Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2012

Φλεγόμενο ΟΑΚΑ: Η επανάσταση για την κάβλα της

του Λεωνίδα Καστανά

Μετά τα επεισόδια στο ΟΑΚΑ ξεκίνησε η γνωστή συζήτηση, για τα αίτια του εγκλήματος, τους υπεύθυνους, και την τιμωρία που τους αξίζει. Όλα ήταν οργανωμένα λέει ο ένας, η ΕΠΟ και η super league φταίνε γράφει ο άλλος, όχι η αστυνομία φταίει που έχασε τον έλεγχο μεταφοράς των πυρομαχικών κλπ. Κλανιές στον αέρα που λέει και ο Τζούμας.
Άκουσα πως στους βανδαλισμούς και τις επιθέσεις συμμετείχαν ταυτόχρονα, τρελαμένοι οπαδοί, αναρχικοί και ακροδεξιοί. Καθόλου περίεργο. Όσο η κρίση βαθαίνει τα όρια όλων αυτών σβήνουν και χάνονται, οι επικαλύψεις και οι συγχωνεύσεις είναι αυτονόητες. Σε λίγο θα αποτελούν και επίσημα, όλοι μαζί, το  φαιοκόκκινο μπλοκ για το οποίο μιλάμε εδώ και καιρό. Στόχος τους, κανένας. Η καταστροφή και η επανάσταση για την κάβλα της.
Το ζήτημα είναι τι κάνει η υπόλοιπη οργανωμένη, υποτίθεται, κοινωνία. Υποδαυλίζει το μπάχαλο για να εισπράξει από το θέαμα του σταδίου που καίγεται, για να έχει να γράφει ο άθλιος αθλητικός «τύπος», για να αρχίσουν οι συζητήσεις και οι καταγγελίες, οι έρευνες και οι μελέτες, να κυκλοφορήσει χρήμα γύρω από ένα χιλιοπαιγμένο έργο αυτό της βίας μέσα στα γήπεδα, με αφορμή τα αθλητικά γεγονότα.  Μας είναι αδιάφορη η λύση του προβλήματος που απασχολεί μόνο αυτούς που συμμετέχουν και καλό είναι να αφεθούν να το λύσουν μονάχοι τους.
Η πολιτεία δεν έχει κανένα, μα κανένα λόγο να παραχωρεί προς καταστροφή δημόσια στάδια προκειμένου να τα χρησιμοποιούν ιδιωτικές κερδοσκοπικές εταιρίες, οι λεγόμενες και ΠΑΕ, ως έδρες. ΑΕΚ και ΠΑΟ καλό είναι να του δίνουν από το ΟΑΚΑ και όποιος άλλος χρησιμοποιεί εθνικά ή δημοτικά στάδια. Ας γκρεμίζουν οι ευγενείς τους φίλαθλοι τις περιουσίες των μετόχων τους.
Η πολιτεία δεν έχει κανένα λόγο να διαθέτει τμήματα της ελληνικής αστυνομίας, που πληρώνουν οι πολίτες της, προκειμένου  να τηρήσουν την τάξη σε ιδιωτικά θεάματα ρωμαϊκής αρένας. Ας πληρώσουν ιδιωτικές εταιρίες security ή ας φτιάξουν δικές τους. Ούτως ή άλλως το σχετικό «αθλητικό θέαμα» το παρακολουθούν μόνο οι οπαδοί τους, οι οποίοι και είναι εθισμένοι στο να απολαμβάνουν ένα παιχνίδι που παίζεται με μπάλα και που στην Ελλάδα το αποκαλούμε κατ΄ εφημισμό «ελληνικό ποδόσφαιρο».  Οι οπαδοί γνωρίζουν πολύ καλά  τι περίπου μπορεί να συμβεί μέσα σε ένα ελληνικό γήπεδο, και καλό είναι να παίρνουν και την ευθύνη για την προσωπική τους ασφάλεια. Η πολιτεία δεν έχει κανένα λόγο να τους προστατεύει. Το μόνο που έχει καθήκον να κάνει είναι να ορίσει το θέαμα ως ακατάλληλο για τους ανήλικους και να προειδοποιεί τους ξένους ότι εισέρχονται στο γήπεδο με δική τους ευθύνη.
Χτες στο ΟΑΚΑ ήταν γύρω στα 50.000 άτομα και τις φασαρίες  τις προκάλεσαν μόνο γύρω στους 1000-2000. Όλοι όμως, μα όλοι, ήξεραν περίπου τι θα συμβεί και εδώ που τα λέμε και γι’ αυτό πήγαν. Πολλοί γούσταραν τη φάση, αλλά δεν είχαν και τα κότσια να πρωταγωνιστήσουν στους βανδαλισμούς. Κράτησαν για τον εαυτό τους το ρόλο του θεατή. Είναι κάτι αντίστοιχο με τους εμπρησμούς των κινηματογράφων στις πρόσφατες διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας. Ελάχιστοι έβαλαν τις φωτιές, πολλοί τις απόλαυσαν.  Οι φιλοπόλεμοι οπαδοί δηλώνουν μέσω των καταστροφών την αντίθεσή τους στη διαιτησία, στους παίκτες, στις διοικήσεις κλπ. και οι αντίστοιχοι φιλοπόλεμοι διαδηλωτές δηλώνουν την αντίθεσή τους στην κυβέρνηση, την τρόικα, τον καπιταλισμό κλπ. Το μέσο είναι η φωτιά, το μήνυμα είναι βαθύτατα πολιτικό. Κυρίες και κύριοι έχουμε διαφορετική ανάγνωση για τα τεκταινόμενα και γι’ αυτό τα σπάμε. Δεν μας απασχολεί η αιτία, έχουμε σπάσει προ πολλού το καθρέφτη που απεικονίζει το τερατώδες προφίλ μας. Δεν θα κάτσουμε να αναλογιστούμε τις δομές του «αθλήματος» ή του πολιτικού συστήματος, τις ευθύνες μας ως τροφοδότες και παραγωγούς της κάθε παθογένειας. Θα καταφύγουμε στη τυφλή βία και θα απολαύσουμε τη φλεγόμενη δημοκρατία στέλνοντας το μήνυμα στο πουθενά. Και το μήνυμα είναι, ότι κάποιοι άλλοι είναι πάντοτε  υπεύθυνοι για την κατάντια μας. Σίγουρα όχι εμείς.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...