Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2012

(ΑΠ)ΟΥΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ: ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ Η ΛΥΣΗ

Πιστέψαμε στην Ελλάδα της "Αλλαγής", την Ελλάδα της "Κάθαρσης", του "Εκσυγχρονισμού" και της "Επανίδρυσης του Κράτους".
Βιώσαμε την Ελλάδα της "Στασιμότητας", της "Διαφθοράς & της Αδικίας", της "Οπισθοδρόμησης", της "Διάλυσης του Κράτους" των "Λιστών & των Ληστών" και των διαστρεβλωμένων "Μνημονίων".
Ε λοιπόν φτάνει πια ! Καιρός για την Ελλάδα της Ανασυγκρότησης και της Δημοκρατίας.
Ο φαύλος πολιτικός κύκλος της μεταπολίτευσης, των υπέροχων ιδανικών αλλά και των αισχρών δανεικών και αγύριστων, κλείνει οριστικά και καταρρέει, παρασύροντας στην ελεύθερη πτώση του πολίτες και πολιτικούς, αξίες και θεσμούς, την κοινωνία ολόκληρη. Ας αναγνωρίσουμε, επί τέλους, την αδιαπραγμάτευτη αναγκαιότητα για ρηξικέλευθες ενέργειες και ας κινηθούμε γοργά, τολμηρά και ταυτόχρονα, σε δύο επίπεδα:
Στο άμεσο και κατεπείγον, που είναι η εκ βάθρων μεταρρύθμιση του πολιτειακού και πολιτικού μας συστήματος, και
Στο μακροπρόθεσμο, που είναι η παιδεία.
Η μακροπρόθεσμη διάσταση θεμελιώνει τον Έλληνα του μέλλοντος, τον οποίο οραματιζόμαστε σύγχρονο και ταυτόχρονα παραδοσιακό, ισότιμα εδραιωμένο στην γεωγραφική και πολιτισμική του γειτονιά και παράλληλα ριζωμένο στη δική του τρισχιλιετή πνευματική παράδοση, που εκπέμπει και λαμβάνει χωρίς να αφομειώνεται, ανοιχτή και ακτινοβολούσα.
Το άμεσο και κατεπείγον αντιμετωπίζει το πολιτικό πρόβλημα στην Ελλάδα στον πυρήνα του, δηλαδή στην θεσμική του βάση. Όσα μέτρα και να ληφθούν, όσες αναθεωρήσεις και στοχευμένες μεταρρυθμίσεις ψηφισθούν, δεν πρόκειται να αναχαιτίσουν την ελεύθερη πτώση του λαού μας αν το θεσμικό πλαίσιο δεν ανασυγκροτηθεί εξ υπαρχής. Η πρόταση που κομίζουμε είναι βαθύτατα μεταρρυθμιστική, μία πρόταση επείγουσας θεσμικής ανασυγκρότησης εκ βάθρων σε δύο αλληλένδετα επίπεδα.
1. Το κομματικό.
Η αποκάθαρση και η εδραίωση της δημοκρατίας έχει σαν αφετηρία τα ίδια τα κόμματα και το ζητούμενο είναι η αναμόρφωση του τρόπου ίδρυσης και λειτουργίας τους, ώστε να γίνουν κόμματα αρχών και όχι αρχηγών. Προτείνουμε, προς τούτο, το σχήμα της ορθής πυραμίδας, όπου η βάση παραμένει σταθερή, ενώ ο ηγέτης αναδεικνύεται λόγω των ικανοτήτων του και όχι μέσα από δικτύωση και συναλλαγή.
Η συγκρότηση της ορθής πυραμίδας είναι το φιλόδοξο πολιτικό μας όραμα, το οποίο πρώτοι εφαρμόζουμε στην Ελλάδα. Ένα τέτοιο σχήμα μπορεί να ανανεώνεται και να εξελίσσεται, να συμβαδίζει με την διεθνή πραγματικότητα και, κυρίως, να αφουγκράζεται και να προσαρμόζεται στις ανάγκες του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας και όχι στις ανάγκες ομάδων συμφερόντων. Πρόθεσή μας είναι η προσπάθεια αυτή να βρει μιμητές σε όλους τους ιδεολογικούς χώρους. Έτσι και μόνο έτσι ο κομματικός χώρος θα παράγει πολιτική, μόνο έτσι θα ανανεωθεί καίρια, μόνο έτσι θα προκύψουν νέες άξιες πολιτικές και εθνικές ηγεσίες.
2. Το πολιτειακό.
Η εκ βάθρων ανασυγκρότηση της χώρας προϋποθέτει την ριζική εξυγίανση του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, την κατάργηση των οικογενειοκρατικών και φαύλων δομών, τις εγγυήσεις διαφάνειας και ελέγχου της εξουσίας, αλλά και της ενίσχυσης της άμεσης συμμετοχής των πολιτών στην διακυβέρνηση της χώρας. Η πρότασή μας συνοψίζεται στα εξής κύρια σημεία:
α. Προεδρικό Πολιτειακό Σύστημα. Άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό.
β. Ριζικό διαχωρισμό των εξουσιών. Η Βουλή νομοθετεί, η Δικαιοσύνη κρίνει, οι υπουργοί διοικούν. Ασυμβίβαστο βουλευτικού-υπουργικού αξιώματος.
γ. Ενιαίο ψηφοδέλτιο, ώστε να καταργηθούν οι «κομματικές γραμμές» και να προκρίνονται οι πλέον άξιοι και ικανοί.
δ. Κατάργηση προνομίων και ασυλίας βουλευτών και υπουργών για ποινικές υποθέσεις.
ε. Θέσπιση λαϊκής πρωτοβουλίας για δημοψήφισμα, κατόπιν συλλογής συγκεκριμένου αριθμού υπογραφών.
Η Ριζική Πολιτική Μεταρρύθμιση συνιστά κεντρική πολιτική πρόταση, φορέα εξυγίανσης και δύναμη απελευθέρωσης.
Είναι σαφές ότι το αίτημα για ΝΕΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ είναι ήδη τόσο επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε.

Εκ των ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...