Κυριακή, 21 Οκτωβρίου 2012

Μποϊκοτάζ στα Καύσιμα (21-28 Οκτωβρίου 2012)

Όλοι Μπορούμε να πούμε "Όχι"

Σε μια περίοδο που τα εισοδήματα των πολιτών συρρικνώνονται ολοένα και περισσότερο, λόγω των διαρκών περικοπών και φορολογικών επιβαρύνσεων, η τιμή των καυσίμων στην Ελλάδα είναι η δεύτερη υψηλότερη πανευρωπαϊκά, μετά την Ιταλία. Επιπρόσθετα η ποιότητά τους είναι ίσως η χειρότερη στην Ευρώπη. Μια σειρά από αιτίες, όπως η υψηλή φορολογία, η διεθνής τιμή  του πετρελαίου (116 δολάρια η τιμή μπρεντ ανά βαρέλι), το ολιγοπώλιο στην αγορά πετρελαίου (όλοι υποχρεούνται να αγοράζουν καύσιμα από τα τέσσερα διυλιστήρια της χώρας και τις δέκα εταιρίες χονδρεμπόρους) και η παράνομη συμπεριφορά  εταιριών-μεσαζόντων-πρατηριούχων είχαν ως αποτέλεσμα να κυκλοφορήσει στην αγορά αυτό το «νέο είδος» καυσίμου, ελληνικής επινόησης το οποίο είναι ταυτόχρονα και λαθραίο και πανάκριβο και κάκιστης ποιότητας.
Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Intellectum ανέδειξε το θέμα, αρχικά στην ηλεκτρονική στήλη «Αποτυπώματα Ημέρας» (http://www.intellectum.org/2012/ 09/20/the-golden-prices-of-the-impure-oil) και έπειτα στην εφημερίδα FREE SUNDAY και τον ιστοτόπο TVXS.gr. Θεωρώντας όμως ότι οι διαπιστώσεις από μόνες τους πλέον δεν αρκούν, αποφασίσαμε να διοργανώσουμε μποϊκοτάζ καυσίμων την εβδομάδα 21-28 Οκτωβρίου 2012.
Καλούμε ΜΜΕ, Πρωτοβουλίες Πολιτών, Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς & Καταναλωτικές Οργανώσεις σε συσπείρωση δυνάμεων προκειμένου να στείλουμε ένα μήνυμα: την εβδομάδα του «Όχι», οι Έλληνες μπορούμε να πούμε τουλάχιστον «Όχι» στις ληστρικές τιμές των καυσίμων, «Όχι» στη νοθεία των καυσίμων, «Όχι» στα ολιγοπώλια & «Όχι» στα κάκιστης ποιότητας καύσιμα περιορίζοντας στο ελάχιστο τη χρήση καυσίμων για θέρμανση και μετακίνηση και χρησιμοποιώντας ποδήλατο ή μέσα μαζικής μεταφοράς. Η επιτυχία του μποϊκοτάζ θα μπορούσε να οδηγήσει στη μείωση των τιμών και στην επίρρωση της αδύναμης σήμερα «πολιτικής βούλησης» για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του πολύπλευρου αυτού ζητήματος.

Εκ μέρους της ομάδας του Intellectum


Βίκτωρ Τσιλώνης
αρχισυντάκτης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...