Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2011

Οι "Αέρηδες" θα συντηρηθούν με απόφαση ΚΑΣ

Οι Αέρηδες, το σημαντικότερο μνημείο της Ρωμαϊκής Αγοράς στην Πλάκα, θα συντηρηθούν.
Το πρώτο βήμα έγινε την Τρίτη, κατά τη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, όταν τα μέλη του γνωμοδότησαν υπέρ της μελέτης συντήρησης του Ωρολογίου του Κυρρήστου, όπως λέγεται και επίσημα το κτίριο.
Το μνημείο δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά. Το μαρτυρούν οι ρωγμές, τα ανοίγματα στους αρμούς, οι απολαξεύσεις, οι μαύρες κρούστες, οι απώλειες χρωμάτων και επιχρισμάτων.
Όπως επισημάνθηκε, η υγρασία είναι ένας από τους χειρότερους εχθρούς του κτιρίου.  Γι' αυτό θα πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα και η μελέτη αναστήλωσης από την αρμόδια 1η Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.
Το κτίριο κατασκεύασε ο 'Ελληνας αστρονόμος Ανδρόνικος από την Κύρρο της Μακεδονίας το πρώτο μισό του 1ου αιώνα π. Χ.
Είναι ένας οκταγωνικός πύργος, ίσως ο μοναδικός στην Ελλάδα, ύψους 13,5 μ. και διαμέτρου 8 μ. Βρίσκεται πάνω σε τρεις μαρμάρινες βαθμίδες, έχει κωνική κεραμοσκεπή στέγη, ενώ αρχιτεκτονικά τη μορφή του συμπληρώνουν ένα κυλινδρικό πρόσκτισμα στη νότια πλευρά και δύο κορινθιακά πρόπυλα στα βορειοδυτικά και βορειοανατολικά. Πάνω στη στέγη υπήρχε ένας ανεμοδείκτης σε μορφή Τρίτωνα, ο οποίος σήμερα δεν σώζεται.Το πλήρες ρεπορτάζ της Ελ. Μάρκου στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...