Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2012

Στη Σερβία διερευνούνται εγκλήματα πολέμου από ΜΜΕ

Η εισαγγελική υπηρεσία Βελιγραδίου αναφέρει πως επίκεινται οι δίκες για τους δημοσιογράφους που είναι υπεύθυνοι για την υποκίνηση εγκλημάτων πολέμου τη δεκαετία του 1990 στην πρώην Γιουγκοσλαβία.
Της Μπιλιάνα Πεκούσιτς για τους Southeast European Times στο Βελιγράδι


photo
Τον προηγούμενο μήνα, η εισαγγελική υπηρεσία εγκλημάτων πολέμου της Σερβίας εξέδωσε έκθεση σχετικά με την τρέχουσα έρευνα εναντίον Σέρβων δημοσιογράφων, αναφορικά με το φερόμενο ρόλο τους στην πρόκληση εγκλημάτων πολέμου τη δεκαετία του 1990.
Στην έκθεση "Δηλώσεις και Αδικήματα: Κλήση ή Υποκίνηση για Εγκλήματα Πολέμου σε σερβικά ΜΜΕ το 1991 και 1992", "Ανακοινώσαμε ένα απτό παράδειγμα, τις αιτίες και τις συνέπειες, και μια γενική ανάλυση της τότε κοινωνίας", δήλωσε ο Αναπληρωτής Εισαγγελέας Εγκλημάτων Πολέμου Μπρούνο Βεκάριτς στους SETimes, προσθέτοντας πως η έρευνα εξακολουθεί να στερείται κάποιων λεπτομερειών που απαιτούνται για να ξεκινήσουν οι δικαστικές διαδικασίες.

