Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2012

Παραιτήθηκε από την κυβέρνηση η Ξενογιαννακοπούλου

Ραγδαίες εξελίξεις, με πιθανό ανασχηματισμό και ορκωμοσία νέας κυβέρνησης ακόμη και εντός της ημέρας, αναμένονται σύμφωνα με πληροφορίες που μεταφέρουν στελέχη της κυβέρνησης.
Στις 18:00 έγινε γνωστό ότι παραιτήθηκε η αναπληρώτρια υπουργός εξωτερικών κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό.

Η επιστολή της έχει ως εξής:
«Κύριε Πρόεδρε,
Γνωρίζω και αναγνωρίζω τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλετε από κοινού με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, καθώς και τις δύσκολες και επίπονες διαπραγματεύσεις που διεξάγετε σε ένα ιδιαίτερα δυσμενές περιβάλλον για τη χώρα μας.
Ως Υπουργός υπεύθυνη για τα Ευρωπαϊκά θέματα, έχοντας θητεύσει τα τελευταία 25 χρόνια σε πολλές ευρωπαϊκές θέσεις ευθύνης και πιστεύοντας σταθερά στην ευρωπαϊκή θέση της Ελλάδας, αισθάνομαι απογοήτευση και διάψευση από τη διγλωσσία και την ιδεοληψία που επιδεικνύει η Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στη κρίση και στις επιλογές που επιχειρεί, μέσω της Τρόικα, να επιβάλλει στη Βουλή και τον Ελληνικό λαό.
Στην πραγματικότητα η εμμονή αυτή παραβιάζει ευθέως την ίδια τη Συνθήκη της Λισσαβόνας που αναγνωρίζει ως βασικές αρχές την κοινωνική συνοχή, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και την αυτονομία των κοινωνικών εταίρων, κάτι που εξάλλου αναφέρει και η νέα Συνθήκη της Δημοσιονομικής Ένωσης που συμφωνήθηκε στο πρόσφατο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 30 Ιανουαρίου.
Δυστυχώς, η Τρόικα και οι θεσμοί που εκπροσωπεί δεν λαμβάνουν υπόψη τα διδάγματα από την εφαρμογή του πρώτου μνημονίου, γιατί πέραν των όποιων αδυναμιών και καθυστερήσεων έχουν υπάρξει στην υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών, επιχειρούν να επιβάλλουν μέτρα που τελικά θα αυξήσουν δραματικά την ύφεση και θα ωθήσουν ακόμη περισσότερο την κοινωνία σε απόγνωση.
Η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου, κυρίως μέσα από την ολοκλήρωση του PSI και τη μείωση του χρέους αποτελεί χειροπιαστή ελπίδα για την ανάκαμψη της χώρας μας, εφόσον όμως η διαδικασία αυτή συνοδευθεί, πέραν της αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής, με πολιτικές που αντιμετωπίζουν την ύφεση και αναθερμαίνουν την οικονομία, στηρίζοντας ταυτόχρονα τον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό.
Η προσπάθεια για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας δεν μπορεί να βασίζεται στη μείωση των μισθών και στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Δεν μπορεί να τίθεται ως προϋπόθεση και στόχος του νέου προγράμματος η «βαλκανοποίηση» της ελληνικής κοινωνίας και η κατάλυση δημοκρατικών κοινωνικών κατακτήσεων που αποτελούν πολύτιμο και αναπόσπαστο κομμάτι του ευρωπαϊκού πολιτικού και νομικού πολιτισμού.
Σ’ αυτές τις κρίσιμες ώρες για τη χώρα μας και με αίσθημα ευθύνης σας υποβάλλω την παραίτηση μου από την θέση της Αναπληρωτού Υπουργού Εξωτερικών, επειδή δεν μπορώ να συνυπογράψω τα μέτρα που καταλύουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τα εργασιακά δικαιώματα.
Σας ευχαριστώ πολύ για την εμπιστοσύνη σας»
Οπως αναφέρουν οι συγκεκριμένες πηγές, ο κ. Λ. Παπαδήμος, έπειτα και από τις ανακοινώσεις του προέδρου του ΛΑΟΣ, κ. Γ. Καρατζαφέρη αντιμετωπίζει πρωτίστως το δίλημμα της διαφύλαξης της αξιοπιστίας του προσώπου του και της κυβέρνησής του.
Οι επικοινωνίες του με κάποια πρόσωπα τις τελευταίες ώρες είναι συνεχείς και σύμφωνα με κάποιους συνομιλητές του, οι αποφάσεις του θα πρέπει να είναι άμεσες.
«Ολα θα πρέπει να γίνουν απόψε, αλλιώς θα οργιάσει το μικροκομματικό παιχνίδι και κάποιοι θα προσπαθήσουν να παρουσιάσουν τον Πρωθυπουργό ως εντολοδόχο των ξένων», ανέφερε η ίδια πηγή.
Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι εντός των επομένων ωρών η αφορμή για ανασχηματισμό πιθανότατα θα δοθεί με την θεωρούμενη ως βεβαία αποχώρηση των υπουργών του ΛΑΟΣ από την κυβέρνηση.Τις παραιτήσεις τους θα τις υποβάλλουν κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου. Ηδη ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αστέριος Ροντούλης απέστειλε την επιστολή παραίτησής του στον πρωθυπουργό.
Την παραίτησή τους υπέβαλλαν οι κκ Μάκης Βορίδης και Αδωνις Γεωργιάδης αλλά θα ψηφίσουν τα μέτρα.
Στη θέση του κ. Βορίδη θα σύμφωνα με πληροφορίεςθα τοποθετηθεί ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Ιωάννης Μαγκριώτης.
Συνάντηση κομματικών στελεχών του ΠαΣοΚ
Σε εξέλιξη βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλου με τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδ. Λοβέρδο, τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρ. Παπουτσή, την υπουργό Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κ. Σκανδαλίδη.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η συνάντηση πραγματοποιείται στα γραφεία της Αντιπροεδρίας της κυβέρνησης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...