Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2012

Πέντε πολυεθνικές "λάδωναν" το Δημόσιο, υπαλλήλους και στελέχη

Του Παναγιώτη Στάθη
Οι επωνυμίες τους είναι από αυτές που αποκαλούνται "brand name", οι πρακτικές τους όμως έρχονται από τα βάθη του χρόνου εκεί που τα πάντα κρίνονταν (και κρίνονται δυστυχώς ακόμα στην Ελλάδα) από τις αποκαλούμενες "ωφέλιμες πληρωμές αλά Siemens".
Πέντε πολυεθνικές ευρέως γνωστές ανά τον κόσμο ομολόγησαν σύμφωνα με τα στοιχεία που έστειλε  ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας Γ. Σούρλας στον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη, ενώπιον των αρχών των ΗΠΑ, πως δωροδόκησαν κρατικούς υπαλλήλους και αξιωματούχους (δεν έχει ακόμα αποκαλυφθεί αν μεταξύ τους αναφέρονται και πολιτικά πρόσωπα) για να "σπρώξουν τα προϊόντα τους σε φορείς του ελληνικού δημοσίου".

Πρόκειται για:
- Τεράστια αυτοκινητοβιομηχανία πολυτελών αυτοκινήτων.
- Εταιρεία ορθοπεδικών ή άλλων ιατρικών σκευασμάτων που φέρεται να δωροδοκούσε γιατρούς του δημοσίου για να τοποθετούν σε ασθενείς τα προϊόντα τους. Οι γιατροί μάλιστα φέρονται να υπερφορολογούσαν ώστε να βγάζουν παραπάνω!!
- Γνωστή εταιρεία τεχνολογίας.
- Όμιλος τηλεπικοινωνιών με μητρικές σχέσεις σε μεγάλη χώρα της Βόρειας Ευρώπης που μεταξύ άλλων  οι Έλληνες μεσάζοντες  δρούσαν και για συμφέροντα άλλων χωρών όπως των Σκοπίων όπου καταβλήθηκε σε ένα μεσάζοντα το ποσό των έξι εκατομμυρίων δολαρίων για την εξυπηρέτηση των οικονομικών συμφερόντων της συγκεκριμένης εταιρείας.
- Φαρμακευτική εταιρεία.
350 εκατ. δολάρια
Τα στοιχεία αυτά έφτασαν απ τις ΗΠΑ στη Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και αφορούν σε πρόστιμα 350 εκατ. δολαρίων που επέβαλαν οι δικαστικές αρχές των ΗΠΑ τα τελευταία δύο χρόνια στις πολυεθνικές αυτές. Ενώ οι ελληνικές αρχές «κοιμούνταν τον ύπνο του δικαίου» οι συγκεκριμένες πολυεθνικές εταιρείες, όπως ισχυρίζεται ο κ. Σούρλας, λάδωναν κατά ριπάς Έλληνες αξιωματούχους και ευτυχώς έγιναν αντιληπτές από τις διωκτικές αρχές των ΗΠΑ. Μάλιστα προχώρησαν σε συμβιβασμό με τις αρχές γι’ αυτό τα πρόστιμα είναι σχετικά μικρά «αφού οι μητρικές εταιρείες δέχθηκαν ότι διαπράχθηκε το αδίκημα της δωροδοκίας στην Ελλάδα και ακόμη τους επεβλήθη επιτήρηση από τις αρμόδιες αρχές ώστε να λειτουργούν με διαφάνεια στο εξής».
Οι ομολογίες αυτές έγιναν κατά την εκδίκαση των υποθέσεων στις ΗΠΑ και μεταξύ άλλων αποκαλύφθηκε ότι κατέβαλαν στους Έλληνες μεσάζοντες εκατομμύρια δολάρια σε εικονικές εταιρείες. Θεωρείται πάντως δεδομένο πως ο οικονομικός εισαγγελέας θα διατάξει άμεσα προκαταρκτική εξέταση.Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...