Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2011

«Ένιωσα βιασμένη», λέει η δικηγόρος που κατήγγειλε τις εξετάσεις του Λιμενικού

Τον απόλυτο εξευτελισμό του σωματός της που βίωσε κατά τη διαδικασία ιατρικών εξετάσεων για την εισαγωγή της Λιμενικό εξιστορεί η δικηγόρος Φωτεινή Μάζαρη που έκανε την σχετική καταγγελία.
Στη συνέντευξη της στην Ελευθεροτυπία, η 27χρονη δικηγόρος λέει ότι ένιωσε «βιασμένη» από τη διαδικασία των εξετάσεων στην οποία υποχρεώθηκε μαζί με τις υπόλοιπες συνυποψήφιές της, και γι'αυτό αποφάσισε να υποβάλλει μήνυση, ενώ καταγγέλει ότι αντίστοιχη στάση είχαν και οι συνυποψήφιές της που όμως δεν μίλησαν γιατί «φοβήθηκαν μην κοπούν και έχουν ανάγκη να δουλέψουν».
Η κυρία Μάζαρη μιλά για τον εαυτό της και το πως έφτασε στο Λιμενικό τονίζοντας ότι είναι δικηγόρος, με μεταπτυχιακές σπουδές και εργάστηκε επί  πέντε χρόνια οπότε άνοιξε δικό της γραφείο. Σε αυτό το σημείο είδε την προκήρυξη του Λιμενικού -δημοσιοποιήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου- για 15 θέσεις νομικών και έκανε αίτηση υπό την προϋπόθεση πως θα μπορούσε να εργάζεται στο Λιμενικό και παράλληλα να διατηρεί το γραφείο της.
Οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό ήταν πολύ αυστηρές, αλλά ήταν αισιόδοξη λόγω του βαθμού της από τη Νομική, και γι'αυτό άλλωστε στον οριστικό πίνακα είχε καταταχθεί ένατη, ανάμεσα σε 600 υποψηφίους.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλει η Φωτεινή, η προκήρυξη προέβλεπε ότι μετά την οριστική ανάρτηση του πίνακα των επιτυχόντων, οι υποψήφιοι θα περνούσαν από ψυχομετρικές και υγειονομικές εξετάσεις: «Στην προβλεπόμενη διαδικασία περιλαμβάνονται οι υγειονομικές εξετάσεις χωρίς άλλες λεπτομέρειες. Και δεν υπήρξε άλλη ενημέρωση για τις διαδικασίες που θ' ακολουθούσαν», επισημαίνει η ίδια.
Όταν πήγαν για την υγειονομική εξέταση, αντί για εξέταση αίματος που θα ήταν πιο λογική για να διαγνωστεί κάποιο μεταδοτικό νόσημα ή ανίατες ασθένειες, οι υποψήφιες υπεβλήθησαν σε εξέταση ούρων «για να αποδειχθεί αν είμαστε έγκυοι. Διότι οι εγκυμονούσες δεν προσλαμβάνονται, κόβονται», όπως λέει.
«Δεν είχαμε ενημερωθεί γι' αυτό που θ' ακολουθούσε. Αν το ήξερα, δεν θα πήγαινα», συνεχίζει η Φωτεινή και περιγράφει πως έγινε η υγειονομική εξέταση που εξευτέλισε την ίδια και τις συνυποψήφιές της: «Μας οδήγησαν σ' ένα δωμάτιο. Ημασταν συνολικά 15 υποψήφιες. Εκεί μας περίμεναν δέκα γιατροί του Λιμενικού Σώματος, όλοι άντρες. Την ίδια στιγμή, γυναίκες υποψήφιες άλλων ειδικοτήτων περίμεναν τη σειρά τους για να εξεταστούν. Θ' ακολουθούσαν γυναίκες οικονομολόγοι. Μπήκαμε στην αίθουσα και η πόρτα έκλεισε. Οι άντρες γιατροί μάς είπαν "κορίτσια, τώρα θα βγάλετε τα ρούχα σας. Θα μείνετε φορώντας μόνο το κάτω εσώρουχο". Μπήκε στην αίθουσα μια γυναίκα γιατρός, κρατώντας στηθοσκόπιο. Μας ακροάστηκε στο στήθος, την πλάτη και βγήκε από την αίθουσα».
