Δευτέρα, 8 Οκτωβρίου 2012

Μέτωπο Ολάντ-Ραχόι-Μόντι για την ασφάλιση ομολόγων

Του Χάρη Σαββίδη
hsav@pegasus.gr
Στη Μάλτα οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας συζήτησαν το φινλανδικό σχέδιο για τη μόχλευση των κεφαλαίων του ESM. Η μεσολάβηση, πάντως, της Φινλανδίας μαρτυρά ότι μάλλον υπάρχει συνα
Στη Μάλτα οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας συζήτησαν το φινλανδικό σχέδιο για τη μόχλευση των κεφαλαίων του ESM. Η μεσολάβηση, πάντως, της Φινλανδίας μαρτυρά ότι μάλλον υπάρχει συναίνεση του «στρατοπέδου» των Βορείων στους σχεδιασμούς των Νοτίων
Οταν το βράδυ της Πέμπτης, παρουσιάζοντας το σχέδιο διάσωσης των ισπανικών τραπεζών σε επενδυτές στο LSE, ο υπουργός Οικονομικών, Λουί ντε Γκουίντος, υποστήριξε ότι «η Ισπανία δεν χρειάζεται καμία διάσωση», ακόμα και ο μεταφραστής δυσκολεύτηκε να κρύψει το χαμόγελό του, ενώ το ακροατήριο ξέσπασε σε δυνατά γέλια. Μία ημέρα αργότερα, ο πρωθυπουργός Ραχόι δήλωσε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να «διαλογιστεί» σχετικά με το εάν χρειάζεται διάσωση, επαναλαμβάνοντας ότι θέλει πρώτα να μάθει τους όρους χορήγησης του δανείου.
Τους όρους αυτούς συζήτησε την προηγούμενη Δευτέρα με τον Όλι Ρεν, κατά την επίσκεψη του Φινλανδού Επιτρόπου στη Μαδρίτη. Την επόμενη ημέρα, ο Φινλανδός πρωθυπουργός, Γίρκι Κατάινεν, επισκέφθηκε το Παρίσι και φέρεται να μετέφερε στον πρόεδρο Φ. Ολάντ πρόταση ενεργοποίησης της δυνατότητας μόχλευσης των κεφαλαίων του ESM, μέσω της ασφάλισης ομολόγων. Το σχέδιο συζητήθηκε στη συνάντηση Ολάντ-Ραχόι-Μόντι, την Παρασκευή στη Μάλτα και οι 3 πιθανότατα θα εμφανίσουν κοινό «μέτωπο» στο σημερινό Eurogroup, προκειμένου να κάμψουν τυχόν γερμανικές αντιρρήσεις. Εφόσον δοθεί το «πράσινο φως», για την ασφάλιση των ισπανικών ομολόγων, η Μαδρίτη, πιθανότατα, θα προσφύγει επισήμως στον ESM και ο πρωθυπουργός Ραχόι θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί πολιτικά την... ευρωπαϊκή βούλα με την οποία θα εκδίδονται οι ισπανικοί τίτλοι.
Διαμεσολάβηση
Η μεσολάβηση, πάντως, της Φινλανδίας μαρτυρά ότι μάλλον υπάρχει συναίνεση του «στρατοπέδου» των Βορείων στους σχεδιασμούς των Νοτίων. Η πρακτική της μόχλευσης είχε άλλωστε συμφωνηθεί να ισχύσει για τον προκάτοχο του ESM και είναι ο μόνος τρόπος ώστε μια ισπανική προσφυγή να μην εξαντλήσει τα διαθέσιμα κεφάλαια για την καταπολέμηση της κρίσης.
Σύμφωνα με το σχέδιο, ο ESM θα εγγυηθεί για κάποιο ποσοστό (20%-30%) της αξίας των ομολόγων που στο εξής θα δημοπρατεί η Μαδρίτη. Θεωρώντας ότι οι εγγυήσεις αυτές θα αφορούν κυρίως μακροχρόνιους τίτλους, περί τα 50 δισ. ευρώ αρκούν για να εγγυηθούν το σύνολο των ισπανικών εκδόσεων την προσεχή διετία. Εάν, αντιθέτως, επιχειρηθεί να χρηματοδοτηθεί πλήρως η Ισπανία από τον ESM, εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν περί τα 300 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία.
Η Μαδρίτη δεν πρέπει, επίσης, να διακόψει την χρηματοδότησή της από την αγορά, εφόσον επιθυμεί να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ - κάτι που επανέλαβε την Πέμπτη ο Μάριο Ντράγκι. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ αποκάλυψε, ακόμη, ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα διακόπτεται την περίοδο που η τρόικα θα επισκέπτεται το εμπλεκόμενο κράτος για να προετοιμάσει την έκθεση προόδου.
Η περίοδος αυτή θα διαρκεί μερικές εβδομάδες (ίσως και περισσότερο από ένα μήνα), κατά τη διάρκεια των οποίων θα διαφαίνεται και το επίπεδο στο οποίο θα κινούνταν τα επιτόκια, εάν δεν υπήρχε η παρέμβαση της ΕΚΤ. Αφού συνταχθεί η αξιολόγηση της τρόικας, η ΕΚΤ θα εκτιμά το σύνολο των στοιχείων και εφόσον το κρίνει απαραίτητο θα ξεκινά εκ νέου τις αγορές ομολόγων.
Μνημόνιο
Απαραίτητη προϋπόθεση για όλα αυτά θα είναι βέβαια η πιστή εφαρμογή του Μνημονίου που θα συμφωνηθεί. Ο πρωθυπουργός Ραχόι προσπαθεί να μη ζητηθούν νέα μέτρα πέραν όσων έχει μόνος του ανακοινώσει. Ήδη όμως τις τελευταίες ημέρες, η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας, ανώνυμοι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες, καθώς και στελέχη των οίκων αξιολόγησης αμφισβητούν τις παραδοχές του προϋπολογισμού για το 2013 ως υπεραισιόδοξες και ζητούν νέα μέτρα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...