Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2011

Λάκης Γαβαλάς: Ο βασιλιάς της ελληνικής πασαρέλας είναι πια... γυμνός!

Λάκης Γαβαλάς: Ο βασιλιάς της ελληνικής πασαρέλας είναι πια... γυμνός!
Ο γνωστός εισαγωγέας ρούχων και σχεδιαστής μόδας Λάκης Γαβαλάς, ο οποίος συνελήφθη χτες τα ξημερώματα στο Κολωνάκι από το ΣΔΟΕ και την ΕΛΑΣ για χρέη προς το Ελληνικό Δημόσιο ύψους περίπου 1.480.000 ευρώ, αποτέλεσε στην ουσία και ένα από τα «τρόπαια» των ανδρών του ΣΔΟΕ καθότι μήνες τώρα ετοιμάζονταν για τη συλλήψή του. Για αυτό το λόγο και η ανάμιξη του Οικονομικού τμήματος της ΕΛ.ΑΣ. ήταν σχεδόν αόρατη στην συγκεκριμένη υπόθεση. Εξάλλου, ο Λάκης Γαβαλάς είχε ανοιχτούς λογαριασμούς με το ΣΔΟΕ από τον περασμένο χειμώνα.
Η είδηση της σύλληψης του Mr Lak ήταν αναπόφευκτη σύμφωνα με τους κοσμικούς κύκλους της Αθήνας. Ήδη οι καλοντυμένες κυρίες της Κηφισιάς, και όχι μόνο, «πενθούν» από χτες την καλοκαιρινή γκαρνταρόμπα τους, η οποία θα είναι «φτωχότερη» χωρίς τα εισαγόμενα κομμάτια του σχεδιαστή μόδας και επιχειρηματία Λάκη Γαβάλα.

Φαίνεται ότι η κρίση ανεβαίνει με γοργούς ρυθμούς κοινωνικά στρώματα και χτυπάει ακόμη και επιχειρήσεις που συντηρούν ουσιαστικά όχι μόνο την ελίτ της Αθήνας αλλά και τα περιοδικά μόδας εν γένει, ενώ η φοροδιαφυγή ήταν μάλλον μέχρι σήμερα παράδειγμα προς μίμηση μεταξύ των διάσημων επιχειρηματιών και μια εύκολη λύση όταν το ρευστό λιγόστευε. Η εταιρεία εισαγωγής και εμπορίας επώνυμων φιρμών ένδυσης Λάκης Γαβαλάς, καθώς η κρίση «χτύπησε» και τον εκκεντρικό επιχειρηματία, είχε καταθέσει τον περασμένο Ιούλιο αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99, όπως πολλές εταιρείες επιλέγουν αυτό τον δρόμο για να προστατευθούν από τους πιστωτές τους.
Σημειώνεται ότι μέχρι το 2009, ο όμιλος είχε μια σταθερή αύξηση κατά 15-20% σε ετήσια βάση, με τον τζίρο να ανέρχεται στα 74 εκατ. ευρώ. Το 2010 όμως η διοίκηση του ομίλου είχε αναφέρει ότι περίμενε μια μείωση της τάξης του 7%, ενώ είχε μειώσει τους εργαζόμενους από 300 σε 200 και είχε προχωρήσει και σε κλείσιμο ζημιογόνων καταστημάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες η εταιρεία αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας το 2011, ενώ προσπάθησε να πουλήσει και το πολυτελές ακίνητο που διαθέτει στην Παιανία, αντί 40 εκατ. ευρώ, χωρίς όμως το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Το ΣΔΟΕ τότε όμως είχε αρχίσει να κάνει ελέγχους στον επιχειρηματία  διότι ο όμιλος Λάκης Γαβαλάς διαπιστώθηκε ότι χρωστούσε στην εφορία ΦΠΑ ύψους 5 εκατ. ευρώ, ενώ έχει αφήσει «φέσια» και σε πολλούς εκδοτικούς ομίλους, καθώς δεν έχει πληρώσει διαφημίσεις. Οι ίδιες πληροφορίες, αναφέρουν ότι οι γνωστές, πολυτελείς φίρμες, όπως η βρετανική Burberry και η ιταλική «D&G» τις οποίες αντιπροσώπευε η εταιρεία, πλέον παραδίδουν εμπορεύματα απευθείας στους πελάτες, ενώ η φίρμα DSquared που επίσης ανήκε στο δυναμικό της ίδιας εταιρίας πλέον έχει περάσει στον όμιλο Παγώνη.