«Δεν χρειαζόταν να παραμείνουμε γυμνές στη συνέχεια της διαδικασίας. Μας έδωσαν εντολή να κάνουμε "κουτσό" περπατώντας με το ένα πόδι. Το κάναμε κι αυτό. Μετά τους ρώτησα για ποιο λόγο να είμαστε γυμνές. "Μη μιλάς, όποιος αρνείται κόβεται απ' τις εξετάσεις", μου απάντησαν. Ζήτησαν να παραταχθούμε η μία δίπλα στην άλλη. Κατ' αλφαβητική σειρά».
Ούτε αυτή η διαδικασία ήταν αρκετή. Στη συνέχεια, όπως λέει, «οι δέκα γιατροί που παρέμεναν καθιστοί πίσω από την έδρα είπαν ότι "θα μετρήσουμε μέχρι το τρία. Μετά θα βγαίνει κάθε μία μπροστά. Θα φωνάζει το ονοματεπώνυμο, τη σχολή της και τη φράση: το γοργόν και χάριν έχει". Ηταν απαράδεκτοι. Αλλά κι αυτό, το κάναμε. Και αφού ξεφτιλιστήκαμε εντελώς, μας είπαν να γυρίσουμε με τα οπίσθιά μας προς το μέρος τους και να σκύψουμε με τις παλάμες πιάνοντας το έδαφος!... Προφανώς να εξετάσουν αν έχουμε σκολίωση. Πέρασε ο νευρολόγος από δίπλα μας, λέγοντας "κορίτσια, μπορείτε και πιο χαμηλά"».
Προσθέτει μάλιστα ότι στην ίδια διαδικασία υποβλήθηκε και μία παχύσαρκη κοπέλα: «Της περίσσευαν τουλάχιστον 30 κιλά- και στο τέλος της είπαν ότι "μ' αυτά τα κιλά πώς τόλμησες κι έκανες αίτηση για το Λιμενικό;". Λες και θα μας προσλάμβαναν για λιμενοφύλακες».
Πώς αποφάσισες να το καταγγείλεις;
«Γιατί πρόκειται για τακτική που υιοθετείται από αξιωματικούς, και θα πρέπει να καταργηθεί. Δεν μας ενημέρωσαν για τη διαδικασία κι επιπλέον δεν σεβάστηκαν το ανθρώπινο σώμα. Εξετασθήκαμε από άντρες γιατρούς, αντί για γυναίκες όπως προβλέπεται από τη νόμιμη διαδικασία. Δεν μας ρώτησαν καν αν δεχόμαστε να υποβληθούμε σ' αυτές τις επαχθείς εξετάσεις από άντρες. Και δεν χρειαζόταν να είμαστε γυμνές για να διαπιστωθεί αν υποφέρουμε από ορθοπεδικό ή ουρολογικό νόσημα».
Γιατί δεν αντέδρασες;
«Τη στιγμή που υποβάλλεσαι σε καταναγκαστικές πράξεις, λειτουργείς με την ψυχολογία της μάζας. Δεν αντιδράς. Βγαίνοντας ένιωσα βιασμένη. Το ίδιο βράδυ δεν κατάφερα να κοιμηθώ. Την επομένη μίλησα με τις άλλες υποψήφιες. Μου είπαν μη μιλήσεις γιατί θα κοπείς. Οσες προσληφθούν δεν πρόκειται να το συζητήσουν. Αλλά δεν μπορούν και να το αρνηθούν».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...