Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2011

Κοινή ερώτηση Τσίπρα-Κουρουμπλή-Σακοράφα για τις συνέπειες του «κουρέματος» στα ταμεία

Το ξεκίνημα της «κοινοβουλευτικής συνεννόησης» του ΣΥΡΙΖΑ με τους ανεξάρτητους βουλευτές που προέρχονται απ' το ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτη Κουρουμπλή και Σοφία Σακοράφα, σηματοδοτεί η από κοινού κατάθεση ερώτησης για τις απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων, συνεπεία του «κουρέματος» των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου.
Στην ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών, που υπογράφεται από τους Κουρουμπλή, Σακοράφα, Τσίπρα, Παπαδημούλη και Κριτσωτάκη, υπενθυμίζεται πως με το "κούρεμα" η αξία των ομολόγων πρόκειται να περιοριστεί κατά 50%, με αποτέλεσμα και η αξία της περιουσίας των Ταμείων να κινδυνεύει να πέσει αυτομάτως στα 11,7 δισ. ευρώ.
"Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι θα καλύψει με κρατικούς πόρους τις απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων. Επίσης ισχυρίζεται ότι δεν θα θιγεί το ύψος των συντάξεων. Όπως όμως αναφέρεται στο 'Αρθρο 7 του πρόσφατου ασφαλιστικού νόμου 3865/2010 του υπουργού Υγείας κ. Λοβέρδου, καθώς και στην 4η 'επικαιροποίηση' του Μνημονίου", οι δαπάνες για συντάξεις δεν μπορούν μέχρι το 2060 να υπερβαίνουν το 2,5% του ΑΕΠ με έτος αναφοράς το 2009.
Εάν τελικώς η Τράπεζα της Ελλάδος προβεί στην αγορά ομολόγων στην ονομαστική και όχι στην τρέχουσα αξία ύψους 15 δισ. ευρώ, τα οποία με βάση την απόφαση της Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου θα υποστούν "κούρεμα", τα Ταμεία δεν θα απολέσουν μόνο το 50% της αξίας τους αλλά θα έχουν και ετήσια απώλεια εσόδων από τις αποδόσεις τους σε ρευστό του Κοινού Κεφαλαίου που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδας, ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ περίπου", αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ερώτηση των πέντε βουλευτών.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...