Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2011

Ισχυροί είναι οι δεσμοί μεταξύ κυβέρνησης και ΜΜΕ στη Σερβία

Έντεκα χρόνια μετά την πτώση του καθεστώτος Μιλόσεβιτς, ακόμα και τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης στη Σερβία εξακολουθούν να εξυπηρετούν την ελίτ, υποστηρίζει η Βερίτσα Μπάρατς, Πρόεδρος του Συμβουλίου Καταπολέμησης της Διαφθοράς της Σερβίας.
Η Μπάρατς δήλωσε στους SETimes ότι το Radio Television Serbia (RTS) είναι ένα πολύ κραυγαλέο παράδειγμα δημόσιας υπηρεσίας που βοηθά τα πολιτικά κόμματα και όχι τους πολίτες, σε αντάλλαγμα χρηματοδότησης.
"Όταν το Συμβούλιο Καταπολέμησης της Διαφθοράς ζήτησε τα έγγραφα της χρηματοδότησής τους, ο διευθυντής του RTS, Αλεξάνταρ Τιγιάνιτς, αγνόησε την αίτηση και κατέβαλε πρόστιμο στον Επίτροπο Πληροφοριών Δημόσιας Σπουδαιότητας, αλλά δεν έδειξε τίποτα", είπε.
Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα, το Συμβούλιο υποστήριξε ότι τα τοπικά μέσα ενημέρωσης είναι πλήρως ελεγχόμενα. "Δεν υπάρχει πλέον ένα μέσο από το οποίο οι πολίτες μπορούν να αποκτήσουν πλήρη και αντικειμενική ενημέρωση", ανέφερε ολοκληρώνοντας.