Εδώ και αρκετούς μήνες η επιχείρηση του κ. Γαβαλά άρχισε να ακροβατεί μεταξύ πωλητηρίου και λουκέτου. Οι φήμες έδιναν και έπαιρναν πότε ότι πουλάει το σπίτι του στη Μύκονο, πότε ότι βρίσκει καταφύγιο σε εξωτικές χώρες και πότε ότι με 10 εκατομμύρια ευρώ η σωτηρία της επιχείρησης θα ήταν εξασφαλισμένη. Η κατηφόρα όμως για την επιχείρηση του Λάκη Γαβαλά ξεκίνησε σε πραγματικούς αριθμούς όταν μπήκε στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ.
Μετά τον έλεγχο στα βιβλία των επιχειρήσεων, ο Λάκης Γαβαλάς κλήθηκε σε πρώτη φάση να καταβάλει 1 εκατ. ευρώ ως μέρος των χρεών του. Ο Λάκης Γαβαλάς τότε πλήρωσε το αρχικό ποσό που αντιστοιχεί στο 20% του συνολικού χρέους του προκειμένου να μην έχει ακόμα μεγαλύτερες κυρώσεις, καθώς ο νόμος προβλέπει ότι σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής άνω των 300.000 ευρώ διατάσσεται δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών της εταιρείας και των μετοχών αυτής.
«Πράγματι υπήρχε ένα θέμα με την εφορία συνολικού ύψους 5.000.000 ευρώ.
Ο κ. Γαβαλάς αποδέχθηκε το χρέος και προχώρησε σε ρύθμιση προκειμένου να είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις του» δήλωναν πριν μερικούς μήνες οι συνεργάτες του επιχειρηματία ενώ ξεκαθάρισαν: «Ουσιαστικά το πρόβλημα προέκυψε καθώς κάποιοι πελάτες δεν πλήρωναν, με αποτέλεσμα η εταιρεία να αδυνατεί να συγκεντρώσει και να καταβάλει το ποσό στο κράτος». Ωστόσο, το ΣΔΟΕ ξαναχτύπησε διότι η φοροδιαφυγή από την εταιρία συνεχίστηκε και το 2011.
Η εταιρεία Απόστολος Γαβαλάς & ΣΙΑ ΕΕ ιδρύθηκε το 1980 από τους τρεις μετόχους, τον Λάκη Γαβαλά, Κ. Πανουσόπουλο και την αδελφή του, Νότα Γαβαλά, με πρόεδρο τον Λάκη Γαβαλά. Στην αρχή ενοικίαζαν εγκαταστάσεις στο Μαρούσι, αλλά λόγω της ανάπτυξης μετακόμισαν στην Καλλιθέα, στην Κηφισιά και τα τελευταία χρόνια στην Παιανία σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις σε 33.000 τ.μ. Αυτή η επένδυση ανήλθε στα 30 εκατ. ευρώ και αφορά το ακίνητο που προσπάθησε να πουλήσει, αλλά μέχρι στιγμής δεν τα κατάφερε. Μερικές από τις μάρκες που έφερνε ο όμιλος είναι Burberry DSquared2, D&G, Love Moschino, Guru, Moucher, Hale Bob, κ.ά, ενώ ο όμιλος διαθέτει και την εταιρεία σχεδιασμού ρούχων, που φέρει το όνομα LAK.
Από παιδί στη μόδα
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά. Τέλειωσε την Ελληνογαλλική Σχολή St. Paul και, στα 20 του, έφυγε για να σπουδάσει χορευτής στην Iταλία. Εκεί, συνεργάστηκε με την ιταλική τηλεόραση Rai και γνώρισε πολλούς σημαντικούς σχεδιαστές και επώνυμους ανθρώπους της εποχής. Παρά το γεγονός ότι παρακολούθησε κάποια courses μόδας, ποτέ δεν εξέφρασε κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ασχοληθεί με το σχέδιο.
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, αποφάσισε να ασχοληθεί επιχειρηματικά με τη μόδα, εκπροσωπώντας ξένους οίκους, σε μια εποχή όπου αυτό το σκεπτικό ήταν εντελώς άγνωστο στην ελληνική αγορά. Σήμερα, πέρα από την αλυσίδα καταστημάτων «LAK», η εταιρεία «Lakis Gavalas S.A.» διαχειρίζεται τα καταστήματα «Lakis Gavalas», καθώς επίσης τα monobrands «Burberry» και σύντομα τα «D&G» και «Dsquared».
