Πέμπτη, 28 Ιουνίου 2012

Προς μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση


Προς μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%
Υπουργική απόφαση που θα προβλέπει την μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% από το 23% που ισχύει σήμερα, προωθεί το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να τονωθεί η ζήτηση και να ωφεληθούν οι επιχειρήσεις από την τουριστική σεζόν.
Σύμφωνα με πληροφορίες σε πρώτο στάδιο η μείωση του υψηλού ΦΠΑ θα γίνει με υπουργική απόφαση καθώς η κατάρτιση και η ψήφιση μιας νομοθετικής ρύθμισης τώρα θα καθυστερήσει την εφαρμογή του μέτρου. Ακολούθως θα καταρτιστεί και η νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα προβλέπει επίσης τη μείωση του μεσαίου συντελεστή από το 13% στο 9% στα μη επεξεργασμένα τρόφιμα και του χαμηλού από το 6,5% στο 5% που αφορά ειδικά τις τουριστικές επιχειρήσεις.

Η μείωση του ΦΠΑ θα έχει ως συνέπεια να μειωθούν άμεσα οι τιμές σε όλα τα σερβιριζόμενα είδη (έτοιμα φαγητά, αναψυκτικά, χυμοί κ.λπ.) που καταναλώνονται σε χώρους μαζικής εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες κ.λπ.).
Βέβαια για να ισχύσει κάτι τέτοιο θα πρέπει πρώτα να συμφωνήσει και η τρόικα, η οποία θα έρθει στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί αισιοδοξία ότι το μέτρο τελικά θα υλοποιηθεί αφού όπως φανερώνουν τα στοιχεία, από την αύξηση του ΦΠΑ στο 23% μειώθηκε ο τζίρος των καταστημάτων εστίασης, τα έσοδα από ΦΠΑ έχουν σημειώσει πτώση, ενώ έχει διαπιστωθεί ότι από πέρυσι έχει αυξηθεί και η φοροδιαφυγή με τη μη έκδοση αποδείξεων. Η πτώση του τζίρου κυμαίνεται από 50% έως 70% στα εστιατόρια, ενώ μείωση 30% έως 40% παρουσιάζουν και οι διανομές κατ' οίκον.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...