Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2011

Φάρμακα μόνο από την τσέπη των ασφαλισμένων

Ξεπερνούν τα 400 εκατ. ευρώ οι οφειλές των Ταμείων. «Πρωταθλητής» χρέους ο ΟΑΕΕ που οφείλει πάνω από 8 εκατ. ευρώ μόνο στους φαρμακοποιούς της Αττικής

Σοβαρά προβλήματα αναμένεται να δημιουργήσει στους ασφαλισμένους η απόφαση των φαρμακοποιών να σταματήσουν τη χορήγηση φαρμάκων με πίστωση
Σοβαρά προβλήματα αναμένεται να δημιουργήσει στους ασφαλισμένους η απόφαση των φαρμακοποιών να σταματήσουν τη χορήγηση φαρμάκων με πίστωση
Από την τσέπη τους θα πληρώνουν -από την 1η Ιανουαρίου- τις συνταγές τους οι ασφαλισμένοι όλων των Ταμείων. Οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας σταματούν τη χορήγηση φαρμάκων με πίστωση, εκφράζοντας έτσι τη διαμαρτυρία τους για τις οφειλές των Ταμείων, οι οποίες ξεπερνούν τα 400 εκατομμύρια ευρώ. «Πρωταθλητής» των οφειλών είναι ο ΟΑΕΕ, που οφείλει περισσότερα από 8 εκατομμύρια ευρώ μόνο στους φαρμακοποιούς της Αττικής.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Θεόδωρος Αμπατζόγλου ανέφερε χθες ότι οι 12.000 φαρμακοποιοί της χώρας βρίσκονται σε απόγνωση. Η οικονομική κρίση -είπε- ουσιαστικά ακυρώνει το αποτέλεσμα του «ανοίγματος» του επαγγέλματος: Ανοιξαν 1.000 νέα φαρμακεία, κλείνουν 800, λόγω οικονομικών προβλημάτων και 200 βρίσκονται σε αδυναμία λειτουργίας, λόγω έλλειψης ρευστότητας...
Σύμφωνα με τον κ. Αμπατζόγλου, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, καθώς τα Ταμεία δεν πληρώνουν, οι τράπεζες δεν δανειοδοτούν τους φαρμακοποιούς, ενώ οι προμηθευτές τους ζητούν εξόφληση σε μετρητά ή σε ελάχιστο χρόνο από την παράδοση των φαρμάκων: «Σε λίγο, δεν θα έχουμε φάρμακα να δώσουμε στους ασθενείς», ανέφερε χαρακτηριστικά.
800 φαρμακεία πρόκειται να κλείσουν κατά τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου
800 φαρμακεία πρόκειται να κλείσουν κατά τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου
Ο πρόεδρος του ΠΦΣ πρότεινε ειλικρινή διάλογο με τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε να προκύψει κλαδική σύμβαση. Ζήτησε να αναλάβει ο κρατικός προϋπολογισμός τα χρέη του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) και των λοιπών Ταμείων. Πρότεινε ακόμη και συμψηφισμό των χρεών με τις υποχρεώσεις τους προς την εφορία.
Διευκρίνισε ότι οι φαρμακοποιοί ζητούν να εφαρμοστεί η εθνική και κοινοτική νομοθεσία, οι οποίες προβλέπουν εξόφληση μέσα σε συγκεκριμένο χρόνο. Ο κ. Αμπατζόγλου τόνισε ότι -σε μεγάλο βαθμό- η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης οφείλεται στους φαρμακοποιούς.
Με βάση τα στοιχεία -εξήγησε- η δαπάνη μειώθηκε από 5,3 δισ. ευρώ που ήταν το 2009, στα 3,5 δισ. το 2010. Από τη διαφορά των 2 δισεκατομμυρίων, τα 400 εκατομμύρια αποτελούν την εισφορά των φαρμακοποιών, οι οποίοι θα δώσουν ακόμη 200 εκατομμύρια το 2012.
Ποια ταμεία οφείλουν
Καθυστερήσεις έως και ενάμιση χρόνο
Εως και ενάμιση χρόνο καθυστερούν τα Ταμεία να εξοφλήσουν τα χρέη τους προς τους φαρμακοποιούς.
Οι χειρότερες επιδόσεις ανήκουν στο ΤΑΥΕΚΩ - ΔΕΗ και στο ΕΣΑΑ - ΤΣΑΥ, τα οποία οφείλουν από τα μέσα του 2010 στους φαρμακοποιούς της επαρχίας.
Ο ΟΠΑΔ οφείλει από τον περασμένο Ιούνιο και το ΕΣΑΑ - ΤΣΑΥ από τον Φεβρουάριο στα φαρμακεία της Αττικής.Οι οφειλές των Ταμείων ξεπερνούν πανελλαδικά τα 400 εκατομμύρια ευρώ. Μόνο στους φαρμακοποιούς της Αττικής, ο ΟΑΕΕ οφείλει πάνω από 8 εκατομμύρια ευρώ, το ΤΑΥΤΕΚΩ - ΔΕΗ πάνω από 5 εκατομμύρια, το ΤΑΥΠΕΚΩ - ΤΣΑΥ 4 εκατομμύρια, το ΤΑΥΤΕΚΩ - ΤΑΠΟΤΕ 3 εκατομμύρια ευρώ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...