Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2012

250 νέες ελληνικές εταιρείες ιδρύθηκαν στη Ρουμανία το 2011

250 νέες ελληνικές εταιρείες ιδρύθηκαν στη Ρουμανία το 2011
Του Δημήτρη Διαμαντιδη

Διευρύνθηκε ο αριθμός των επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στη Ρουμανία, καθώς στο τέλος του 2011 έφτασαν τις 5.202, έναντι 4.943 ένα χρόνο πριν.
Σύμφωνα με έκθεση της ελληνικής πρεσβείας στο Βουκουρέστι, που υπογράφει ο σύμβουλος Α' Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Ι. Πασχάλης, μέσα στο 2011 και παρά την κρίση, περισσότερες από 250 νέες εταιρείες ελληνικών συμφερόντων ιδρύθηκαν στη Ρουμανία. Μάλιστα, τα τελευταία στοιχεία του Απριλίου του 2012 καταγράφουν 5.284 ελληνικών συμφερόντων επιχειρήσεις, ήτοι μέσα στο πρώτο τετράμηνο του έτους συστάθηκαν από ελληνικά φυσικά ή νομικά πρόσωπα 82 νέες εταιρείες. Οπως φαίνεται από τα στοιχεία, που δημοσίευσε το Εθνικό Γραφείο Εγγραφής Εμπορικών Εταιρειών της Ρουμανίας (ONRC),
τα ελληνικά κεφάλαια που έχουν επενδυθεί στη Ρουμανία υπερέβαιναν, στις 31.12.2011, τo 1,72 δισ. ευρώ, ενώ από τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ρουμανίας, η οποία ακολουθεί διαφορετική μεθοδολογία, προκύπτει ότι η αξία των ελληνικών επενδύσεων υπερβαίνει τα 3 δισ. ευρώ.
Το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας εκτιμά ότι η αξία των επενδύσεων της χώρας μας -εάν σε αυτές συνυπολογισθούν και οι επενδύσεις των θυγατρικών που εδρεύουν σε τρίτες χώρες (π.χ. στην Κύπρο)- ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ.
Στην 4 θέση
Στην περίπτωση αυτή, η Ελλάδα ως χώρα-επενδυτής στη Ρουμανία κατατάσσεται στην 4η - 5η θέση της λίστας των κρατών με τις περισσότερες άμεσες ξένες επενδύσεις.
O συνολικός αριθμός των εργαζομένων σε εταιρείες ελληνικών συμφερόντων στη Ρουμανία (εάν σε αυτές συνυπολογισθούν και οι επιχειρήσεις, στις οποίες το ελληνικό μερίδιο συμμετοχής είναι κατώτερο του 30%) ανέρχεται σε πάνω από 35.000 άτομα.
Ετσι, η Ρουμανία πιθανότατα κατατάσσεται 1η ή 2η σε διεθνή κλίμακα ως αποδέκτης ελληνικών επενδύσεων.
Οι τελευταίες καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα οικονομικών δραστηριοτήτων, που είναι ιδιαίτερα ορατές στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, καθώς και στον τραπεζικό (Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank, Banca Romaneasca, Emporiki Bank, Ate Bank, Marfin Bank). Ωστόσο, ως αποτέλεσμα της κρίσης, οι ελληνικών συμφερόντων τράπεζες αναγκάσθηκαν να μειώσουν τα υποκαταστήματά τους από 929 σε 830.
Πάντως, ενώ αυξήθηκε ο αριθμός των εταιρειών ελληνικών συμφερόντων, το ύψος της αξίας των επενδύσεων της χώρας μας στη Ρουμανία σημείωσε πέρσι, κατά τα στοιχεία του ONRC, πτώση κατά 222 εκατ. ευρώ (11,4%), χωρίς να έχει γίνει γνωστό σε ποιους τομείς πραγματοποιήθηκαν οι αποεπενδύσεις.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...