Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2012

Aνοικτή Πολιτεία: Πρώτη Διακήρυξη


Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στα πρόθυρα μιας πρωτοφανούς εθνικής τραγωδίας, που απειλεί να ανατρέψει όλες τις οικονομικές και κοινωνικές δομές της χώρας και να υπονομεύσει τη διεθνή μας θέση. Για πρώτη φορά σε καιρό ειρήνης διατρέχουμε τον κίνδυνο να μηδενιστούν όλα όσα μέχρι σήμερα θεωρούσαμε δεδομένα και αυτονόητα. Όλοι ζούμε με το φόβο της απόλυτης καταστροφής, κινδυνεύοντας να χάσουμε κάθε ελπίδα για το αύριο.
Αυτή την κρίσιμη για την Ελλάδα στιγμή έχουμε την υποχρέωση της ενεργοποίησης και της δέσμευσης. Δεν δικαιούμαστε να μένουμε παρατηρητές των γεγονότων. Ξεκινάμε σήμερα το πρώτο βήμα μιας πρωτοβουλίας πολιτών για την Ελλάδα στην Ευρώπη.

Ποιοι είμαστε
Είμαστε πολίτες που έχουμε όνειρα κι έχουμε κουραστεί από τον κυνισμό και την απελπισία.
Είμαστε εδώ γιατί αρνούμαστε να παραδοθούμε στην κρίση. Γιατί έχουμε ευθύνη απέναντι στο τόπο και στη συνείδηση μας να δράσουμε, βάζοντας την Ελλάδα πάνω από τις διαφορές μας.
Είμαστε εμείς οι σκληρά εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, που μοχθούμε καθημερινά σε κλίμα διαρκούς ανασφάλειας, να διατηρήσουμε τις δουλειές μας και να μη βρεθούμε στο ταμείο ανεργίας.
Είμαστε εμείς οι επιχειρηματίες, που αγωνιζόμαστε να κρατήσουμε ζωντανές τις επιχειρήσεις μας, που δουλεύουμε σκληρά για να μην συνθλιβούμε από την ύφεση, τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά.
Είμαστε εμείς οι επιστήμονες, που έχουμε ιδέες και όρεξη για δουλειά, για να δημιουργήσουμε την ανταγωνιστική Ελλάδα της γνώσης και της καινοτομίας.
Είμαστε εμείς οι δημόσιοι λειτουργοί, που θέλουμε να προσφέρουμε, που μπορούμε να δημιουργήσουμε το νέο αποτελεσματικό δημόσιο που θα υπηρετεί τους πολίτες αντί να τους δυναστεύει.
Είμαστε εμείς οι νοικοκύρηδες, που ματώνουμε μια ολόκληρη ζωή και δεν θέλουμε να δούμε τους κόπους και τις οικονομίες μας να εξανεμίζονται και να επιστρέφουμε στη φτώχεια της μετακατοχικής Ελλάδας.
Είμαστε εμείς οι άνεργοι, που δημιούργησαν ο κρατισμός, η υπανάπτυξη και το πελατειακό κράτος και που μπορούμε να βρούμε δουλειά σύντομα στην Ελλάδα μέσα από την προσέλκυση επενδύσεων.
Είμαστε εμείς οι γονείς, που θυσιαζόμαστε για να δώσουμε εφόδια στα παιδιά μας και δεν θέλουμε να βρεθούμε ανήμποροι να τα βοηθήσουμε, ούτε να τα αποχαιρετήσουμε σε μια οδυνηρή νέα μετανάστευση.
Τι πιστεύουμε
Πιστεύουμε σε μια οικονομία υγιή, ελεύθερη και ανταγωνιστική με ισχυρές ελληνικές επιχειρήσεις, ικανό ανθρώπινο δυναμικό, επώνυμα και ανταγωνιστικά ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες.
Πιστεύουμε σε ένα σύγχρονο μοντέλο ανάπτυξης, στηριγμένο στην ιδιωτική πρωτοβουλία, στην επιχειρηματικότητα, στην παραγωγή, στην καινοτομία και στην εξωστρέφεια κι όχι στα δανεικά και στην κατανάλωση.
Πιστεύουμε ότι μόνο με επενδύσεις –από Έλληνες και ξένους– θα μεγαλώσει ο παραγόμενος πλούτος και θα δημιουργηθούν νέες και καλύτερες δουλειές.
Αγωνιζόμαστε για την απελευθέρωση του Έλληνα από τη φτώχια και την ανάγκη. Γιατί κανείς δεν είναι πραγματικά ελεύθερος όταν πένεται, όταν ζει αβοήθητος, όταν είναι εξαθλιωμένος.
Πιστεύουμε σε ένα δίκαιο σύστημα κοινωνικής αλληλεγγύης που διασφαλίζεται από τους πόρους που παράγει μια υγιής και ανοικτή οικονομία. Πιστεύουμε σε ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος, που θα παρέχει ένα πλήρες, αποτελεσματικό και αξιοπρεπές δίκτυ προστασίας σε όλους και ιδίως στους πιο αδύναμους.
