Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2012

Γ. Μπουτάρης, ο δήμαρχος που εντυπωσίασε τους ξένους

Του Ηλια Μαγκλινη

«Η Θεσσαλονίκη δείχνει τον δρόμο». «Ενας ήρωας της μεταρρύθμισης τα βάζει με τη διαφθορά στη Θεσσαλονίκη». «Ελληνας δήμαρχος δείχνει στην Αθήνα πώς λύνονται τα προβλήματα». Μερικοί από τους τίτλους άρθρων που δημοσιεύθηκαν σε κορυφαία ξένα έντυπα, μέσα σε διάστημα ενός έτους. Ολα έχουν ως θέμα τη Θεσσαλονίκη και τον δήμαρχό της. Τον Γιάννη Μπουτάρη. Οι δημοσιογράφοι (Αμερικανοί, Βρετανοί, Γερμανοί) εντυπωσιάστηκαν από την ευθύτητα του λόγου του, από το σκουλαρίκι και τα τατουάζ, την Τζάνις Τζόπλιν που παίζει στο στέρεο, από το γεγονός ότι μιλάει ανοιχτά για τον αλκοολισμό τον οποίο ξεπέρασε. Κυρίως όμως εντυπωσιάστηκαν από την αποφασιστικότητά του, τον δραστικό τρόπο αντιμετώπισης χρόνιων προβλημάτων της Θεσσαλονίκης, από τη διάθεση για δουλειά και αλλαγή. Θεωρούν ότι στη Θεσσαλονίκη του 2011-12, εν μέσω οξύτατης κρίσης και γενικής περιφρόνησης της Ελλάδας διεθνώς, συντελείται ένα μικρό θαύμα χάρη σε έναν άνθρωπο. Και από τις επιλογές και τις δράσεις του θα πρέπει το αθηναϊκό κατεστημένο να πάρει παραδείγματα.

Συγκεκριμένα, έχοντας ως τίτλο «Δώστε στην Ελλάδα μια ευκαιρία», ο Observer (29.5.2011) κάνει λόγο για έναν «ριζοσπάστη οινοποιό και οικολόγο», ο οποίος ανέλαβε τη δημαρχία προκειμένου να αποκαταστήσει τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της πόλης, αλλά και να ξεπλύνει την πόλη από τους «δημαγωγούς της ακροδεξιάς που κυβερνούσαν τα τελευταία είκοσι χρόνια», ανθρώπους υπεύθυνους για «διαφθορά και ανικανότητα φαντασμαγορικής κλίμακας... Υπάρχει και μια μικρή λεπτομέρεια, το ότι η Ελλάδα έχει πτωχεύσει. Ο καλύτερος λόγος για να διασωθεί η Ελλάδα, λοιπόν, είναι για να δώσουμε μια ευκαιρία στον Γιάννη Μπουτάρη».
Το περιοδικό Fortune (5.9.2011) αναφέρει ότι «ο αγανακτισμένος δήμαρχος δίνει μάχη για να τελειώσουν οι πολιτικές που εμποδίζουν τη Θεσσαλονίκη από το να γίνει αυτό που θα έπρεπε να είναι - ένα μεγάλο λιμάνι που να υποδέχεται κρουαζιέρες απ' όλο τον κόσμο, ένα δημοφιλές θέρετρο για Ευρωπαίους συνταξιούχους και κόμβος για τα Βαλκάνια». Οι New York Times (4.11.2011), πάλι, σημειώνουν ότι ο Mr Boutaris «πολύ γρήγορα ταρακούνησε την τελματωμένη κυβέρνηση, προσλαμβάνοντας νέους ανθρώπους, αποφασισμένους να δουλέψουν, να επανεξετάσουν και να ζωντανέψουν ξανά την πολυπολιτισμική κληρονομιά της πόλης».
Το γερμανικό περιοδικό Spiegel (15.2.2012) στέκεται ιδιαίτερα στα εγκώμια που πλέκουν για τον Γ. Μπουτάρη οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, πράγμα σπάνιο σήμερα για Ελληνα πολιτικό. «Κάνει από μόνος του αυτά που οι Ευρωπαίοι ζητούν από την υπόλοιπη χώρα. Ο Μπουτάρης αποτελεί εξαίρεση. Ο καθένας μπορεί να μάθει από αυτόν».
Το Spiegel αναφέρεται και αυτό στους «διεφθαρμένους προκατόχους» του Γ. Μπουτάρη, που άφησαν μια «μαύρη τρύπα» στα ταμεία του δήμου της τάξης των 51,4 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία «εξαφανίστηκαν ξαφνικά και αναιτιολόγητα από τον προϋπολογισμό της πόλης».
Η εφημερίδα Die Zeit Hamburg (8.3.2012) αναφέρεται επισταμένα στην τόσο πετυχημένη οινοποιία του Γ. Μπουτάρη, κάνοντας παραλληλισμούς ανάμεσα στην ατομική του επιτυχία με αυτό που προσπαθεί να κάνει στη Θεσσαλονίκη: να περάσει και εκεί το όραμά του. «Θα μπορούσε αυτή να είναι η εικόνα της νέας Ελλάδας, αν το σχέδιο του βγει».
Μετωπικές συγκρούσεις
Τέλος, οι New York Times (15.6.2012) και η Wall Street Journal (8.6.2012) σκιαγραφούν το πορτρέτο ενός επιτυχημένου επιχειρηματία ο οποίος μπορεί να φέρει άλλη πνοή στον δημόσιο βίο όχι μόνο της Θεσσαλονίκης αλλά και της Αθήνας, παρουσιάζοντας τις μετωπικές συγκρούσεις του με τις τοπικές συντεχνίες. Και, πάνω απ' όλα, η οικονομική κρίση δεν τον τρομάζει. Οπως έχει δηλώσει στο περιοδικό Fortune: ««Αν θέλετε, το πιστεύετε, η κρίση θα μας βοηθήσει», λέει ο Μπουτάρης, ανάβοντας ένα ακόμα άφιλτρο Κάμελ. Ούτε καν θα συζητούσαμε για τέτοιες μεταρρυθμίσεις αν δεν είχαμε αυτή την επιθανάτια εμπειρία». Σε αυτή τη γη των μύθων, καιρός είναι να αναδυθούν νέοι ήρωες».0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...