Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2011

Δημιουργία «εθνικής βάσης» καταγραφής ακροδεξιών εξετάζει η Γερμανία

Βερολίνο, Γερμανία
Μπροστά στο σοκ που έχει προκαλέσει στη Γερμανία η αποκάλυψη δικτύου νεοναζί που δρούσε επί χρόνια και ευθύνεται για σειρά δολοφονιών μεταναστών, ανώτεροι αξιωματούχοι και υπουργοί γερμανικών κρατιδίων συναντήθηκαν την Παρασκευή στο Βερολίνο αναζητώντας πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να περιοριστεί η δράση των νεοναζί, περιλαμβανομένων τροποποιήσεων του νομικού πλαισίου και της δημιουργίας ενός «εθνικού αρχείου» για περίπου 10.000 ακροδεξιούς εξτρεμιστές.

Πηγές των γερμανικών υπηρεσιών ασφαλείας επιβεβαίωσαν, εν τω μεταξύ, ότι βρέθηκε ένας νέος «κατάλογος μίσους» στο σπίτι που χρησιμοποιούσαν τρία μέλη της οργάνωσης που κατηγορούνται για δέκα φόνους κατά συρροή.
Το ψηφιακό αρχείο, που εκτιμάται ότι βρέθηκε σε μια φορητή μνήμη υπολογιστή, καταγράφει 10.000 δυνητικούς στόχους -πολιτικούς, εκκλησίες και οργανώσεις που αντιτίθενται στους εξτρεμιστές της ακροδεξιάς.
Οι πηγές αυτές επισήμαναν, πάντως, ότι η ομοσπονδιακή αστυνομία, η οποία διεξάγει έρευνα για την υπόθεση δεν πιστεύει ότι το αρχείο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς χρονολογείται αρκετά χρόνια πίσω.
Δύο από τα τρία μέλη της ομάδας των νεοναζί έχασαν τη ζωή τους, κατά τα φαινόμενα αυτοκτονώντας, την 4η Νοεμβρίου. Το τρίτο μέλος της, η Μπεάτε Τσεπ, παραδόθηκε. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αξιωματούχοι είπαν ότι ένας παρόμοιος κατάλογος 88 σημείων με οργανώσεις και πολιτικούς βρέθηκε στο σπίτι όπου κατοικούσε η ομάδα στο Τσβίκαου.
Η σύνοδος του Βερολίνου, στην οποία συμμετέχουν 120 αξιωματούχοι και κρατιδιακοί υπουργοί, αποτελεί μια ευκαιρία για τις αρχές των 16 ομόσπονδων κρατιδίων για να συζητήσουν σχετικά με τρόπους να ενοποιήσουν τις αποσπασματικές προσπάθειές τους να ελέγξουν την δράση των νεοναζί.
Ορισμένοι από τους συμμετέχοντες πρότειναν να προωθηθούν τροποποιήσεις στο νόμο για να αποφεύγονται τα «σφάλματα» που επέτρεψαν στη συμμορία των νεοναζί να διαφεύγουν και να παραμένουν κρυμμένοι για 13 χρόνια.
Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χανς-Πέτερ Φρίντριχ πρότεινε αυτή την εβδομάδα την δημιουργία του «εθνικού αρχείου» για τους νεοναζί, που θα είναι παρόμοιο με ένα ήδη υφιστάμενο αρχείο για τους ισλαμιστές εξτρεμιστές, προκειμένου οι κρατικές υπηρεσίες να μπορούν να ελέγχουν ευκολότερα το ποιοι είναι, πού βρίσκονται και ποια δράση έχουν οι ακροδεξιοί.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γερμανικό

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...