Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2011

Εξαιρέσεις για τις ευπαθείς ομάδες στο τέλος ακινήτων

"Δεν θεωρώ σωστό να κόβεται το ρεύμα σε συμπολίτες μας που αντικειμενικά αδυνατούν να πληρώσουν το τέλος της ακίνητης περιούσιας", είπε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της γεν. γραμ. του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, τονίζοντας ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες αναθεώρησης του μέτρου, που εξειδικεύεται στη σχετική εγκύκλιο. Παράλληλα, απαντώντας στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, χαρακτήρισε επωφελή για τη χώρα μας τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, είπε ότι η διαδικασία για το PSI είναι σε εξέλιξη και το Δίκαιο που θα διέπει τις δανειακές συμβάσεις είναι σε διαπραγμάτευση.
Εξαιρέσεις για τις ευπαθείς ομάδες στο τέλος ακινήτων
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός είπε ότι το ειδικό τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, θα καταβάλλεται σε περισσότερες δόσεις από του χρόνου, ενώ αναφέρθηκε και σε σειρά βελτιωτικών ρυθμίσεων που περιλαμβάνονται σε σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών με την οποία επιχειρείται διόρθωση λαθών.

Στην κατεύθυνση αυτή θεσπίζεται μειωμένο τέλος για ιδιοκτήτες πολύτεκνους με χαμηλό εισόδημα, για ανάπηρους και για προστάτες ατόμων με αναπηρία, καθώς και για μακροχρόνια άνεργους. Όπως είπε ο κ. Παπαδήμος με τις νέες ρυθμίσεις "γίνεται μεγάλη προσπάθεια ώστε αυτοί που αδυνατούν να εξαιρούνται μέσα από διαδικασία κατά την οποία όμως δεν θα καταστρατηγείται το μέτρο από κανέναν".
"Θέλω η κυβέρνηση να μιλάει με τα έργα της και όχι με τις υποσχέσεις" τόνισε.
Απαντώντας στην κριτική που άσκηση η κ. Παπαρήγα ζητώντας την κατάργηση του μέτρου για όλους, ο κ. Παπαδήμος είπε ότι "το ζήτημα του τέλους μας έχει απασχολήσει έντονα", όμως "κρίθηκε αναγκαίο προκειμένου να περιοριστεί η απόκλιση των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων", καθώς οι μηχανισμοί είσπραξης του κράτους "πάσχουν διαχρονικά από αδυναμίες".
Το θέμα του τέλους ακινήτων σχολιάσε και ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας λέγοντας ότι το χαράτσι "δεν είναι μόνο αντιλαϊκό, είναι και αντισυνταγματικό και πέρα από τους κοινοτικούς κανόνες". Και διερωτήθηκε αν η κυβέρνηση "με στόχο την δημοσιονομική εξυγίανση θα συνεχίσει να παρανομεί -νομίζοντας ότι αυτό θα μείνει ασυγχώρητο- και να κρύβεται πίσω από την εφήμερη εξουσία".
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός απαντώντας στην Ερώτηση του κ. Τσίπρα είπε ότι οι αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου είναι ιδιαίτερα επωφελείς για τη χώρα και η κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν έχουν δεσμευθεί για την εφαρμογή τους. Η κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί καλύτερα αν επιδιώξουμε περισσότερη και βαθύτερη ενοποίηση της Ευρώπης, κάτι που αποτελεί πάγιο στρατηγικό ορίζοντα της χώρας μας, σημείωσε ο κ. Παπαδήμος και παρέπεμψε στη επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. όπου, όπως είπε, θα συζητηθεί ένα γενικότερο πλαίσιο πολιτικής για την έξοδο από την κρίση.
Για το θέμα του PSI, ο κ. Παπαδήμος ανέφερε ότι η διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των πιστωτών είναι σε εξέλιξη και κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες για το περιεχόμενό της, σημείωσε ότι όσο αυτή η διαπραγμάτευση εξελίσσεται, σενάρια, αιτήματα και πληροφορίες σχετικά με τις διαφόρες παραμέτρους της θα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αλλά οι πληροφορίες αυτές πηγάζουν από μία δυναμική διαδικασία και δεν θα πρέπει να θεωρούνται ως δεδομένα.
Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, είπε, και δεν θα ήταν υπεύθυνο να δημοσιοποιηθούν στοιχεία των ελληνικών θέσεων.
Όσον αφορά στο Δίκαιο που θα διέπει τις δανειακές συμβάσεις, δήλωσε ότι και αυτό είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης, ενώ όπως υποστήριξε μέχρι σήμερα δεν έχει διατυπωθεί αίτημα να διέπονται από το αγγλοσαξονικό Δίκαιο.
Οι θέσεις της κυβέρνησης αποσκοπούν στην καλύτερη διασφάλιση των συμφερόντων της χώρας, διαβεβαίωσε τέλος ο Πρωθυπουργός και κλείνοντας είπε ότι η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος είναι περιορισμένη, αυτό όμως είναι αποτέλεσμα του δημοσιονομικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα, για να τονίσει ότι χωρίς τη χρηματοδοτική στήριξη από την ΕΚΤ οι συνθήκες ρευστότητας θα ήταν ασφυκτικές.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...