Από τη δημοσίευση έκθεσης για εγκλήματα από την Ανεξάρτητη Ένωση Σέρβων Δημοσιογράφων (NUNS) τον Ιούλιο του 2009, κάποιοι δημοσιογράφοι διερευνούνται για την επαγγελματική δεοντολογία τους στις αρχές της δεκαετίας του 1990, καθώς επίσης την ευθύνη τους για το έγκλημα της υποκίνησης για διάπραξη γενοκτονίας και εγκλημάτων πολέμου.
Μετά την εξέταση εκτεταμένων δημοσιογραφικών καλύψεων από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, η εισαγγελία αναφέρει πως η προπαγάνδα ΜΜΕ στην πρώην Γιουγκοσλαβία αποτέλεσε πρελούδιο για την ένοπλη σύγκρουση που ακολούθησε.
"Ο στόχος της προπαγάνδας του καθεστώτος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ήταν να αποκτηνώσει τελείως τους αντιπάλους στην ένοπλη σύγκρουση, απειλώντας συχνά το δικαίωμά τους στη ζωή", ανέφερε ο Γενικός Εισαγγελέας Εγκλημάτων Πολέμου της Σερβίας, Βλάντιμιρ Βούξεβιτς, στους SETimes. Προσθέτει πως υπάρχουν τεκμηριωμένα και νομικά περίπλοκα εγκλήματα, ωστόσο είναι σημαντικό να διωχθούν νομικά όσοι συμμετείχαν σε αυτά.
Αν και στη Σερβία είναι ευρύτατα γνωστό πως τα περισσότερα τοπικά ΜΜΕ κατά το καθεστώς Μιλόσεβιτς ήταν μέρος της μηχανής του πολέμου, το Δικαστήριο Ακεραιότητας της Ένωσης Δημοσιογράφων Σερβίας (UNS) απέκλεισε οκτώ αρχισυντάκτες από μέλη το 2000 λόγω της συμπεριφοράς τους τη συγκεκριμένη περίοδο.
Ο νυν Γενικός Γραμματέας της UNS Νίνο Μπράγιοβιτς ήταν ρεπόρτερ της Ραδιοτηλεόρασης Σερβίας καλύπτοντας τα πεδία μάχης στο Βούκοβαρ.
Την εποχή εκείνη, είχε συγχαρεί δημόσια τον πρώην αξιωματικό Βέσελιν Σλιβαντσάνιν του Γιουγκοσλαβικού Λαϊκού Στρατού για την "απελευθέρωση του Βούκοβαρ". Ο Σλιβαντσάνιν καταδικάστηκε αργότερα για εγκλήματα πολέμου από το δικαστήριο της Χάγης. Σήμερα, ο Μπράγιοβιτς αναφέρει πως δεν αισθάνεται κάποια ενοχή για τη δημοσιογραφική κάλυψή του την εποχή εκείνη.
"Υπάρχει η εντύπωση πως το γραφείο του γενικού εισαγγελέα δεν έχει απόλυτη ευχέρεια και πως τα συμπεράσματά του δεν είναι επαρκώς βάσιμα, καθώς επίσης πως προσέχουν να μη μετατρέψουν κάτι το οποίο λίντσαραν τα ΜΜΕ στο παρελθόν σε νομικό λιντσάρισμα σήμερα", δήλωσε ο Μπράγιοβιτς στους SETimes.
Μεταξύ των πιο ακραίων παραδειγμάτων πολεμικής κινητοποίησης στη σερβική δημοσιογραφία ήταν η είδηση για τη "σφαγή 41 Σέρβων παιδιών" στο δημοτικό σχολείο Μπόροβο, κοντά στο Βούκοβαρ, που δημοσιεύθηκε στις 20 Νοεμβρίου 1991. Αν και αποκαλύφθηκε σύντομα πως η είδηση αυτή ήταν κατασκεύασμα, κάποιοι στη Σερβία εξακολουθούν να πιστεύουν πως συνέβη ακόμα και σήμερα.
"Πιστεύω πως συνέβη, αλλά οι Κροάτες -- με τη βοήθεια Δυτικών υποστηρικτών -- κατάφεραν να αποκρύψουν το έγκλημα και να το χαρακτηρίσουν ψέμα", ανέφερε ο Μπούντιμιρ Στόσιτς, κάτοικος Βελιγραδίου, υποστηρικτής του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος, στους SETimes.
Ο Πρόεδρος της NUNS Βουκάσιν Ομπράντοβιτς αναφέρει πως η ποινική προσφυγή της ένωσης δεν κατάφερε να καταπιαστεί επαρκώς με το ζήτημα της ηθικής ευθύνης του Σερβικού λαού.
"Δυστυχώς, άλλες εθνικότητες που έχυσαν το αίμα τους, εξακολουθούν να βρίσκονται σήμερα στο επίκεντρο της Σερβικής προσοχής, αντί των Σέρβων από Β-Ε και Κροατία, οι οποίοι τώρα διδάσκουν τον πατριωτισμό και υπερασπίζονται τους Σέρβους από το Κοσσυφοπέδιο", δήλωσε ο Ομπράντοβιτς στους SETimes.
Μετά την πτώση του καθεστώτος Μιλόσεβιτς, ελάχιστοι ήταν οι συντάκτες και οι δημοσιογράφοι που απολύθηκαν από τις θέσεις τους. Ωστόσο, ξεκίνησαν νομικές διαδικασίες λόγω της "παράνομης απόλυσης", ενώ οι ίδιοι δημοσιογράφοι έλαβαν υψηλά χρηματικά μπόνους και πολλοί επέστρεψαν στις θέσεις τους.
Η Μιλιάνα Μπαλέτιτς είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Η πολεμική ανταποκρίτρια του τηλεοπτικού σταθμού Novi Sad έχει μείνει στις μνήμες για τη δημοσιογραφική κάλυψή της από τις πρώτες γραμμές σε Ντουμπρόβνικ και Βούκοβαρ, χαρακτηρίζοντας τον Κροατικό Στρατό "Σφαγείς της Ουστάσα" στα δημοσιεύματά της.
"Πολλοί Σέρβοι δημοσιογράφοι από την εποχή Μιλόσεβιτς έπρεπε να απομακρυνθούν από το επάγγελμα, ωστόσο θεωρώ πως έπρεπε να γίνει το ίδιο στη Β-Ε και στην Κροατία", δήλωσε ο Ντάρκο Ίγκιτς, προπονητής από το Βελιγράδι, στους SETimes.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...