Πιστεύουμε σε ένα αξιόπιστο και αποτελεσματικό κράτος, που παρεμβαίνει μόνο εκεί που η αγορά δεν μπορεί. Κράτος που λειτουργεί με λιγότερους, καλύτερα αμειβόμενους υπαλλήλους και διασφαλίζει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες. Δεν χρειαζόμαστε ένα κράτος που δαιμονοποιεί την επιχειρηματικότητα και ενοχοποιεί το κέρδος, που υπερφορολογεί τους πάντες και που εμποδίζει τη  λειτουργία των επιχειρήσεων.
Πιστεύουμε σε μια δημόσια παιδεία υψηλού επιπέδου με διαρκή αξιολόγηση σε όλα και για όλους, που θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις ανισότητες και θα εξασφαλίζει στα παιδιά τις ευκαιρίες να μορφωθούν και να προοδεύσουν.
Αντιστεκόμαστε στο λαϊκισμό, στους αφορισμούς, στη μνησικακία και αγωνιζόμαστε τα παιδιά μας να μη μεγαλώσουν σε μια Ελλάδα απομονωμένη και μίζερη. Αντιτασσόμαστε στο νέο διχασμό, όπου η μια κοινωνική ομάδα θα απαιτεί την διαπόμπευση και την εξόντωση της άλλης. Δεν δεχόμαστε την κατάλυση της ελευθερίας μας από την καταχρηστική δράση οργανωμένων μειοψηφιών, τη φίμωση των πολλών από την τυραννία των λίγων.
Πιστεύουμε στην ευρωπαϊκή Ελλάδα. Είμαστε πολίτες της Ελλάδας και της Ευρώπης και θέλουμε να αποκαταστήσουμε τη θέση της χώρας μας σε μια ραγδαία εξελισσόμενη Ευρωπαϊκή Ένωση με ενδυναμωμένους τους συνεκτικούς της θεσμούς και την κοινοτική αλληλεγγύη. Οραματιζόμαστε το μέλλον μας στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι στο περιθώριο.
Η Ελλάδα στην Ευρώπη
Ήρθε η ώρα να πάρουμε μαζί την πρωτοβουλία και να ξεκινήσουμε μια συνεργασία που ενώνει, που εμπνέει, που δημιουργεί εναλλακτικές λύσεις για για την Ελλάδα και τους Έλληνες.
Μαζί μπορούμε να αντικαταστήσουμε τις ουτοπίες με πράξεις ευθύνης. Μαζί μπορούμε να αναλάβουμε θαρραλέες και τολμηρές δράσεις και να υπερνικήσουμε την κρίση. Μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε τη νέα εποχή της Ελλάδας που πετυχαίνει και διακρίνεται.
Ξεκινάμε να αλλάξουμε την Ελλάδα. Κι αυτό γίνεται μόνο με σχέδιο και σκληρή δουλειά, με ψυχή και δύναμη. Είμαστε ανοιχτοί στις νέες ιδέες. Είμαστε δύναμη κεντρομόλος που αναπτύσσεται στο κέντρο του πολιτικού φάσματος. Δεν μας αφορούν τα ιδεολογικά στεγανά. Ανεξάρτητα από το πού προέρχεται ο καθένας μας, συγκεράζουμε διαφορετικές απόψεις για την αναδημιουργία της κοινωνίας μας. Οι δεσμεύσεις όλων όσοι συμμετέχουμε είναι μόνο προς το μέλλον. Με εμπιστοσύνη και βαθιά πίστη στην αξία του καθενός και του συνόλου διεκδικούμε την Ελλάδα που είναι αντάξια των προσδοκιών μας.
Αγωνιζόμαστε να προσελκύσουμε νέα πρόσωπα στην πολιτική ώστε να αναδεικνύονται άνθρωποι καταρτισμένοι και πετυχημένοι, που έχουν δουλέψει στη ζωή τους και θέλουν να προσφέρουν ανιδιοτελώς στο σύνολο.
Η καινούρια αρχή που χρειάζεται η Ελλάδα στηρίζεται στην αλήθεια και στο ρεαλισμό, στον πλουραλισµό των αξιών, των ιδεών και των πεποιθήσεων, στην ηθική της ανεκτικότητας και του αλληλοσεβασµού, στην απελευθέρωση από τη μισαλλοδοξία, την ουτοπία και τα δόγµατα.
Εμείς είμαστε το μήνυμα! Κι ο καθένας από εμάς πρέπει να δώσει τη μάχη στην καθημερινότητά του, στη δουλειά του, στον κύκλο του, σε αυτούς που επηρεάζει, στηριγμένος στη δύναμη των ιδεών μας, στο δίκαιο της προσπάθειας, στην ισχύ της εργαζόμενης πλειοψηφίας, στο χρέος προς τα παιδιά μας.
Καλούμε όλους τους πολίτες –ανεξάρτητα από την πολιτική τους τοποθέτηση–  σε μια νέα πορεία με συμμάχους την αισιοδοξία, τη δημιουργικότητα, τη σκληρή δουλειά, τη γνώση. Στην πρωτοβουλία των ενεργών πολιτών, των Ελλήνων που δεν παραδίδονται, που αγωνίζονται, που επιμένουν και που τελικά θα νικήσουν.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...