Παρασκευή, 9 Νοεμβρίου 2012

Μόσιαλος: Τολμηρές αποφάσεις σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο

Την ανάγκη στήριξης, από την Ευρώπη, των πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα που έχουν αναλάβει την αναδιάταξη της χώρας τόνισε ο Ηλίας Μόσιαλος, σε δήλωσή του.
Παράλληλα, όπως υπογράμμισε, μέσω Facebook, για να μπορέσει η χώρα να ανακάμψει, θα πρέπει να υπάρξει ένα σοβαρό αναπτυξιακό πλαίσιο αλλά και μία νέα διαχείριση του ελληνικού χρέους, υπό την προϋπόθεση ενός σταθερού πολιτικού περιβάλλοντος.
Αναλυτικά η δήλωση:
«Μεταξύ Ιουλίου του 2010 και Δεκεμβρίου του 2011 η Ελλάδα κατόρθωσε να μειώσει τα πρωτογενή της ελλείμματα κατά 84% (από 25 δις σε 4 δις) πετυχαίνοντας μία τεράστιαδημοσιονομική προσαρμογή σε διάστημα 18 μηνών που ανάλογή της δεν έχει συμβεί ποτέ στον κόσμο. Η προσαρμογή αυτή επιτεύχθηκε με μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού και είχε ως αποτέλεσμα μια μεγάλη ύφεση στην ελληνική οικονομία. Μετά τα τελευταία μέτρα που ψήφισε το ελληνικό κοινοβούλιο η Ελλάδα θα πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα το 2013, θα ξοδέψει δηλαδή λιγότερα απʼ ότι εισπράττει από φόρους καιάλλα έσοδα του Δημοσίου. Πάρα ταύτα, η ύφεση θα συνεχιστεί, ενώ το ελληνικό χρέος θα συνεχίσει να κινείται σε υψηλά επίπεδα.
Για να μπορέσει η χώρα να ανακάμψει, θα πρέπει να υπάρξει ένα σοβαρό αναπτυξιακό πλαίσιο αλλά και μία νέα διαχείριση του ελληνικού χρέους, πέραν της σημαντικής αναδιάρθρωσης που έγινε τον περασμένο Μάρτιο. Για να υπάρξει όμως, σοβαρό αναπτυξιακό πλαίσιο δεν αρκεί να έχουμε μόνο ένα επιχειρησιακό σχέδιο αλλά χρειάζεται να έχουμε και ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον.
Δυστυχώς, ορισμένοι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν δημιουργούν τις προϋποθέσεις πολιτικής σταθερότητας στην Ελλάδα ενώ δεν φαίνεται να έχουν σαφή στρατηγική για την διαχείριση του ελληνικού χρέους. Η παρατεταμένη αβεβαιότητα μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει.
Για χρόνια η Ελλάδα δεν έκανε αυτά που έπρεπε για να βάλε ιτάξη στα του οίκου της, είχε και έχει ανεπαρκές πολιτικό σύστημα με περιορισμένες δυνατότητες να βγάλει την χώρα  από την κρίση. Αλλά αν η Ευρώπη θέλει να βοηθήσει, θα πρέπει έμπρακτα να στηρίξει εκείνες τις δυνάμεις που έχουν πάρει το πολιτικό κόστος αναδιάταξης της χώρας. Αυτό δεν φαίνεται να γίνεται τώρα. Χρειαζόμαστε επομένως, τολμηρές αποφάσεις και σε ελληνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο που θα υπερβαίνουν τα σημερινά ανεπαρκή πλαίσια διαχείρισης αυτήςτης μεγάλης κρίσης». 
 
newpost.gr 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...