Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2012

Ο κήπος της Ελλάδας θέλει ξεβοτάνισμα

του Γιάννη ΔΙΟΝΑΤΟΥ

Χθες είχα την χαρά να συναντήσω ένα διαδικτυακό μου φίλο και να ανταλλάξουμε απόψεις κοιτώντας ο ένας τον άλλον στα μάτια και όχι μέσα από την οθόνη του υπολογιστή ή του "έξυπνου" τηλεφώνου μας. Αυτός, λοιπόν, ο φίλος -και στην πραγματική ζωή θέλω να πιστεύω- μου είπε κάτι που με ενθουσίασε και ήθελα να το μοιραστώ με περισσότερους.
Πρέπει, μου είπε, οι πολιτικοί να σκεφθούν ότι μπροστά στο σπίτι τους έχουν έναν κήπο, ο οποίος σήμερα είναι απεριποίητος και βρόμικος με αποτέλεσμα να συγκεντρώνει κατά κύριο λόγο τα βλέμματα των περιθωριακών στοιχείων. Και όχι όλων των ανθρώπων, οι οποίοι σε διαφορετική περίπτωση θα στέκονταν μπροστά στον όμορφο κήπο γεμάτοι θαυμασμό και θα γύριζαν στο σπίτι τους για  να βελτιώσουν και να ομορφύνουν και τον δικό τους κήπο ή τη βεράντα τους, που θα μετατρεπόταν αντίστοιχα, σε αντικείμενο θαυμασμού.

Το μήνυμα του διαδικτυακού μου φίλου είναι απλό: Η Ελλάδα, σε πρώτη φάση, χρειάζεται να αλλάξει την πολύ κακή ψυχολογία που έχει κυριαρχήσει σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, σχετικά με την σημερινή κατάσταση και το μέλλον της. Ύστερα, θα γίνουν οι υπόλοιπες αλλαγές, που ούτως ή άλλως είναι απαραίτητες, προκειμένου το ελληνικό κράτος και η ελληνική κοινωνία να αλλάξουν ρότα.
Βεβαίως, όλα αυτά εξαρτώνται και από την οπτική γωνία που ο καθένας βλέπει τα δεδομένα. Σε κάποιους αρέσουν οι κοινωνίες και οι πόλεις της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης. Σε άλλους, κοινωνίες με απολυταρχικά καθεστώτα…
To σημερινό editorial αναδημοσιεύεται από το EMEA Week της τρέχουσας εβδομάδας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...