Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2011

Στο κατώφλι της ύφεσης η ευρωζώνη - Πιθανή νέα μείωση επιτοκίων

Στα χέρια του νέου προέδρου της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι και σε μία νέα μείωση των επιτοκίων της Κεντρικής Τράπεζας εναποτίθενται οι ελπίδες για ανάνηψη της οικονομίας της ευρωζώνης, η οποία, όπως έδειξαν τα χθεσινά στοιχεία της Eurostat, βρίσκεται στο κατώφλι νέας ύφεσης.

Σύμφωνα με τη Eurostat, η οικονομία της ευρωζώνης σημείωσε οριακά θετικό ρυθμό ανάπτυξης στο τρίτο τρίμηνο του έτους, καθώς η κατάρρευση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και η επιβράδυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας οδηγούν ταχύτατα στην ύφεση.


Το ΑΕΠ στις 17 χώρες-μέλη της ζώνης του ευρώ αυξήθηκε μόνο 0,2% στο τρίτο τρίμηνο, όπως και στο δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας.

Μοναδικό μοχλό στήριξης αποτέλεσαν οι δαπάνες των νοικοκυριών και οι εξαγωγές, ωστόσο οι επενδύσεις παρέμειναν στάσιμες για δεύτερο συνεχές τρίμηνο, με τις επιχειρήσεις να μειώνουν τα αποθέματά τους.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,5% έναντι του β΄ τριμήνου, όταν είχαν ενισχυθεί κατά 1,1%, ενώ οι καταναλωτικές δαπάνες ήταν αυξημένες κατά 0,3%. Η δραστηριότητα στον κατασκευαστικό κλάδο μειώθηκε κατά 0,6%.

Οι εισαγωγές σημείωσαν άνοδο 1,1% από 0,3% στο β΄ τρίμηνο, ενώ σε ετήσια βάση το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,4%.

Στη Γερμανία, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,5% έναντι 0,3% στο δεύτερο τρίμηνο. Η γαλλική οικονομία επέστρεψε στην ανάπτυξη, η Ισπανία ήταν στάσιμη, ενώ η Πορτογαλία παρέμεινε σε ύφεση.

Η ΕΚΤ
Τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου έρχονται να ενισχύσουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών για νέα ύφεση στην ευρωζώνη, ενδεχομένως και από το τέταρτο τρίμηνο του 2011, καθώς η κρίση χρέους παγώνει πλέον όλους τους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας. Υπό το δεδομένο αυτό, οι περισσότεροι οικονομολόγοι θεωρούν αναπόφευκτη τη νέα μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά την αυριανή συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου - μείωση, που αναμένεται να φέρει το κόστος δανεισμού στο 1%. Η ΕΚΤ είχε μειώσει τα επιτόκιά της κατά 0,25% και τον Νοέμβριο.

Ερευνα του Reuters μεταξύ 73 αναλυτών έδωσε 60% πιθανότητες για μείωση των επιτοκίων από το 1,25% στο 1%, επίπεδο που αποτελεί ιστορικό χαμηλό και στο οποίο είχαν μειωθεί για πρώτη φορά τα ευρωπαϊκά επιτόκια κατά τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009.

Τις προσδοκίες για νέα μείωση επέτεινε και ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι με τη δήλωσή του την περασμένη εβδομάδα ότι στόχος της Κεντρικής Τράπεζας είναι όχι μόνον να αποτρέπει την άνοδο του πληθωρισμού πάνω από το επίπεδο του 2%, αλλά και την υποχώρηση των τιμών κάτω από το συγκεκριμένο, πάγιο όριο ασφαλείας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...