Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2012

«Σεισάχθεια» με 107 δισ. και νέο πακέτο σωτηρίας

«Σεισάχθεια» με 107 δισ. και νέο πακέτο σωτηρίαςΝέα σελίδα, αλλά και τελευταία ευκαρία, για την ελληνική οικονομία σηματοδοτεί η απόφαση του Eurogroup που ολοκληρώθηκε τα χαράματα της Τρίτης

Υστερα από μαραθώνια συνεδρίαση που ξεκίνησε σε κλίμα διάχυτης αισιοδοξίας και εξελίχθηκε σε θρίλερ 14 ωρών λόγω των δυσμενών προβλέψεων της τρόικας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και το ΔΝΤ, σε συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές, αποφάσισαν:
1. Την έγκριση του δεύτερου πακέτου σωτηρίας της Ελλάδας ύψους 130 δισεκατομμυρίων ευρώ.

2. Την απομείωση του ελληνικού δημοσίου χρέους στο 120,5 % του ΑΕΠ έως το 2020.
Οι ιδιώτες πιστωτές θα υποστούν «κούρεμα» έως και 53,5% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων τους, έναντι 50% που έθετε ως στόχο η Σύνοδος Κορυφής του Δεκεμβίου, εξέλιξη που αφαιρεί 107 δισεκατομμύρια ευρώ χρέους από τις πλάτες των επόμενων γενεών. Οι πραγματικές απώλειες που θα υποστούν οι ιδιώτες πιστωτές θα ξεπεράσουν το 70%.
Συγκεκριμένα, οι πιστωτές θα λάβουν νέους ελληνικούς ομολογιακούς τίτλους για το 31,5% της αρχικής αξίας, βραχυπρόθεσμους τίτλους που θα εκδοθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για το 15% και το υπόλοιπο 53,5% της αρχικής αξίας θα απολεσθεί.
«Σεισάχθεια» με 107 δισ. και νέο πακέτο σωτηρίας
Οι νέοι ελληνικοί τίτλοι θα έχουν χρόνο ωρίμανσης από 11 έως 30 χρόνια και με κυμαινόμενο επιτόκιο. Τα τρία πρώτα χρόνια η ετήσια απόδοση θα είναι 2%, στα επόμενα 5 χρόνια 3% και στη συνέχεια, και μέχρι τα 30 χρόνια 4,3%. Κατά μέσον όρο, το επιτόκιο θα φθάσει το 3,65% και είναι μικρότερο από την μέχρι σήμερα απόδοση. Σημειωτέον ότι μέχρι τώρα, οι συζητήσεις με τους εκπροσώπους των ιδιωτών δανειστών προέβλεπαν επιτόκιο 3% από σήμερα έως και το 2020 και 3,75 από το 2021 έως την ωρίμανση των νέων ομολόγων.
Επίσης, οι ιδιώτες πιστωτές θα λάβουν επίσης συμπληρωματικούς τίτλους η απόδοση των οποίων θα είναι συνδεδεμένη με την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, και κατά συνέπεια θα αυξηθεί εάν η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας βελτιωθεί ταχύτερα από το προβλεπόμενο.
3. Την ενισχυμένη - μόνιμη παρουσία ελεγκτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Στη ανακοίνωση του Eurogroup αναφέρεται: «Κρίνουμε αναγκαία την περαιτέρω ενδυνάμωση των θεσμικών δυνατοτήτων της Ελλάδας. Καλούμε λοιπόν την Κομισιόν να ενδυναμώσει σημαντικά την μόνιμη παρουσία της στην Ελλάδα (...) Τα κράτη - μέλη είναι έτοιμα να προσφέρουν ειδκούς που θα ενσωματωθούν στην Task Force.
4. Την άμεση προτεραιότητα στην αποπληρωμή του χρέους μέσω και συνταγματικής κατοχύρωσης
Στο ανακοινωθέν επίσης προστίθεται: «To Eurogroup επίσης χαιρετίζει την πρόθεση της Ελλάδας να θέσει σε εφαρμογή έναν μηχανισμό που θα επιτρέπει την καλύτερη εποπτεία του επίσημου δανεισμού και των εγχωρίως παραγόμενων κονδυλίων που προορίζονται για την εξυπηρέτηση του χρέους μέσω της απευθείας πληρωμής σε έναν αποσπασμένο λογαριασμό.
Τέλος, το Eurogroup καλωσορίζει την πρόθεση της Ελλάδας να εισαγάγει μέσα στους επόμενους δύο μήνες τονομοθετικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει την προτεραιότητα στην αποπληρωμή του χρέους. Η πρόβλεψη αυτή θα πρέπει να κατοχυρωθεί στο ελληνικό Σύνταγμα όσο το δυνατόν συντομότερα».
Γιούνκερ: Ανευ προηγουμένου συμφωνία
Για ένα "άνευ προηγουμένου" σχέδιο στήριξης της Ελλάδας που έχει ως στόχο να εγγυηθεί την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, μίλησε ο πρόεδρος του Eurogroup στη συνέντευξη Τύπου που ξεκίνησε στις 6.00 το πρωί.

«Η μεγάλης εμβέλειας συμφωνία» περιλαμβάνει οικονομική βοήθεια και μία «άνευ προηγουμένου» απομείωση του χρέους από τους ιδιώτες πιστωτές, «ώστε να υπάρξουν οι εγγυήσεις για το μέλλον της χώρας στην ευρωζώνη», δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Εκτινάχθηκε το ευρώ στην αγορά συναλλάγματος τα ξημερώματα της Τρίτης, μετά από την ανακοίνωση της συμφωνίας για δανειοδότηση της Ελλάδας στη διάσκεψη του Eurogroup. Μέσα σε δέκα λεπτά σημειώθηκε αύξηση από 1,3185 σε 1,3266 έναντιο του δολαρίου.
Ολι Ρεν: Συμφωνία με σημαντικά θετικό αντίκτυπο
«Σήμερα κατάλαβα τι θα πει η ελληνική λέξη Μαραθώνιος», είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία, Όλι Ρεν. Οπως δήλωσε, το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε σήμερα για την Ελλάδα, θα έχει σημαντικό θετικό αντίκτυπο σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης.
Υπογράμμισε δε τη σημασία της ενισχυμένης επιτήρησης για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα στείλει στην Αθήνα ενισχυμένο κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων που θα παράσχει τεχνική βοήθεια σε διάφορους τομείς.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...