Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2011

"Ασφαλής παράδεισος" για τους επενδυτές η Σκανδιναβία


Η Σουηδία "απολαμβάνει" εδώ και καιρό το χαμηλότερο ιστορικά κόστος δανεισμού σε σχέση με τη Γερμανία, καθώς οι επενδυτές την επιβραβεύουν για τη μείωση του χρέους της σε επίπεδα χαμηλότερα του μέσου όρου της Ευρώπης και την “πειθαρχία” των τραπεζών της.
"Η σκανδιναβική περιοχή παραμένει ένας ασφαλής παράδεισος", αναφέρει στο Bloomberg ο Γκέοργκ Άντερσεν, διευθυντής της τραπεζικής μονάδας της Nykredit A/S στην Κοπεγχάγη.
Σχεδόν δύο δεκαετίες μετά την επίλυση της τελευταίας τραπεζικής της κρίσης, η Σουηδία διαθέτει την αγορά ομολόγων με τις καλύτερες επιδόσεις. Η χώρα, η οποία επέλεξε να μείνει εκτός του ευρώ, έχει μειώσει δραματικά το χρέος της και έχει επιβάλει αυστηρούς ελέγχους στις τράπεζές της.

Οι επενδυτές δανείζουν σήμερα στη Σουηδία μέσω 10ετών και 30ετών ομολόγων σε επιτόκια χαμηλότερα από ότι αυτά της Γερμανίας. Το κόστος δανεισμού για 10ετείς τίτλους είναι κατά περίπου 40 μονάδες βάσης χαμηλότερο.
Το δημόσιο χρέος της Σουηδίας ως προς το ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί φέτος στο 36,3%, έναντι 40,2% πριν την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2007, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (10 Νοεμβρίου). Το χρέος της Δανίας ως προς το ΑΕΠ θα φθάσει το 44,1%, έναντι μέσου όρου 88% στην ευρωζώνη, ενώ η Νορβηγία, με χρέος περί τα 609 δις. κορώνες (105 δις. δολάρια) έχει στα ταμεία της 530 δις. δολάρια από τα έσοδά της που προέρχονται από τα πετρέλαια.
Σουηδική επιτυχίαΗ επιτυχία της Σουηδίας έγκειται στη δίκαιη κατανομή των εισοδημάτων, δήλωσε ο σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελντ σε συνέντευξή του. Η Σουηδία έχει το μεγαλύτερο φορολογικό βάρος ως ποσοστό του ΑΕΠ μετά τη Δανία. Η κατανομή όμως του εισοδήματος στις δύο αυτές χώρες είναι από τις καλύτερες του κόσμου, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.
Επίσης, τα ασφάλιστρα έναντι χρεοκοπίας της Nordea Bank, η οποία έχει έδρα στη Στοκχόλμη, είναι κατά 15% χαμηλότερα από τα αντίστοιχα ασφάλιστρα για τη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα, τη Deutsche Bank, σύμφωνα με τα σπρεντ των CDS.
Σημειώνεται δε ότι χθες η Standard & Poor’s αναβάθμισε τις αξιολογήσεις της για τις τράπεζες SEB και Swedbank, δύο από τις μεγαλύτερες της Σουηδίας, σε Α+ από Α.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...