Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2012

Γιατί δεν έχει ξύλα η αγορά…


Μακάβριες ανακαλύψεις για τα δάση της περιοχής
Η απάντηση στο ερώτημα είναι απλή: Γιατί έγιναν κάποιοι υποτυπώδεις έλεγχοι, ακόμη και σε μαγαζιά που πουλάνε χρόνια ξύλα και αποδείχτηκε ότι η διαδρομή του ξύλου στο νομό χρειάζεται πια διεθνή παρέμβαση!
Ας τα πάρουμε από την αρχή όμως. Πριν από μερικές μέρες ακόμη και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση χρειάστηκε να συγκαλέσει σύσκεψη για την καταστροφή που συντελείται με τη λαθροϋλοτομία στο νομό μας. Για να θορυβηθεί η συγκεκριμένη μορφή Διοίκησης αντιλαμβάνεται κανείς σε ποια έκταση έχει φτάσει το θέμα.

Εκατοντάδες μηνύσεις και χιλιάδες αναφορές κυρίως από περιπατητές, περιηγητές και ποδηλάτες, συνέτειναν σε μια κατεύθυνση: Ο νομός γίνεται συνεχώς θέατρο ενός περιβαλλοντικού εγκλήματος που, δυστυχώς, μεγαλώνει και από την οικονομική κρίση και τις εναλλακτικές που ψάχνει ο κόσμος για το πετρέλαιο που δεν μπορεί να πληρώσει. Είναι χαρακτηριστικό ένα ρεπορτάζ που είχε κάνει η ιστοσελίδα μας για το θέμα των ρύπων που εκπέμπουν τα τζάκια και τα σχόλια που ακολουθούσαν, συμφωνούσαν σε κάποιο βαθμό ότι κάποια συμφέρονται εταιριών πετρελαίου εξυπηρετούνταν από το θέμα εκείνο! Δεν ήταν όμως αυτό, αλλά το ότι η καύση ξύλου έχει πια πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Αναφέραμε πιο πάνω ότι πρόσφατα, χωρίς μεγάλη δημοσιότητα, έγινε ένας μικρός έλεγχος στο Αγρίνιο σε χώρους που πουλάνε καυσόξυλα και κάρβουνα. Αμέσως το φαινόμενο των εκατοντάδων αγροτικών που τα βράδια περιδιαβαίνουν με τις καρότσες γεμάτες ξύλα περιορίστηκαν. Επίσης τα «παιδιά»-που έχουν και άλλη εθνική προέλευση πλην της Ελληνικής και αυτό το ξέρει όλη η κοινωνία, αλλά προτιμά να μην το θίγει κανείς- που φημίζονται για τις μαζικές εξόδους τους σε Βάλτο, Ξηρόμερο και Αράκυνθο περιόρισαν τις εξόδους τους. Αποτέλεσμα; Πολλοί Αγρινιώτες την εβδομάδα που πέρασε έπαιρναν τηλέφωνο για ξύλα και δεν έβρισκαν…
Κρανίου τόπος σε Βάλτο και Αράκυνθο
Αστυνομικοί που στήνουν ενέδρες για ναρκωτικά στον Ίναχο ή στους πρόποδες του Αρακύνθου, έχουν σοκαριστεί από την έκταση του φαινομένου. Εκατοντάδες βανάκια, αγροτικά και αλυσοπρίονα διαταράσσουν την ησυχία των βουνών που πλέον έχουν αποψιλωθεί. Στον Ίναχο, ακριβώς μετά τη Γέφυρα και αφού πάρει κανείς τη στροφή προς Εμπεσσό, υπάρχουν μαρτυρίες ότι το βουνό με τους μικρούς δασικούς δρόμους, που είναι αριστερά μετά το πρώτο βενζινάδικο, έχει μόνο μπροστινή πρόσοψη! Η πίσω πλευρά του είναι αποψιλωμένη όπως κάποιες περιοχές του Αμαζονίου. Ακόμη στο δάσος του Αγίου Χριστοφόρου αναγνώστες μας έχουν καταγγείλει μια νέα μόδα, που αποφέρει ξύλα από πολύ μεγάλα δέντρα χωρίς να τα ρίχνουν και να προκαλούν την προσοχή. Απλά κόβουν με τα αλυσοπρίονα τον κορμό αφαιρώντας του μεγάλα κομμάτια!
Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες του agrinionews.gr, πριν από κάποιες μέρες υπήρξε και ανακάλυψη από την αστυνομία ότι στον Αράκυνθο έχει στηθεί μια άλλη «φάμπρικα». Σε μέρη που δεν είναι ορατά από τους δασικούς δρόμους, «άγνωστοι»(που οι τοπικές κοινωνίες όλο και κάτι ξέρουν για τη δράση τους) έχουν ανοίξει δρόμους μέσα στο δάσος για να μπορούν να αποφεύγουν τα μπλόκα, με τρακτέρ!.
Αυτή είναι η εικόνα και οι φυσιολάτρες ή οι από ιδεολογία Οικολόγοι κάνουν λόγο για μη αναστρέψιμη κατάσταση. Η περιοχή έχει γίνει θέατρο και λαθροθηρίας με τα Σαββατοκύριακα να γεμίζει από κυνηγούς ακόμη και από τη Θράκη και η ανυπαρξία μηχανισμού ελέγχου έφερε και μεταφερόμενους υλοτόμους.
Η πολιτεία εννοείται ότι έχει εικόνα της κατάστασης. Ο ειδικός γραμματέας Δασών κ. Γιώργος Αμοργιανιώτης., δήλωσε πρόσφατα στην Καθημερινή ότι «Όντως υπάρχουν πολλές καταγγελίες, από την Αιτωλοακαρνανία, το Πήλιο, την Πιερία και αλλού. Τα δασαρχεία όλης της χώρας έχουν υποβάλει φέτος περί τις 1.300 μηνύσεις κατά λαθροϋλοτόμων. Εκτιμώ όμως ότι πρόβλημα παρουσιάζεται μεγαλύτερο από ό,τι πραγματικά είναι»… Κάποιος πρέπει να τον φέρει στα μέρη μας.
Το Δασαρχείο Αγρινίου έχει πάντως δυο τηλέφωνα που μπορείτε να καλείτε αν βλέπετε κάτι παράξενο. Τα 26410 24804-57617. Μόνο που το Σάββατο και την Κυριακή που γίνονται τα πιο πολλά δεν απαντάει κανείς. Επίσης μετά τις ώρες γραφείου δεν απαντάει κανείς…

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...