Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2011

Στροφή στην Αράχοβα της... Βουλγαρίας

Του Βασίλη Σ. Κανέλλη

Του «Πνέει τα λοίσθια» η κτηματαγορά της Αράχοβας και των άλλων τουριστικών προορισμών του χειμώνα στην Ελλάδα, όμως, στην? Αράχοβα της Βουλγαρίας, το Μπάνσκο, οι Ελληνες έχουν φτιάξει μια μικρή παροικία. Οι αποταμιεύσεις λίγων Ελλήνων, κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, που θέλουν να έχουν ένα εξοχικό για το χειμώνα έχουν μετατραπεί σε... λέβα αφού πλέον οι ευκαιρίες για αγορές στη γειτονική χώρα είναι εκπληκτικές.

Κτηματομεσίτες που ασχολούνται με τη βουλγαρική κτηματαγορά αναφέρουν ότι οι τιμές των ακινήτων έχουν υποχωρήσει την τελευταία διετία πάνω από 50% με αποτέλεσμα να υπάρχουν σπίτια προς πώληση ακόμη και με 400 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Χαώδης η διαφορά με τα ελληνικά χειμερινά εξοχικά που δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να ανταγωνιστούν τις εξαιρετικά χαμηλές τιμές της Βουλγαρίας.

