Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2012

και 1 θύμα ρατσιστικής βίας είναι πολύ!

Τον τελευταίο χρόνο παρατηρείται μια επικίνδυνη αύξηση των κρουσμάτων ρατσιστικής βίας κατά αλλοδαπών με μόνο κριτήριο το χρώμα ή την καταγωγή τους. Θύματα είναι μετανάστες «χωρίς χαρτιά», νόμιμοι μετανάστες που ζουν πολλά χρόνια στη χώρα αλλά και αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά. Θύματα είναι όμως και Έλληνες πολίτες που βλέπουν τη ζωή τους να υποβαθμίζεται από τη βία και τον φόβο.
Η ατιμωρησία και ένα ιδιότυπο καθεστώς ανομίας που έχει εγκαθιδρυθεί σε ορισμένες γειτονιές διαιωνίζει τη βία. Τα θύματα ρατσιστικών επιθέσεων σπάνια κάνουν καταγγελίες είτε γιατί φοβούνται είτε γιατί θεωρούν ότι είναι μάταιο. Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία καταδίκη για εγκλήματα που συνδέονται με ρατσιστικά κίνητρα.
Παράλληλα, η ανοχή από μερίδα της κοινωνίας εντείνει το πρόβλημα. Τα υπαρκτά προβλήματα υποβάθμισης μιας σειράς περιοχών στις πόλεις, ανασφάλειας και εγκληματικότητας σε συνθήκες μάλιστα οικονομικής κρίσης και υψηλής ανεργίας, οδηγούν αρκετές φορές σε ένα κλίμα «ανοχής» απέναντι σε εκδηλώσεις ρατσιστικής βίας, ενώ τα ξενοφοβικά αισθήματα γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από ακραία στοιχεία. 

Το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα θέλοντας να αντιδράσει στην επικίνδυνη αυτή κατάσταση προ(σ)καλεί κάθε έναν από εμάς να πάρει ξεκάθαρη θέση ενάντια στη ρατσιστική βία, την ατιμωρησία και την ανοχή και να υποστηρίξει την Εκστρατεία της «Και 1 θύμα ρατσιστικής βίας είναι πολύ!». Στον πυρήνα της Εκστρατείας  βρίσκεται η διαδικτυακή πλατφόρμα www.1againstracism.gr που φιλοξενεί επώνυμα άρθρα, βίντεο, μαρτυρίες και σχόλια. Στόχοι της είναι η προώθηση εποικοδομητικού διαλόγου, η απομόνωση ακραίων κηρυγμάτων μίσους, η ενθάρρυνση καταγγελίας των ρατσιστικών επιθέσεων, η διαμόρφωση προτάσεων προς την Πολιτεία για λήψη ουσιαστικών μέτρων αναβάθμισης της ζωής στις γειτονιές και ένταξης προσφύγων και μεταναστών, η καταδίκη ανοχής κάθε φαινομένου βίας. 
Η εκστρατεία εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια της Υ.Α. να υποστηρίξει τα θύματα ρατσιστικών επιθέσεων. Ήδη από την 1η Οκτωβρίου λειτουργεί πιλοτικά Δίκτυο Καταγραφής Ρατσιστικής Βίας το οποίο δημιουργήθηκε σε συνεργασία με άλλες οργανώσεις και φορείς ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...