Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2011

To Insider μεγαλώνει: Συναρπαστική περιπέτεια ενημέρωσης

Pop-Art-dog-cat
Ας ξεκινήσουμε με μια κοινότυπη αλήθεια. Ο χώρος της ελληνικής δημοσιογραφίας δεν είναι μόνο ανεπαρκής, αλλά νοσεί βαριά. Όχι μόνο αυτή την περίοδο των σκληρών αναταράξεων σε όλα τα επίπεδα. Η ιστορία πάει πολύ πίσω. Σήμερα ο κλάδος των δημοσιογράφων  βιώνει το σπάσιμο της «φούσκας» των προηγούμενων χρόνων. Μιας εποχής γεμάτης Life style, και μοναδικής αλαζονείας απέναντι στον πολίτη.
Από την εποχή της μονοκρατορίας της ΕΡΤ, τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς αλλά και της σημερινής «ψηφιακής εποχής», η πλειοψηφία των δημοσιογράφων δέχθηκε να παίξει τον ρόλο του κομπάρσου σε ένα παιχνίδι πολιτικής και επιχειρηματικής διαπλοκής. Με αντάλλαγμα; Ψίχουλα… Το χειρότερο όμως όλων, είναι ότι ανέχτηκε με ευκολία την απαξίωση  της εικόνας του δημοσιογράφου στο ευρύ κοινό. Αναπόφευκτα  ανέχτηκε και την υποβάθμιση της ενημέρωσης. Μην κοιτάτε τώρα που όλοι (μα όλοι!) είναι αγανακτισμένοι και εμφανίζονται και αυτοί σαν θύματα της κρίσης. Θυμηθείτε το «πάρτι» των προηγούμενων χρόνων. Εφημερίδες των 1000 φύλλων με άφθονη κρατική διαφήμιση, δεκάδες περιοδικά Life style, αναρίθμητοι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί και εσχάτως πόρταλ, μπλογκς, sites και ότι βάλει το μυαλό του ανθρώπου. Το πάρτι όμως, μόλις τελείωσε. Και έχει θύματα. Πολλά θύματα.

Στα δικά μας τώρα. Οι άνθρωποι του INSIDER είναι επαγγελματίες δημοσιογράφοι. Ζουν από αυτή την δουλειά.  Τους προηγούμενους μήνες δεν υποκύψαμε σε θελκτικές προτάσεις(ήταν πολλές!) επιχειρηματικών συνεργασιών ή εξαγοράς, εκτιμώντας, ότι ενδεχομένως υπονόμευαν την ανεξαρτησία του site.
Έτσι ακολουθώντας ένα «μοναχικό» δρόμο, προσπαθήσαμε μέσα σε ένα καταιγισμό νέων sites μπλογκς που παρήγαγαν άφθονο… σκουπίδι να καταθέσουμε μια διαφορετική δημοσιογραφική πρόταση. Τα καταφέραμε; Η απάντηση είναι δύσκολη.
Η δημοσιογραφική ομάδα του INSIDER (η πλειοψηφία προέρχεται  από την θρυλική ελληνική υπηρεσία του BBC και το BBC World Service), κατάφερε με περιορισμένα οικονομικά μέσα να καλύψει άρτια δημοσιογραφικά, όλα τα μεγάλα θέματα του προηγούμενου χρόνου, με συνεχείς ανταποκρίσεις, 24ωρη ροή ειδήσεων, ζωντανές μεταδόσεις και δεκάδες αποκλειστικά θέματα.
Μια απλή «αναζήτηση» στο αρχείο του site αρκεί : Αίγυπτος, Λιβύη, Μέση,  Ανατολή, Αφγανιστάν, «αγανακτισμένοι», οικονομική κρίση στη Ελλάδα και τον κόσμο, κλπ. Δεν γλυτώσαμε βέβαια τις… κακοτοπιές και τις γκάφες, αφού και εμείς δεν αποφύγαμε (δυστυχώς)  να μην ενταχθούμε στο παιχνίδι του ανταγωνισμού και της «είδησης» που ποτέ δεν διασταυρώθηκε. Στο Insider εξάλλου, πρέπει να αποδοθεί η παγκόσμια πρώτη "πρόβλεψη" (τρεις μήνες πριν... α λα Λίτσα Πατέρα) ότι ο Λουκάς Παπαδήμος θα είναι ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας.
Σήμερα, ανοίγει ένας νέος κύκλος για το Insider, καθώς ενώνει τις δυνάμεις του με ένα "ανταγωνιστικό", μεγάλο site, το tvxs.gr του Στέλιου Κούλογλου
Επειδή πιστεύουμε ότι το Insider έχει ακόμη πολλά να προσφέρει, γοητευτήκαμε από την προοπτική να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με ανθρώπους που εκτιμάμε και «μιλάμε την ίδια γλώσσα».  Εάν και ενδεχομένως υπάρχει ο κίνδυνος όταν επιδοκιμάζεις δημόσια ένα γνωστό πρόσωπο τελικά να ευτελίζεις την άποψη σου ή ακόμα και να παρεξηγηθείς, δεν μπορούμε παρά να πούμε ότι ο Στέλιος Κούλογλου, ιδρυτής του tvxs,  υπηρετεί με σταθερότητα τις αρχές της έντιμης και ανεξάρτητης δημοσιογραφίας όλα αυτά τα χρόνια.
Τι αλλαγές θα φέρει όμως ο ιντερνετικός «γάμος» tvxs – Insider;
Το tvxs, που ήδη κατέχει σημαντική θέση στη διαδικτυακή ενημέρωση, θα ενισχυθεί δημοσιογραφικά, προσφέροντας ακόμη πληρέστερη ενημέρωση, με στόχο πολύ σύντομα να αποτελεί το σημείο αναφοράς και κορυφαία επιλογή στα ελληνικά ειδησεογραφικά portals.
Το Insider θα αλλάξει σταδιακά  περιεχόμενο. Θα παρακολουθεί στενά την επικαιρότητα, δίνοντας όμως έμφαση στις έρευνες, στα αφιερώματα, την αρθρογραφία και την δημοσιογραφία των πολιτών.
Αυτό που δεν πρόκειται να αλλάξει είναι η απαρέγκλιτη αφoσίωση μας στην αρχή της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας.
Ευχαριστούμε ειλικρινά όλους εσάς που μέχρι τώρα βοήθησαν την προσπάθεια μας.
Τους συνεργάτες και ανταποκριτές που μας ενημέρωναν από διάφορα σημεία του πλανήτη. Τους εξαιρετικούς  bloggers που με τις αναρτήσεις τους προσέδιδαν μια φρεσκάδα και διαφορετική ματιά στις εξελίξεις. Τους τεχνικούς μας, που κατάφεραν και κράτησαν το site σε αξιοπρεπή επίπεδα.
Πάνω από όλα όμως οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε εσάς, τους αναγνώστες που μας δώσατε κουράγιο να συνεχίσουμε.
Από σήμερα, παρέα με το tvxs, ξεκινάμε μια νέα περιπέτεια στο χώρο της ενημέρωσης. Ελπίζουμε ότι θα είναι συναρπαστική. Έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι όλοι εσείς θα συνεχίσετε να... ταξιδεύετε μαζί μας.

Τάσος Κοκκινίδης - Ανδρέας Μπελιμπασάκης


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...