Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2011

«Τολμήσαμε, ανοίξαμε και σας περιμένουμε»

Μέσα στην κρίση ανοίγουν μαγαζιά

Της Ιωαννας Φωτιαδη

Πλάι στα κατεβασμένα ρολά και τα αμέτρητα λουκέτα καταστημάτων στους εμπορικούς δρόμους της πρωτεύουσας, δειλά δειλά φωτίζονται μαρκίζες και διακοσμούνται βιτρίνες. Παρά τη διογκούμενη οικονομική κρίση και το άδηλο μέλλον, κάποιοι τολμούν, «επιχειρούν» - «και ας μας κοιτούν όλοι περίεργα», όπως ομολογούν. Εφόδιά τους το πρωτότυπο προϊόν, η ποιοτική δουλειά και η ισχυρή τους θέληση.

Να ένα δείγμα τόλμης: Σε ένα «καταραμένο» για τους Νεοσμυρνιώτες σημείο, το οποίο για πάνω από δέκα χρόνια έχει αποδειχθεί αφιλόξενο για κάθε λογής επιχειρήσεις, αποφάσισε να ανοίξει το μαγαζί του πριν από τέσσερις μήνες ο 32χρονος Βίκτωρας Θεοδώρου. «Είχα έμφυτο το μεράκι της επιχειρηματικότητας», λέει στην «Κ» ο ιδιοκτήτης της «Πάπρικας», «πριν από δύο χρόνια, όμως, πήρα την οριστική απόφαση». Εχοντας κάνει σπουδές στην ηλεκτρονική και τη διοίκηση επιχειρήσεων στη Μεγάλη Βρετανία, ο Βίκτωρας είχε εργαστεί σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις πολλών κλάδων. «Είχα, όμως, εμπειρία και από τον χώρο της εστίασης, αφού ως φοιτητής είχα δουλέψει σε ένα κυπριακό κεμπαμπτζίδικο στην Αγγλία και γνώριζα από πρώτο χέρι τις δυσκολίες και τους κινδύνους του κλάδου».
Ετσι, τον περασμένο Απρίλιο σήκωσε «μανίκια» και ξεκίνησε την προετοιμασία για τα εγκαίνια του μαγαζιού, που έγιναν στις 4 Ιουλίου. Μυστικό της κοσμοσυρροής είναι η πρωτοτυπία, αφού πωλεί μόνο καλαμάκι σουβλάκι και έχει δημιουργήσει δικές του συνοδευτικές σάλτσες. «Στόχος μου είναι να κρατήσω ποιοτικά στάνταρ» εξηγεί· «ελέγχουμε σχολαστικά το κρέας, διαθέτουμε μόνο αλάδωτη πίτα και φρέσκες τηγανητές πατάτες». Τι θα συμβεί, όμως, όταν ο αρχικός ενθουσιασμός των πελατών έναντι του νέου προϊόντος «ξεφουσκώσει»; «Αναζητούμε και με τους άλλους ιδιοκτήτες της αλυσίδας πιάτα για να εμπλουτίσουμε το μενού», εξηγεί· «θέλουμε να είμαστε προσεκτικοί, για να μην απογοητεύσουμε τους θαμώνες μας». Ο ίδιος δεσμεύεται ότι «δεν θα δώσω ποτέ στον πελάτη κάτι που δεν θα ήθελα να φάει η νεογέννητη κόρη μου».
H κρίση προβληματίζει τον νέο επιχειρηματία, ωστόσο αισιοδοξεί ότι η καλή δουλειά επιβραβεύεται. «Ολα εξαρτώνται από την ψυχολογία του κόσμου. Νιώθω συχνά σαν να κάνω windsurfing: τις ημέρες των συνόδων κορυφής και της έντονης φημολογίας για την πορεία της χώρας, ο κόσμος συγκρατείται και δεν καταναλώνει. Αντίθετα, στις αθλητικές διοργανώσεις, οι άνθρωποι χαλαρώνουν και... παραγγέλνουν».

Στο ιστορικό κέντρο
Πιστεύοντας ότι «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση στην κρίση» η κ. Εύα Γιάνναρου αποφάσισε να ανοίξει κατάστημα στο ιστορικό κέντρο της πόλης με φωτιστικά και είδη εσωτερικής διακόσμησης, τα οποία η ίδια εδώ και χρόνια εισάγει από την Ασία. «Στην επιχειρηματικότητα δεν υπάρχει κατάλληλη ή μη κατάλληλη στιγμή, όλα είναι θέμα δικής σου απόφασης», απαντά στην «Κ» η ιδιοκτήτρια του καταστήματος που εγκαινιάστηκε την περασμένη εβδομάδα.
Το τελευταίο διάστημα δεκάδες επιχειρηματίες εγκαταλείπουν το κέντρο λόγω της γενικευμένης υποβάθμισης και του «αποκλεισμού» του για πολλές μέρες του χρόνου λόγω διαδηλώσεων και απεργιών. «Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά διαθέσιμα καταστήματα σε κομβικά σημεία, ωστόσο, τα ενοίκια στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ήταν διαπραγματεύσιμα». Τελικώς, βρήκε ένα χώρο συμβατό με το βαλάντιό της και το μετέτρεψε με την κατάλληλη ανακαίνιση στο «στολίδι» της γειτονιάς. «Προβληματίστηκα για την επιλογή του σημείου, αλλά συζητώντας με παράγοντες της αγοράς, πείσθηκα ότι το κέντρο δεν πρόκειται να σβήσει, παρά μόνο να αναγεννηθεί σταδιακά», σημειώνει με αυτοπεποίθηση. «Αλλωστε, τα προϊόντα μας απευθύνονται σε ευρύ κοινό, κυρίως νεανικό, το οποίο κάνει ενδελεχή έρευνα αγοράς και κυκλοφορεί στο κέντρο».
Τα πρώτα δείγματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, ωστόσο η ίδια δεν αεροβατεί. «Ο πρώτος στόχος είναι να μας μάθει ο κόσμος και να βγάζουμε τα έξοδά μας» υπογραμμίζει. «Στην αγορά επικρατεί πανικός και πολλοί συνάδελφοι εγκαταλείπουν τα όπλα, εγώ, όμως, πιστεύω ότι τώρα είναι η στιγμή να ξετυλίξουμε το επιχειρηματικό μας δαιμόνιο».


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...