Από μικρή ηλικία όμως ο Λάκης Γαβαλάς είχε δει πως είναι να οργανώνεις και να διοικείς μια επιχείρηση, ενώ το επιχειρηματικό ζιζάνιο είναι μάλλον κληρονικό. χάρισμα. Οι γονείς του, δηλαδή  ο πατέρας του είχε μηχανήματα κοπής μαρμάρων, ένα μεγάλο εργοστάσιο με 200 άτομα προσωπικό. Ως ευκατάταστατη οικογένεια της εποχής οι γονείς του κατάφεραν να σπούδασαν με ξένες γλώσσες τα τρία τους παιδιά( ο μεγαλύτερος ήταν ο Λάκης), πήγε σε γαλλικό ιδιωτικό σχολείο, είχε «παλτό από πολύ καλό μαλλί και τα καλοκαιρινά του ρούχα -τα πιο πολλά- ήταν λινά» όπως συνηθίζει να λέει για να περιγράψει την οικονομική ευμάρεια των παιδικών του χρόνων.
Αν και προερχόταν από ευκατάστατο περιβάλλον έκανε την επανάστασή του, γιατί δεν ήθελε ποτέ να τον συντηρούν. Ήθελε να συντηρεί μόνος του τον εαυτό του. Γι' αυτό από πολύ μικρός είχε μάθει να μαγειρεύει, να οδηγεί, να πλένει τα ρούχα του και φυσικά να βγάζει το χαρτζιλίκι του.
Ο Λάκης Γαβαλάς έχει 2 αδελφές, τη Νότα (που συνεργάζονται επιχειρηματικά) και τη Μούλη, Ο ίδιος όπως έχει δηλώσει ήταν ο μεγάλος της οικογένειας και ο πιο αγαπημένος της μητέρας του.
Η πρώτη δουλειά που έκανε ήταν από αντίδραση στον πατέρα του που δεν ήθελε να του δίνει χαρτζιλίκι. Γύρω στα 17 του δούλεψε σε ένα τσαντάδικο για σχολικές τσάντες στο Μοναστηράκι. Από τότε του έμεινε το «κουσούρι» να συλλέγει και να σχεδιάζει τσάντες.
Σε αυτό το μαγαζί ο Λάκης Γαβαλάς ξεδίπλωσε το ταλέντο του. Παρότρυνε τον μαγαζάτορα να φτιάξει μια τσάντα λιγάκι πιο χαρούμενη, πιο διασκεδαστική, από την κλασική σάκα του σχολείου. Τον έπεισε. Οι τσάντες του πουλούσανε περισσότερο από όλες τις άλλες. Ήταν διαφορετικές, πρωτοποριακές και πάνω από όλα καλόγουστες. Από τότε ξεκίνησε και έφτιαχνε δικά του ρούχα, γιατί ήταν πολύ αδύνατος και δεν έβρισκε τίποτα στο νούμερό του, ούτε βέβαια στα χρώματα και τα σχέδια που ήθελε, οπότε έφτιαχνε μόνος του τα ρούχα. Είχε βρει έναν πολύ καλό ράφτη ο οποίος διασκέδαζε και μαζί του, κι έτσι τον αγγάρευε, ήταν όλη μέρα στο ραφείο, βοηθούσα και ταυτόχρονα έφτιαχνε ρούχα και παπούτσια τα οποία άρεσαν στον ίδιο. Όλα αυτά στα 15 του χρόνια, όπως έχει περιγράψει σε παλαιότερες συνεντεύξεις του.
Σήμερα, τα επιτυχημένα κατά τα άλλα επιχειρηματικά πλάνα του κ. Γαβαλά λοξοδρόμησαν, ωστόσο παραμένει ο βασιλιάς της πασαρέλας, ενώ διαθέτει καταστήματα με ρούχα σχεδιασμένα από τον ίδιο σε όλη την Ελλάδα.
«Κάποιοι άνθρωποι leaders, όπως θεωρώ ότι είμαι εγώ στο δικό μου κόσμο, δεν αφήνουν ούτε τα πράγματα στην τύχη τους κι ούτε έχουν χρόνο να λυπούνται τους εαυτούς τους στις δυσκολίες κυρίως τις επαγγελματικές» είχε πει προφητικά πριν λίγους μήνες πριν τη συλληψή του.

Αναστασία Γαλάνη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...