Την ίδια στιγμή, η οικονομική κρίση, τα φορολογικά μέτρα και η ανασφάλεια για το μέλλον των νοικοκυριών έχει «παγώσει» εντελώς την αγορά χειμερινή παραθεριστικής κατοικίας στην Ελλάδα.
«Ουσιαστικά δεν υπάρχει αγορά, αφού δεν καταγράφονται καθόλου συναλλαγές και στις περισσότερες περιοχές ούτε καν και ενδιαφέρον δεν επιδεικνύεται». Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς η πτώση της ζήτησης και των αγοραπωλησιών για τα σαλέ ξεπερνά το 80%-90% σε ένα ανεπανάληπτο κραχ.
Επένδυση
«Ο κόσμος δεν έχει να αγοράσει πρώτη κατοικία στην Ελλάδα, θα αγοράσει χειμερινό εξοχικό; Κι εν πάση περιπτώσει η υπέρμετρη φορολόγηση των ακινήτων, ειδικά το χαράτσι που από έκτακτο θα γίνει μόνιμο δεν επιτρέπει ούτε τη σκέψη για επένδυση σε εξοχικό οιουδήποτε είδους, πόσο μάλλον σε εξοχικά του χειμώνα που είναι λιγότερο δημοφιλή», τονίζει κτηματομεσίτης που ασχολείται με τη συγκεκριμένη αγορά. Και σαν να μην έφτανε η κρίση στην αγορά, προστέθηκε και ο καλός καιρός για να «παγώσει» ακόμη περισσότερο τα χειμερινά εξοχικά.
Ούτε και στη «Μύκονο του χειμώνα», δηλαδή στην Αράχοβα και σε ολόκληρο τον Παρνασσό, δεν παρατηρείται η κίνηση των προηγούμενων ετών, εκτός ίσως από κάποια ακριβά σαλέ που απευθύνονται σε υψηλά βαλάντια. Ωστόσο, ο κανόνας στην εποχή του ΔΝΤ και της μεγάλης οικονομικής κρίσης είναι ότι, όποιος μπορεί πουλάει τα εξοχικά του, είτε για να αποκτήσει ρευστό είτε επειδή φοβάται ότι θα επιβαρυνθεί με επιπλέον φόρους μόλις αυξηθούν και οι αντικειμενικές αξίες. Επικρατεί απόλυτη άπνοια στις αγοραπωλησίες παρά το γεγονός ότι αρκετοί πουλάνε το εξοχικό τους σε κάποιο χειμερινό προορισμό και έχουν βγει σε πολύ χαμηλές τιμές πολλά μεταχειρισμένα σπίτια.
Υπάρχει δηλαδή προσφορά αλλά καθόλου ζήτηση. Αυτό που κυριαρχεί στην αγορά είναι τα μετρητά καθώς κανείς δεν θέλει και δεν μπορεί να πάρει δάνειο για να αγοράσει εξοχικό. Με τη ζήτηση να είναι πεσμένη έως 90% αναμενόμενη είναι και η πτώση των τιμών. Κάποιοι πουλάνε έως και 50% χαμηλότερα σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Πρόκειται κυρίως για κατασκευαστές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα και θέλουν πάση θυσία να πουλήσουν.
Εκτός από την Αράχοβα, «παγωμένες» παραμένουν περιοχές όπως, ορεινή Κορινθία, Πήλιο, Μέτσοβο, Ελάτη Τρικάλων, Ολυμπος, Καρπενήσι, Φλώρινα. Σε όλους τους χειμερινούς προορισμούς βασικό χαρακτηριστικό, επίσης, είναι ότι δεν κτίζονται πλέον άλλα εξοχικά, εκτός από όσους έχουν χρήματα για να διαθέσουν. Ειδικά η κατηγορία κατοικιών 150-200 τ.μ. δεν υπάρχει αφού κανείς δεν τα ζητά.
Περιοχές
Σε ό,τι αφορά τις πιο περιζήτητες περιοχές, τουλάχιστον για όσους αγοραστές έχουν απομείνει, η Αράχοβα είναι η πιο κοσμοπολίτικη και απευθύνεται σε όσους διαθέτουν χρήματα.
Υπάρχουν, πάντως, σαλέ για όλα τα βαλάντια με τιμές για τα νεόδμητα από 1.800 έως και πάνω από 4.000 ευρώ/τ.μ. Μεγάλη η ζήτηση και στο Λιβάδι με τιμές από 1.800 έως 3.000 ευρώ/τ.μ. αλλά και στον Επτάλοφο, το Πολύδροσο, τα Καστρίτσια και την Ελατο. Οσο για τα μεταχειρισμένα, μπορεί κανείς να βρει σπίτια μικρά με 60-100 χιλ. ευρώ. Ενδιαφέρουσα επιλογή η ορεινή Κορινθία λόγω της εγγύτητας με την Αθήνα. Τα οικόπεδα κοστίζουν έως 80.000 ευρώ/στρέμμα, ενώ οι κατοικίες πωλούνται από 1.600 έως 2.500 ευρώ/τ.μ. Μεγάλη ανάπτυξη γνωρίζουν τα Τρίκαλα Κορινθίας αλλά και η Καστανιά, ο Φενεός κ.λπ.
Μεγάλη προσφορά
Η κρίση έπληξε και το Πήλιο το οποίο έχει το προνόμιο να διαθέτει εξοχικά για όλες τις εποχές. Η προσφορά είναι μεγάλη και οι τιμές είναι ελκυστικές, ειδικά για τα μεταχειρισμένα. Τα νεόδμητα σπίτια στο βουνό πωλούνται από 1.600 έως 3.200 ευρώ ανά τ.μ. ενώ τα οικόπεδα πωλούνται από 120.000 έως 300.000 ευρώ το στρέμμα.Τέλος, στην Πελοπόννησο μπορεί να βρει κανείς σπίτια με 1.200-2.000 ευρώ/τ.μ. αλλά και ανακαινισμένους πύργους αξίας πάνω από 3.500 ευρώ/τ.μ. Ικανοποιητική η κίνηση στην Ελάτη και το Περτούλι στα ορεινά των Τρικάλων αλλά και πέριξ της λίμνης Πλαστήρα. Τα παραδοσιακά κοστίζουν πάνω από 1.700 ευρώ/τ.μ. χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το κόστος αποκατάστασής τους.
Αγορές από Ελληνες
Εξοχικό στο Μπάνσκο με 400 ευρώ το τ.μ.
Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά τα δραματικά στη χειμερινή αγορά ακινήτων, κάποιοι Ελληνες αποφάσισαν να βγάλουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό αγοράζοντας σπίτια στη Βουλγαρία. Πολλοί Βορειοελλαδίτες αντί να αποκτήσουν κάποιο εξοχικό στην Ελλάδα με κόστος πάνω από 1.500 ευρώ/τ.μ. σπεύδουν να φύγουν μόλις? 3 ώρες από τα σύνορα, στο Μπάνσκο ή αλλιώς και Αράχοβα της Ελλάδας. Εκεί έχουν γίνει πολλές αγορές εξοχικών από Ελληνες που πηγαίνουν το χειμώνα για σκι και θέλουν ένα δικό τους κατάλυμα.
Οι τιμές, τόσο στο Μπάνσκο όσο και στους άλλους χειμωνιάτικους προορισμούς της γειτονικής χώρας, το Μπόροβετς και το Παμπόροβο, έχουν σημειώσει κάθετη πτώση.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, από τα υψηλά του 2007, όπου τα νεόδμητα σπίτια πωλούνταν 1.200 έως 1.500 ευρώ/τ.μ. σήμερα έχουν υποχωρήσει στα 400-800 ευρώ/τ.μ. και στα 1.000 ευρώ/τ.μ. για πολυτελή σπίτια πλήρως επιπλωμένα.
Στο Μπάνσκο, με το γνωστό χιονοδρομικό κέντρο, ένα σπίτι 60 τ.μ. πωλείται γύρω στα 30 χιλιάδες ευρώ από 60.000 ευρώ πριν τρία χρόνια. Πολλοί Ελληνες παζαρεύουν σαλέ από Βρετανούς, Γερμανούς και Βούλγαρους συνταξιούχους που τα πουλάνε όσο - όσο. Βέβαια η ζήτηση δεν είναι μεγάλη εξαιτίας της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, αλλά και επειδή ο φετινός «ζεστός» χειμώνας δεν ευνοεί την άφιξη Ελλήνων για να κάνουν σκι και να αναζητήσουν τις ευκαιρίες στα βουλγαρικά ακίνητα.Πάντως, ειδικοί της κτηματαγοράς στη Βόρεια Ελλάδα επισημαίνουν ότι οι Βούλγαροι έχουν αντιληφθεί τη σημασία της προσέλκυσης επενδυτών από τη χώρα μας και έχουν δημιουργήσει ένα ευνοϊκό επενδυτικό πλαίσιο, με χαμηλές τιμές και εύκολη πρόσβαση. Αρκεί κανείς να προσέξει να απευθύνεται σε έμπιστους συμβούλους ακινήτων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...