Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2012

Ένας Θεσσαλονικιός στα ερτζιανά του Άμστερνταμ


«Hellas Pindakaas», ελληνικό φυστικοβούτυρο σε ελεύθερη απόδοση ή Ελλάδα-Ολλανδία. Αυτόν τον πρωτότυπο τίτλο έχει η νέα ελληνική ραδιοφωνική εκπομπή, που εκπέμπει, εδώ και δύο μήνες, από τις συχνότητες του Δημοτικού Ραδιοφώνου του Άμστερνταμ «Salto/Wereld FM», στους 99.4 Mhz.

Εμπνευστής και πρωτεργάτης της πρωτοβουλίας είναι ένας Έλληνας δημοσιογράφος από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος φιλοδοξεί, αφιλοκερδώς, να αναδείξει όλα όσα ενώνουν τους Έλληνες και τους Ολλανδούς, προτρέποντάς τους να παραμερίσουν αυτά που ίσως τους χωρίζουν.
«Επιμελούμαι και παρουσιάζω την εκπομπή, σε εθελοντική βάση, σε έναν σταθμό που δεν κυνηγάει το κέρδος ή τις ακροαματικότητες. Ήθελα έναν τίτλο για την εκπομπή που να αναγνωρίζεται, ταυτόχρονα, από τους Έλληνες και από τους Ολλανδούς. Έναν τίτλο που να φέρνει πιο κοντά τις δύο κοινότητες, με στοιχεία και από τις δύο κουλτούρες» επισημαίνει στο ΑΜΠΕ, από το Άμστερνταμ, ο 35χρονος Νίκος Κουλούσιος, ο οποίος ζει μόνιμα στην Ολλανδία από το 1999.
Η εκπομπή, που μεταδίδεται κάθε Κυριακή, 7 με 8 το βράδυ (ώρα Ολλανδίας), περιλαμβάνει ειδήσεις, θέματα, συζητήσεις στο στούντιο με καλεσμένους, από την Ελλάδα και την Ολλανδία.

Οι ειδήσεις και τα θέματα συζήτησης αφορούν και τις δύο χώρες, ενώ μεταξύ των καλεσμένων είναι και Ολλανδοί οι οποίοι μιλούν ή μαθαίνουν ελληνικά. Όλα αυτά, με στόχο πάντα, τη σύνθεση των δύο στοιχείων: του ελληνικού και του ολλανδικού.
Υπάρχει και μία ειδική ενότητα, με θέματα μετανάστευσης, ένα θέμα που το γνωρίζει καλά ο Νίκος, καθώς από νωρίς προσανατολιζόταν να φύγει στο εξωτερικό, έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές του στη Δημοσιογραφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Καποδιστριακό Αθηνών.
Στην Ολλανδία πήγε με το πρόγραμμα Erasmus, το 1999, και αποφάσισε να συνεχίσει εκεί τις σπουδές του. Τελείωσε το μπάτσελόρ του στο «Haagse Hogeschool», της Χάγης, πήρε μάστερ από το University of Amsterdam (ΜΑ European Communication Studies), και τελικά εγκατασταθεί μόνιμα στην ολλανδική πρωτεύουσα. Έχοντας αρθρογραφήσει σε εφημερίδες και περιοδικά της Ελλάδας, αλλά και σε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, τα τελευταία 2 χρόνια διατηρεί ένα μπλογκ με θέμα την Ολλανδία (http: // www. lifo.gr /guests/amsterdamned).
«Στην Ολλανδία, η Ελληνική Κοινότητα δεν αριθμούσε, μέχρι σήμερα, πολλά μέλη. Τα τελευταία δυο χρόνια, όμως, φαίνεται πως πολλοί νέοι, νέες, αλλά και νέες οικογένειες πήραν το δρόμο για την Ολλανδία» λέει ο Νίκος Κουλούσιος.
«Το Ελληνικό Σπίτι του Άμστερνταμ δέχεται εκατοντάδες αιτήματα από Έλληνες και Ελληνίδες, που είτε ψάχνουν για δουλειά είτε επιθυμούν να εγγραφούν ως μέλη και να μάθουν ολλανδικά. Η Ομογένεια, που βρίσκεται εδώ χρόνια, έχει να αντιμετωπίσει και τη δυσμενή ελληνική κατάσταση, αλλά και την αρνητική, καταγγελτική στάση μερικών Ολλανδών, που θεωρούν τους Έλληνες υπεύθυνους για ένα σωρό 'αμαρτίες'» προσθέτει.
Αυτό το κλίμα ήταν και ένα από τα κίνητρα που τον οδήγησε, ως μέλος της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών Ολλανδίας (BPV), να κάνει μία εκπομπή που θα συμβάλλει στην αποφόρτιση της βεβαρυμμένης ατμόσφαιρας και θα «βλέπει» τα πράγματα από μία πιο αισιόδοξη οπτική, «ντυμένη» με καλή μουσική.
«Αυτό προσπαθώ να κάνω. Η εκπομπή είναι στα ελληνικά μεν, αλλά συχνά οι καλεσμένοι και εγώ μιλάμε στα αγγλικά και στα ολλανδικά. Η μουσική που παίζω, αν και είναι κατά κόρον ελληνική, δεν έχει σύνορα. Έλληνες καλλιτέχνες με επιρροές από παντού, με ελληνικό και αγγλικό στίχο, έχουν το δικό τους χώρο στην εκπομπή. Υπάρχουν τόσα ελληνικά συγκροτήματα, αλλά και σόλο καλλιτέχνες, που ακούγονται με άνεση και από ένα πιο διεθνές κοινό. Επίσης, υπάρχουν πολλά ξένα τραγούδια με ελληνικές ρίζες, ή ελληνικά τραγούδια ερμηνευμένα από διεθνείς καλλιτέχνες. Όλα αυτά τα 'ξετρυπώνουμε' παρέα με τους ακροατές μας» καταλήγει ο Νίκος Κουλούσιος.
Δ.Ριμπά
• Για όσους ενδιαφέρονται να ακούσουν την εκπομπή ζωντανά, μέσω διαδικτύου, μπορούν να επισκεφθούν το λινκ:http://salto.nl/streamplayer/radio/wereldfm_live.asp. Και On Demand, οποιαδήποτε στιγμή, μέσω του λινκ:http://salto.nl/streamplayer/wereldfm_ondemand.asp?y=12&m=04&d=22&t=1900&s=0
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ και παραχωρούνται σε συνδρομητές μόνον για συγκεκριμένη χρήση.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...