Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου 2012

«Και όμως, ο Λοβέρδος κέρδιζε τον Βενιζέλο»

«Και όμως, ο Λοβέρδος κέρδιζε τον Βενιζέλο»
Η πολιτική «συμπόρευση» του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου με τον υπουργό Οικονομίας, Ευάγγελο Βενιζέλο, μάλλον «ανακουφίζει» πολιτικά τον κ. Βενιζέλο, αφού οι ψηφοφόροι του κόμματος ανάμεσα στους δύο «προτιμούν» τον κ. Λοβέρδο για ηγέτη του ΠΑΣΟΚ.
Τα παραπάνω προκύπτουν από μια ενδιαφέρουσα... εσωτερική δημοσκόπηση που διενεργήθηκε σε δείγμα 1003 ψηφόρων του κόμματος στο διάστημα 10 έως 20 Ιανουαρίου
Σύμφωνα με την εν λόγω ιδιότυπη δημοσκόπηση- αν και στα ενδότερα του ΠΑΣΟΚ προσπαθούν εδώ και καιρό να ψυχανεμιστούν τις προτιμήσεις των παλιών τους ψηφοφόρων, ο Ανδρέας Λοβέρδος συγκέντρωσε το ποσοστό της τάξης του 43,5% ως επιθυμητός πρόεδρος του κόμματος. Αντιθέτως, ο υπουργός Οικονομικών, ίσως λόγω και της κατάστασης την ελληνικής οικονομίας, απέσπασε μόνον το 39,4%. Αν και η διαφορά δεν είναι πολύ μεγάλη, στο ΠΑΣΟΚ πολλοί βρέθηκαν προ εκπλήξεως με την επικράτηση του Ανδρέα Λοβέρδου ως καταλληλότερος για πρόεδρος του κόμματος. Ωστόσο, ένα ποσοστό της τάξεως του 17,1% είναι αναποφάσιστο και απάντησε ότι δεν ξέρει μεταξύ των δύο υπουργών ποιόν θα προτιμούσε για αρχηγό του ΠΑΣΟΚ.
Όσον αφορά στις δημοτικότητες των πιθανών υποψηφίων, προέκυψε ότι,  ο κ. Λοβερδος συγκεντρώνει 53,8 θετικές ψήφους έναντι 43,5 αρνητικών και ακολουθουν αντιστοιχα, οι κ.κ.  Ευάγγελος Βενιζέλος με 40,7 θετικές και 58,2 αρνητικές, κυρια Λούκα Κατσέλη 29,9 θετικές γνώμες και.. 67,9 αρνητικες, Μιχάλης Χρυσοχοίδης μόλις 28,3 θετικές και 68, 4 αρνητικές, Χάρης Καστανιδης 21,3 θετικέςς και 73,8 αρνητικές , ενώ ο Χρήστος Παπουτσής 19,3 θετικές και  77,6 αρνητικές. Τέλος, ο Στέφανος Τζουμάκας συγκέντρωσε 14,5 θετικές και 78,3 αρνητικές ψήφους.   
Σχετικά με την αποχώρηση του Γιώργου Παπανδρέου από την προεδρία του κόμματος, η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων, δηλαδή το 79% πιστεύει ότι πρέπει να αποχωρήσει από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. 
Απο τους ψηφοφόρους του κ. Χρυσοχοίδη, υπουργός Υγείας συγκεντρώνει ποσοστό 54,5 % , ενώ ο κ. Βενιζέλος μόλις το 25,1%. Οι ψηφοφόροι της Λούκα Κατσέλη, του Χρήστου Παπουτσή, του Χάρη Καστανίδη και της Άννας Διαμαντοπούλου μάλλον «κλίνουν» προς τον Ανδρέα Λοβέρδο θεωρώντας τον καταλληλότερο για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.    
Απο τις εκλογικές περιφέρεις, ο κ. Λοβέρδος έρχεται πρώτος στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων στην Αττική , τη Θεσσαλία και το Νότιο Αιγαίο. Ο κ. Βενιζελος εμφανίζεται κυρίαρχος στη Βόρεια Ελλάδα, την Κρήτη και τα  νησιά του Αιγαίου καθως και στην Πελοπόννησο.  Συγκεκριμενα τα «εκλογικα κάστρα» του κ. Λοβέρδου ειναι η Αττική με ποσοστό 47,2 % έναντι 31% του κ. Βενιζέλου, ενώ σΤην Κεντρική, Δυτική, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ο κ. Βενιζέλος συγκεντρώνει ποσοστο 48,7% έναντι του 38,6% που συγκέντρωσε ο κ. Λοβέρδος. 
Στην Κρήτη πάντως μπροστά είναι ο υπουργός Οικονομικών εναντι του κ. Λοβέρδου με ποσοστό 49,1% και 35% αντίστοιχα.   
Στην  ερώτηση με ποιόν απο τους δύο ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ αυξάνονται οι πιθανότητες να ψηφίσετε το κόμμα, το ποσοστο είναι υπέρ του κ. Λοβέρδου με μικρή όμως διαφορά. Συγκεκριμένα, 28,6% υπέρ του κ. Λοβέρδου και 27,3 % υπέρ του κ. Βενιζέλου.
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...