Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2011

Κλοτσάνε τα λεφτά που θα έσωζαν τους ανέργους

«Καρκινοβατούν» 3,4 δισ. ευρώ κρίσιμων κονδυλίων, που θα ανακούφιζαν τους ανέργους. Το πρόβλημα το παραδέχεται εγγράφως το υπουργείο Ανάπτυξης. Στον επιχειρησιακό σχεδιασμό για το ΕΣΠΑ, που ολοκλήρωσε η αρμόδια ειδική γραμματεία, αναφέρεται ρητά ότι «τα επιχειρησιακά προγράμματα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, με καθοριστική δυνατότητα ανακούφισης των ανέργων, στη σημερινή συγκυρία καρκινοβατούν» και επισημαίνεται η «ανάγκη αλλαγής στην επιλογή προγραμμάτων και αναδιάρθρωση της διαχείρισης».
Το ύψος του ποσού που μένει αναξιοποίητο, σύμφωνα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο βουλευτής της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης, φτάνει στα 3,4 δισ. ευρώ.
Ο λόγος για τα κονδύλια του ταμείου Ε.Ε., που χρηματοδοτεί το ΕΣΠΑ για τις κοινωνικές του δράσεις (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο). Επί συνόλου κονδυλίων 4,36 δισ. ευρώ, έχουν διατεθεί 965,01 εκατ. ευρώ, διαμορφώνοντας το ποσοστό απορρόφησης στο 22,11%.

Σύμφωνα με τον τομεάρχη Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας Κωστή Χατζηδάκη, η Ελλάδα βρίσκεται στην 23η θέση μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΚΤ, ενώ ανάμεσα στα κράτη της ευρωζώνης καταλαμβάνει την τελευταία θέση.
«Στην Ελλάδα της κρίσης, όπου η ανεργία έχει εκτιναχθεί πάνω από το 18%, η άμεση αξιοποίηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου είναι περισσότερο από αναγκαία», αναφέρει ο βουλευτής.
Στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ υλοποιούνται 4 επιχειρησιακά προγράμματα με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου. Και τα 4 αυτά επιχειρησιακά προγράμματα βρίσκονται πολύ χαμηλά στον πίνακα με τις απορροφήσεις του ΕΣΠΑ.
Τα έργα του υπουργείου Εργασίας έχουν απορρόφηση 21,8%, του Παιδείας 21,4%, του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης 9,71% και το αποθεματικό έχει μόνο 0,56% απορρόφηση.
Στο 18% περιβάλλον και ψηφιακά
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, χαμηλή αποτελεσματικότητα έχει το ΕΣΠΑ ακόμα και σε τομείς «προτεραιότητας», δηλαδή στο Περιβάλλον (18,14%), στην Ψηφιακή Σύγκλιση (18,25%) και στη Διοικητική Μεταρρύθμιση (9,71%).
Χαμηλές είναι οι επιδόσεις και στο σύνολο του ΕΣΠΑ. Βρίσκεται στη 19η θέση μεταξύ των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε., αρκετά πιο πίσω από χώρες όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.
Από τα 20,2 δισ. ευρώ, έχουν δαπανηθεί 6,4 δισ. ευρώ, δηλαδή το 31,69%, έναντι επίδοσης 47,6% στην Εσθονία, 39% στη Γερμανία και 35,88% στην Πορτογαλία.
Σύμφωνα με το Μνημόνιο, ο στόχος για την απορρόφηση του ΕΣΠΑ το πρώτο εξάμηνο του 2011 ήταν 1.105 εκατομμύρια ευρώ.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η απορρόφηση τον Ιούνιο του 2011 ήταν μικρότερη από το στόχο κατά 478 εκατομμύρια ευρώ.*

Η Κομισιόν απευθύνει... έκκληση για στήριξη των άνεργων νέων

Εκκληση στα κράτη-μέλη, τους εκπροσώπους των εργαζομένων και των επιχειρήσεων να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, που βρίσκεται στο επίπεδο του 21% στην Ε.Ε. (Ελλάδα 43,5%), απηύθυνε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Επιτροπή ενέκρινε την πρωτοβουλία «Ευκαιρίες για τους νέους», ζητώντας από τα κράτη-μέλη να αναλάβουν δράση για την αντιμετώπιση της κατάστασης στον τομέα της ανεργίας, που χαρακτηρίστηκε «δραματική» από τον αρμόδιο επίτροπο Λάζλο Αντορ.
Η Επιτροπή θα διαθέσει 30 δισ. ευρώ ιδίως από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), -τα οποία δεν έχουν ακόμη δεσμευτεί- για συγκεκριμένα έργα. Οι κύριες δράσεις που χρηματοδοτεί άμεσα η Επιτροπή είναι οι ακόλουθες:
- Χρησιμοποίηση 4 εκατ. ευρώ για βοήθεια στα κράτη-μέλη προκειμένου να καταρτίσουν προγράμματα «εγγυήσεων για τους νέους» για να εξασφαλιστεί ότι, εντός 4 μηνών από την αποφοίτηση από το σχολείο, οι νέοι είτε θα εργάζονται είτε θα παρακολουθούν εκπαίδευση ή κατάρτιση.
- Διοχέτευση 1,3 εκατ. ευρώ στην υποστήριξη της δημιουργίας θέσεων μαθητείας μέσω του ΕΚΤ.
- Χρησιμοποίηση 3 εκατ. ευρώ για δημιουργία προγραμμάτων υποστήριξης για νέους που ιδρύουν επιχειρήσεις και για επιχειρηματίες του κοινωνικού τομέα.
- Παροχή οικονομικής βοήθειας κατά τη διετία 2012-2013 σε 5.000 νέους ώστε να βρουν εργασία σε άλλα κράτη-μέλη μέσω της πρωτοβουλίας «Η πρώτη σας θέση εργασίας μέσω του EURES».
- Ενίσχυση των πιστώσεων του προϋπολογισμού για την Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία, προκειμένου να δοθούν τουλάχιστον 10.000 ευκαιρίες εθελοντισμού το 2012.
- Παρουσίαση το 2012 ενός πλαισίου για υψηλής ποιότητας περιόδους πρακτικής άσκησης στην Ε.Ε.
- Εξασφάλιση περίπου 600 περαιτέρω ανταλλαγών στο πλαίσιο του Erasmus για επιχειρηματίες το 2012.
Σήμερα υπάρχουν 5 εκατομμύρια άνεργοι νέοι στην Ε.Ε., ενώ 7,5 εκατομμύρια νέοι ηλικίας 15-24 ετών βρίσκονται αυτή τη στιγμή εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...