Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου 2011

Προβόπουλος «φωτογραφίζει» Γιώργο - Βενιζέλο για τις εκροές 14 δισ. ευρώ από τις τράπεζες

Προβόπουλος «φωτογραφίζει» Γιώργο - Βενιζέλο για τις εκροές 14 δισ. ευρώ από τις τράπεζες
Έξω από τα δόντια τα είπε για ακόμη μία φορά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος. Και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά από τη στιγμή που οι εκροές καταθέσεων ξεπερνούσαν τον χειρότερο εφιάλτη τραπεζιτών και της ΤτΕ.
Αφορμή στάθηκε η καταμέτρηση εκροών - απωλειών της τάξεως των 13 - 14 δισ. ευρώ στο διάστημα Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου, συμπεριλαμβανόμενων και των δέκα πρώτων ημερών του Νοεμβρίου.

Είναι οι μεγαλύτερες εκροές, που έχουν καταγραφεί από το φθινόπωρο του 2009 οπότε τα έργα και οι ημέρες των αρμοδίων του ΠΑΣΟΚ έτρεψαν σε φυγή περίπου το 20% των τραπεζικών καταθέσεων. Το πρόβλημα θεωρείται σοβαρότερο καθώς το τελευταίο κύμα εκδηλώθηκε περί τα δύο χρόνια μετα την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία και προς το τέλος της άσκησης μίας αλλοπρόσαλης οικονομικής πολιτικής. Ο διοικητής της ΤτΕ προσπαθεί να είναι ψύχραμος, συγκρατημένος όταν σημειώνει, πως « τον Σεπτεμβριο και τον Οκτώβριο, δύο πολύ κακούς μήνες εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας, είχαμε απώλεις 13 - 14 δισ. ευρώ». Δηλώσεις κόσμιες καθότι έγιναν στην αρμόδια επιτροπή του κοινοβουλίου, γιατί εάν μιλούσε με τη γλώσσα της αγοράς θα ήταν οξύτερος. Οι εκροές έχουν «ονοματεπώνυμο» και αφορούν σε πολύ συγκεκριμένες κινήσεις αρχικά του υπουργού Οικονομικών και στη συνέχεια του πρώην πρωθυπουργού.
Θυμόμαστε πως αρχές Σεπτεμβρίου το κλιμάκιο της Τρόικας αποχωρούσε, βράδυ Παρασκευής, εσπευσμένα από το κτίριο της πλατείας Συντάγματος και την Αθήνα. Στις 4 Σεπτεμβρίου ο «πολύς» Ευ. Βενιζέλος επαναλάμβανε, ότι αποχώρηση της τρόικας ήταν συμφωνημένη και προγραμμματισμένη. Εκ των πραγμάτων αποδείχθηκε πως ο ''τσάρος της Οικονομίας'' ή δεν είχε πλήρη επίγνωση του τι πραγματικά είχε συμβεί ή δεν έλεγε την αλήθεια... Την αποχώρηση της τρόικας, μετά το μπλοφάρισμα του Ευ. Βενιζέλου, το πλήρωσε πολύ καλά ο Έλληνας φορολογούμενος με νέα επαχθέστερα μέτρα αλλά και δραματική καθυστέρηση στην έγκριση της εκταμίευσης της 6ης δόσης που ήταν η αρχή της εκδήλωσης ενός νέου γύρου πανικού που οδήγησε αρκετούς στο να σηκώσουν χρήματα για να τα βγάλουν έξω για ασφάλεια.
Η συνέχεια ήταν χειρότερη καθώς τα διλήμματα του Γ. Παπανδρέου για δημοψηφίσματα επέτειναν το ούτως ή άλλως βεβαρυμένο κλίμα και μπορεί ο πρώην πρωθυπουργός να εξακόντιζε μύδρους κατά των τραπεζικών συμφερόντων που μάχονταν την κυβέρνηση, διαρροές όμως και εικασίες λειτουργούσαν αρνητικά στην αγορά. Διαρροές, πως στο δημοψηφίσμα θα τίθεντο ερωτήματα ''Ναι ή Όχι στην Ευρώπη'', της λογικής ''Ναι ή Όχι στη σύμβαση'' και του εκφοβιστικού ''Ναι ή Οχι στο ευρώ'' υπολογίζεται πως «σήκωσαν περί τα 2,5 με 3 δισ. ευρώ μέσα σε μόλις δύο ημέρες. Αφορμή δοθείσης ο Γ. Προβόπουλος επαναλαμβάνει τις πάγιες, εδώ και καιρό, θέσεις του πως η οικονομική πολιτική συχνά ασκείται αποσπασματικά με διστακτικότητα, υπαναχωρήσεις και αναβολές» ενώ επιμένει να «στηλιτεύει την επιλογή οριζόντιων, ισοπεδωτικών λύσεων για τον περιορισμό των δημόσιων δαπανών τη στιγμή, που οι μηχανισμοί που παθογενώς παραγουν δαπάνες, παραμένουν αθικτοι».

Αρίστος Οικονομίδης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...