Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2012

Το στίγμα

Ο πολιτικός καιροσκοπισμός του προέδρου του Λάος είναι τόσο ρηχός και  ευανάγνωστος  που κανονικά δεν θάπρεπε κανείς να ασχολείται. Επειδή νιώθει την απειλή της Χρυσής Αυγής και του Καμμένου, κάνει σπασμωδικές κινήσεις ανακατάληψης του χώρου της ακροδεξιάς με τον ίδιο τρόπο που όταν ένιωθε παρίας του πολιτικού συστήματος γύρεψε κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση των εξελίξεων. Επιφανειακά και επικοινωνιακά ευρήματα της δεκάρας που δυστυχώς όμως βρίσκουν ανταπόκριση εδώ και χρόνια από μερίδα του Τύπου.

Βγήκε πάλι στα φιλόξενα κανάλια να πουλήσει την πρόσφατη πραμάτεια του. Να φύγουν 2 εκατομμύρια μετανάστες που είναι υπεύθυνοι για εξαγωγή συναλλάγματος 12 δις τον χρόνο (πού το βρήκε;) για να μείνουν και οι δουλειές για τους Έλληνες, ήταν το χτεσινό επεισόδιο. Που ήρθε να προστεθεί σε ένα μπαράζ υστερικών εκρήξεων του τελευταίου καιρού της δημοσκοπικής κατάρρευσης, μεταξύ των οποίων και στην περίφημη πρότασή του  να γίνουμε όλοι κουμπουροφόροι στα σπίτια μας και να πυροβολούμε μόλις δούμε οτιδήποτε ύποπτο, εκτός από τους αστυνομικούς που θα πυροβολούν πριν καν το δουν.
Επιστροφή στις ρίζες για τον άνθρωπο που θα γινόταν αντιπρόεδρος κυβέρνησης και προσαρμογή στην Νεάτερνταλ πολιτική σκέψη του κόμματός του όλων των στερεοτύπων της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς-έχουμε και την ακροδεξιά που μας ταιριάζει. Είπαμε, δεν θα άξιζε να ασχοληθεί κανείς με την νευρασθενική αγωνία της πολιτικής ανυπαρξίας που καιροφυλακτεί  αν δεν υπήρχε μια κρίσιμη λεπτομέρεια που μας αφορά όλους.
Αυτόν τον άνθρωπο τον λουστήκαμε. Τα ΜΜΕ, μας αρέσει η όχι έχουν απωλέσει  από καιρό την ικανότητά τους να προσθέτουν κύρος σε ελαφρά πρόσωπα.΄Ομως το πολιτικό σύστημα τον νομιμοποίησε με κυβερνητική συμμετοχή, και μάλιστα  ελαφρά τη καρδία, και τώρα μιλά με το λούστρο του πρώην κυβερνητικού εταίρου. Δεν ήταν απαραίτητο να γίνει – η κυβέρνηση Παπαδήμου θα μπορούσε και χωρίς αυτόν εξ αρχής. Αλλά τη στιγμή εκείνη κανείς δεν φάνηκε να ασχολείται στα σοβαρά με την σημασία που είχε η ανάληψη κυβερνητικών θέσεων από ακροδεξιούς για πρώτη φορά  μετά τη δικτατορία. Ίσως είναι νωρίς για να μετρήσουμε τις συνέπειες αλλά ήδη τις βλέπουμε. Όπως ακόμα δεν ακούσαμε καμμία αυτοκριτική από κανένα- και για αυτήν είναι πάντα νωρίς στη χώρα μας.
Αυτό που σίγουρα μπορούμε να πούμε είναι ότι πρόκειται για ένα στίγμα που θα βαρύνει για πάντα (ανάμεσα σε τόσα άλλα ) τον Γιώργο Παπανδρέου αλλά και τον κ. Παπαδήμο. Για τον κ. Σαμαρά δεν φαίνεται να συνέβη κάτι εξαιρετικό αφού μετά πήρε και μερικούς  από αυτούς τους ανθρώπους στο κόμμα του.
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...