Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2011

Θα προλάβουν οι Γερμανοί να σώσουν την Ευρώπη;

Του Παναγιώτη Μπουσμπουρέλη

Πόσα λεφτά θα χρειασθεί η Ευρώπη και πόσο γρήγορα; Είναι έτοιμοι οι Γερμανοί για πολιτική ένωση και αν ναι με ποιους όρους; Η Goldman που είναι ένας από τους πιο σκληροπυρηνικούς φορείς του σύγχρονου καπιταλισμού κυκλοφορεί ένα γράμμα που ειρωνικά αναφέρεται στο πώς θα ωφεληθεί επενδυτικά από τις διαμαρτυρίες των διαδηλωτών!
Ο Loyd Blackfein, CEO της Goldman είναι ένας αναμφισβήτητα πανέξυπνος και θρασύτατος άνθρωπος. Απέχει πολύ σαν τραπεζίτης από την κλάση του J. Dimon της JP Morgan, όμως αυτό δεν τον εμποδίζει να είναι σε προσωπικό επίπεδο πάμπλουτος και να ειρωνεύεται τους διαδηλωτές, που ήθελαν να καταλάβουν την Wall, τους οποίους και χθες καθάρισε από το μέρος η αστυνομία. Αυτή είναι και η νοοτροπία των σκληρών αμερικάνικων σχημάτων που ανέβασαν χθες τα spreads σε Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο και ακόμα και στην Γαλλία. Ο τραχανάς των Γερμανών απλώνεται. Θα αναρωτιέται κανείς ποιος ξέρει καλύτερα οικονομικά, η Μέρκελ και ο απίστευτος Σόιμπλε ή τα αφεντικά του GLG Partners που έχουν δει την αγορά των CDS σαν μάννα εξ ουρανού.
Αν ήθελε να το σκεφθεί κανείς σοβαρά θα απαντούσε μάλλον το δεύτερο. Αυτή η ατελείωτη υπόθεση της λιτότητας δεν πρόκειται παρά να οδηγήσει σε ένα υφεσιακό περιβάλλον όλη την Ευρώπη και οι Γερμανοί αργά ή γρήγορα θα επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις του επενδυτικού φορέα τους, της Deutsche Bank. Θα κόψουν χρήμα αρκεί να έχει αντίκρυσμα.
Χθες ο κ. Π. Καρβούνης, διευθυντής του γραφείου της Κομισιόν στην Αθήνα είπε στον τηλεοπτικό σταθμό που συνεργάζομαι στο Blue Sky, ότι ο κ. Ράιχενμπαχ έχει έτοιμο το σχέδιο χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας με ενεργοποίηση 14 δισ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία και δημιουργία ταμείου εγγυοδοσίας για τα έργα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι Γερμανοί καταλαβαίνουν ότι αφού πάρουν τις εγγυήσεις (από τον Παπαδήμο;) η ελληνική οικονομία θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί για να μην χρεοκοπήσει.
Και αν πρόκειται να δώσουν την έγκριση για τύπωμα χρήματος τότε θα απαιτήσουν και έλεγχο στην υλοποίηση των πακέτων. Θα προλάβουν να το κάνουν αυτό για όλους, αφού οι Ιταλοί μόνο θα χρειασθούν 250 δισ. για το 2012; Και κάτι ακόμα, κατά την υλοποίηση θα καταπολεμηθούν οι προηγούμενες υπερτιμολογήσεις της διαπλοκής ή θα θεωρούμε ότι επειδή μπήκαν κάποιοι φουκαράδες φυλακή, το σύστημα εξυγιαίνεται.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...