Το Συμβούλιο εξέτασε επίσης τη δομή της ιδιοκτησίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης, καθώς και τη συνεργασία τους με τους κρατικούς φορείς, οργανισμούς και εταιρείες παραγωγής από το 2008 έως το 2011.
Από τα 30 κύρια μέσα μαζικής ενημέρωσης που αναλύθηκαν, δεν ήταν δυνατό να καθοριστεί ο πραγματικός ιδιοκτήτης για 18 από αυτά.
Εννέα από τους 11 τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς που εκπέμπουν σε εθνικό επίπεδο δεν έχουν κανένα γνωστό ιδιοκτήτη, αλλά αναγράφουν υπεράκτιες εταιρείες των οποίων το ιδιοκτησιακό καθεστώς είναι σχεδόν αδύνατο να προσδιοριστεί.
Η πώληση διαφημιστικού χώρου είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για τη χρηματοδότηση των μέσων ενημέρωσης και οι κρατικοί φορείς ξοδεύουν 165 εκατομμύρια ευρώ -- ή το ένα τέταρτο του συνολικού κεφαλαίου που διατίθεται για διαφήμιση στη Σερβία -- σε αυτό. Παρέχουν, επίσης, ποσά μεταξύ 21 και 25 εκατομμυρίων ευρώ μέσω διαφόρων δημόσιων διαγωνισμών.
"Δεν υπερασπίζομαι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά στη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται [αναγκάζονται να επιλέξουν] αν θα πάρουν χρήματα από το κράτος και στη συνέχεια θα υπακούσουν ή δε θα πάρουν και θα αποτύχουν", δήλωσε στους SETimes ο Βουκάσιν Ομπράντοβιτς, Πρόεδρος της Ανεξάρτητης Ένωσης Δημοσιογράφων της Σερβίας (NUNS).
Ο Ομπράντοβιτς εξήγησε ότι είναι μια περίπτωση συστημικής διαφθοράς από τους ισχυρούς κυβερνητικούς αξιωματούχους, η οποία διεξάγεται αρκετά ύπουλα.
Το Συμβούλιο ανέλυσε επίσης τις δομές ιδιοκτησίας των υπηρεσιών δημοσίων σχέσεων των μέσων ενημέρωσης και κατέληξε ότι μερικές κατέχουν πολύ σημαντική θέση στην αγορά της διαφήμισης, διότι "εκτός από την αγορά διαφημιστικού χώρου από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, εργάζονται επίσης με μια σειρά από κρατικά ιδρύματα".
Το Συμβούλιο δήλωσε ότι ο Σρντιάν Σάπερ, σύμβουλος του προέδρου Μπόρις Τάντιτς του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος, και ο Ντράγκαν Ντζίλας, αντιπρόεδρος του κόμματος, είναι οι ιδιοκτήτες των ισχυρότερων υπηρεσιών δημοσίων σχέσεων -- McCann Erickson, Multikom και Direct media.
"Για τη δημοκρατική πρόοδο της κοινωνίας, η ιδιοκτησία των μέσων ενημέρωσης είναι εξαιρετικά σημαντική, διότι δεν εξυπηρετεί μόνο την κερδοφορία των εμπορικών επιχειρήσεων, αλλά ταυτόχρονα ασκεί επιρροή σε όλες τις πτυχές της ζωής", δήλωσε στους SETimes η Σνιεζάνα Μιλιβόγιεβιτς, καθηγήτρια πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου.
Τα ΜΜΕ αντιμετωπίζουν συχνά κατηγορίες που απαγγέλονται σε βάρος τους από κυβερνητικούς αξιωματούχους, καθώς και υψηλά πρόστιμα από τα δικαστήρια που αποφασίζουν υπέρ των πολιτικών.
Σε μια πρόσφατη υπόθεση, το δικαστήριο επέβαλε πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ κατά της δημοσιαγράφου Σουζάνα Τρνίνιτς, του B92, επειδή κατά τη διάρκεια μιας εκπομπής ρώτησε τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Σλάβιτσα Ντιούκιτς Ντεγιάνοβιτς, σχετικά με την εικαζόμενη απασχόληση της συζύγου του κρατούμενου από το δικαστήριο της Χάγης Φράνκο Σιμάτοβιτς στην εταιρεία "Srbijagas".
Τα μέλη του κοινού λένε ότι η επιρροή της κυβέρνησης είναι προφανής, λαμβάνοντας υπόψη τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.
"Δεν ασκείται καμία σοβαρή κριτική εναντίον της κυβέρνησης ή αυτή που ασκείται είναι πολύ ήπια. Σαφώς, οι δημοσιογράφοι προσέχουν να μη θυμώσουν τους πολιτικούς και δεν τολμούν ούτε ερωτήσεις να τους κάνουν [για πολλά θέματα]", είπε στους SETimes η Μιρέλα Παναγιότοβιτς, φοιτήτρια της νομικής σχολής. 

Η οδοντίατρος Αλιόσα Γιέρκοβιτς από το Βελιγράδι, είπε στους SETimes ότι ο φόβος των δημοσιογράφων κατέστει εμφανής πρόσφατα, όταν αναβληθηκε η ανακήρυξη της Σερβίας σε χώρα υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ.
"Κανείς δεν τόλμησε να ρωτήσει από την κυβέρνηση 'τι μέλλει γενέσθαι' όταν δεν εκπλήρωσαν τις προεκλογικές τους υποσχέσεις. Κανείς δεν ανέλυσε τα λάθη της κυβέρνησης, αλλά την επόμενη κιόλας ημέρα άρχισαν να δημοσιεύουν τις επίσημες θετικού περιεχομένου δηλώσεις, στις οποίες προσφέρουν νέες υποσχέσεις", είπε η Γιέρκοβιτς.
Σύμφωνα με το Freedom House, η Σερβία το 2011 κατατάσεται μεταξύ των μερικώς ελεύθερων χωρών και κατέχει την 72η θέση σε σύνολο 196 χωρών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συμπεριλάβει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μεταξύ των προτεραιοτήτων για την παρακολούθηση της προόδου των χωρών που βρίσκονται στο δρόμο προς την ένταξη στην ΕΕ.
 
Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...