (πρώην Μετρό) δεν θα λειτουργήσουν από την έναρξη έως τη λήξη κυκλοφορίας, ενώ η γραμμή 1 (πρώην Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος) και το Τραμ θα λειτουργήσουν από τις 8:00 έως τις 16:00.
Για το λόγο αυτό, η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ, «με βάση τις προβλέψεις του Νόμου και συμμεριζόμενη την ταλαιπωρία που υφίστανται οι πολίτες, αλλά και τις επιπτώσεις στην οικονομική ζωή της πόλης», δηλώνει ότι με το άνοιγμα των αρμοδίων δικαστηρίων τη Δευτέρα, θα κινήσει την νόμιμη διαδικασία, προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη, «για την αποκατάσταση της νομιμότητας και την ομαλή διεξαγωγή των δρομολογίων».
Τη «συστηματική και επίμονη» προσπάθεια της κυβέρνησης «πρώτα να συκοφαντήσει και μετά να καταστείλει τον αγώνα των εργαζομένων στο μετρό» και τις αστικές συγκοινωνίες, κατήγγειλε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Στρατούλης σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψή του στο αμαξοστάσιο Σεπολίων.
«Οι εργασιακές σχέσεις και οι μισθοί των εργαζομένων του μετρό Αθηνών, καθώς και όλων των εργαζομένων των αστικών συγκοινωνιών και του ευρύτερου δημοσίου τομέα, που ήδη στα χρόνια του μνημονίου έχουν μειωθεί κατά 37%, πρέπει να καθορίζονται με τον τρόπο που αναφέρει το Σύνταγμα της χώρας μας, δηλαδή με συλλογικές συμβάσεις εργασίας και όχι με την υποχρεωτική ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο του δημοσίου», σχολίασε ο κ. Στρατούλης.
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...