Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2011

Βρέθηκε το «Μάτι του Τουταγχαμών»


Βρέθηκε το «Μάτι του Τουταγχαμών» σε ανασκαφή που διεξάγει ο καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης... στη νεκρόπολη της Ορθής Πέτρας στις πλαγιές της Ίδης στην Αρχαία Ελεύθερνα της Κρήτης!
Οι ανασκαφές που εκτυλίσσονταν σε έναν οικογενειακό ταφικό πίθο του 8ου -7ου αιώνα π.Χ. έφεραν στο φως ένα ολόχρυσο, σε φυσικό μέγεθος, με αιγυπτιακό μπλε περίγραμμα  «Μάτι», ακριβές αντίγραφο αυτού που υπήρχε στη χρυσή νεκρική μάσκα του Αιγύπτιου βασιλιά που πέθανε το 1323 π.Χ.

Το «Μάτι» δεν είναι το μοναδικό εύρημα που έφθασε από την άλλη πλευρά της Μεσογείου στην Αρχαία Ελεύθερνα. Χάλκινες φοινικικές φιάλες με αιγυπτιακές σφίγγες, σκαραβαίοι με ιερογλυφικά και μια μεγάλη χάντρα από ορεία κρύσταλλο, πάνω στην οποία είναι χαραγμένο ένα πλοίο με τετράγωνο πανί -σαν αυτά που ταξίδευαν σε μεγάλα ποτάμια όπως ο Νείλος-,  που βρέθηκαν στον ταφικό πίθο αποδεικνύουν τη διαδρομή.
Η ύπαρξη αιγυπτιακών αντικειμένων στην συγκεκριμένη περιοχή της Κρήτης -και συγκεκριμένα του ματιού του Τουταγχαμών, το οποίο φορείτο ως επιστήθιο- υποδεικνύει την παρείσφρηση αιγυπτιακών δοξασιών και πίστεων στην κοινωνία της Ελεύθερνας ήδη από τα τέλη του 8ου με αρχές του 7ου αιώνα π.Χ.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε στους αρχαιολόγους ο πλούτος της οικογενειακής ταφής χιλιάδες χρυσά ελάσματα, χρυσά πλακίδια με απεικονίσεις προσώπων, κοσμήματα, αρωματοδόχα αγγεία, χάντρες κοσμημάτων και σκαραβαίοι. Ολα καταδεικνύουν την δυναμική της πόλης κατά την Γεωμετρική και Αρχαϊκή εποχή.
Σχετικά με το «Μάτι του Τουταγχαμών» ο καθηγητής κ. Νίκος Σταμπολίδης αναφέρει:
«Τα υλικά, το σχήμα, η κατασκευή δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι ο καλλιτέχνης είχε στη διάθεσή του το πρωτότυπο».
Είναι ένα επιστήθιο κόσμημα με απόληξη για να κρεμιέται. Η σπουδαιότητα του ευρήματος είναι μεγάλη. Ομοιό του δεν έχει βρεθεί, εκτός από ένα πολύ μικρότερο στην Κνωσό πριν από μισό αιώνα, στο οποίο όμως έλειπε το χαρακτηριστικό αιγυπτιακό μπλε χρώμα.
Το  «Μάτι» αυτό φορούσε γυναίκα και μάλιστα νεαρής ηλικίας που ενταφιάσθηκε στον οικογενειακό της τάφο. Ο ταφικός πίθος ανήκε σε οικογένεια υψηλού κύρους και ήταν τοποθετημένος σε λαξευμένο βράχο. Η γυναίκα που έφερε το κόσμημα ήταν ενδεδυμένη νυφικά -γεγονός που αποδεικνύει το νεαρών της ηλικίας της καθώς οι ανύπαντρες γυναίκες ενταφιάζονταν με νυφική ενδυμασία διότι σύμφωνα με την παράδοση νυμφεύονταν τον Αδη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...