Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2011

Εντονες διεργασίες και ανεξάρτητες κινήσεις πολιτών

Του Κωνσταντινου Zουλα

Συναντήσεις, ζυμώσεις και πολιτικές διεργασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες μεταξύ πολιτικών, αλλά και ανεξάρτητες κινήσεις πολιτών, οι οποίες ολοένα και πληθαίνουν, καταδεικνύοντας το έλλειμμα εκπροσώπησης που νιώθει σήμερα σημαντικό τμήμα της κοινής γνώμης. Κοινός τους παρονομαστής, η πεποίθηση πως οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει μετά τις εκλογές θα είναι θνησιγενής, αν δεν συνοδευθεί με ριζική ανανέωση του πολιτικού προσωπικού και, κυρίως, αν δεν εκπέμψει με ευκρίνεια τους στόχους για το πώς η χώρα θα κατορθώσει να βγει από το σημερινό της αδιέξοδο.

Μια από τις ενδιαφέρουσες συναντήσεις έγινε στο μέσο της εβδομάδας με συνδαιτυμόνες την κ. Αννα Διαμαντοπούλου, τον κ. Γ. Ραγκούση και τέσσερις διανοούμενους που είχαν συνυπογράψει τη γνωστή προτροπή «Τολμήστε» και κάποιοι εξ αυτών ίδρυσαν τον «Κοινωνικό Σύνδεσμο». Δηλαδή τον συνταγματολόγο Ν. Αλιβιζάτο, τον συγγραφέα Απ. Δοξιάδη, τον οικονομολόγο Αρ. Δοξιάδη και μια γνωστή πανεπιστημιακό της κεντροαριστεράς.
Τα ενδιαφέροντα στοιχεία αυτής καθαυτής της συνάντησης είναι τρία: Πρώτον, ότι οι δύο πολιτικοί ανταποκρίθηκαν αμέσως στην πρόσκληση για μια ανοιχτή συζήτηση, έχοντας συνειδητοποιήσει προφανώς ότι η πραγματική ανανέωση του πολιτικού σκηνικού μπορεί να επέλθει μόνο με τη «στράτευση» διακεκριμένων πολιτών που δεν είχαν ενεργό ρόλο στην πολιτική. Δεύτερον, ότι αρκετά πλέον από τα πρόσωπα αυτά –όχι αναγκαστικά και οι τέσσερις που παρέστησαν– δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μιας ενεργότερης ανάμειξής τους στην πολιτική. Και τρίτον –και κυριότερον– ότι στη συνάντηση συζητήθηκε εκτενώς η ανάγκη μιας νέας πολιτικής πλατφόρμας στο κέντρο της κομματικής σκακιέρας. Στον ενδιάμεσο πολιτικό χώρο, δηλαδή, ο οποίος μπορεί σήμερα να εκφράσει τις αυτονόητες μεταρρυθμιστικές λύσεις που απαιτεί η σωτηρία της χώρας. Μια τέτοια κίνηση, μάλιστα, ορισμένοι εκτιμούν ότι θα μπορούσε να προσελκύσει και στελέχη της Συγγρού, ασχέτως αν η προοπτική της εξουσίας για τη Ν.Δ. καθιστά δυσκολότερη –επί του παρόντος– μια ανάλογη προσέγγιση.
Οι δύο υπουργοί του ΠΑΣΟΚ άκουσαν επίσης τον αντίλογο στο πρόσφατο σλόγκαν της κ. Διαμαντοπούλου περί ενός «ΠΑΣΟΚ plus» με τη συνεργασία της Αριστεράς. Τους ελέχθη συγκεκριμένα ότι οι περισσότεροι πολίτες μάλλον αποζητούν ένα «ΠΑΣΟΚ... minus», δηλαδή ένα κόμμα που θα απαλλαγεί οριστικά από τη λαϊκίστικη πλευρά του και θα προσεγγίσει έτσι ευκολότερα στελέχη του κεντροδεξιού χώρου. Οι δύο υπουργοί άκουσαν δηλαδή την παρατήρηση των συνδαιτυμόνων τους πως μόνον η ανασύνταξη του συγκοινωνούντος (μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.) «μεσαίου χώρου» θα μπορούσε να τύχει της στήριξης των ακομμάτιστων πολιτών και επομένως μιας ευρύτερης πλειοψηφίας στην κοινωνία. Και τούτο διότι θα συνένωνε δυνάμεις εντός και εκτός πολιτικής, που θεωρούν αδιαπραγμάτευτες τις αυτονόητες δομικές μεταρρυθμίζεις που χρειάζεται η χώρα και, επομένως, είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν σε ρήξεις με τα νοσηρά φαινόμενα που πρωτίστως το ΠΑΣΟΚ και δευτερευόντως η Ν. Δ. εξέθρεψαν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Οπως προαναφέρθηκε, η συγκεκριμένη συνάντηση ήταν αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας μιας από τις πολλές ανεξάρτητες κινήσεις που αυτοοργανώνονται, έχοντας ως κεντρικό τους στόχο να παρεμβαίνουν στο εξής ενεργότερα. Είναι αξιοσημείωτο ότι, ακολουθώντας το παράδειγμα του «Κοινωνικού Συνδέσμου», μεγάλη διαδικτυακή απήχηση έχει και η «Δημιουργία Ξανά» του διαφημιστή Θαν. Τζήμερου, ενώ την εβδομάδα που πέρασε ανασυντάχθηκε και η «Κίνηση Πολιτών» του κ. Θοδ. Παπαλεξόπουλου. Στην πρώτη της εκδήλωση, το «παρών» έδωσαν πολύ γνωστά ονόματα του επιχειρηματικού χώρου και της αγοράς, μεταξύ των οποίων οι κ. Αθ. Γραμματίδης, Στ. Γερουλάνος, Ντ. Λαμπρινόπουλος, Στρ. Στρατήγης, Λέων Ευγενίδης, Αρ. Μπελλές, Κ. Μπακούρης, Δ. Ζέππος, Π. Κοντέλης, Γ. Κωστόπουλος, Γ. Μπενόπουλος και Ραφαήλ Μωυσής. Στόχος αυτής της κίνησης είναι η άμεση διοργάνωση ημερίδων προκειμένου να βοηθήσουν στη διαμόρφωση του ζητούμενου αναπτυξιακού σχεδίου της χώρας με συγκεκριμένες προτάσεις για ένα νέο μοντέλο δημόσιας διοίκησης, τη μείωση της γραφειοκρατίας, την ανασυγκρότηση του τουρισμού κ.ο.κ.
Κατόπιν τούτων θα έλεγε κανείς πως, αν οι πολιτικοί μας εκπρόσωποι δεν σπεύσουν εγκαίρως να προσεταιρισθούν όλες αυτές τις πολιτικές πρωτοβουλίες, ενδεχομένως θα εξαναγκασθούν από τα ίδια τα γεγονότα να τις ακολουθήσουν...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...