Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2011

Η Σερβία προσελκύει μεγάλες ξένες επενδύσεις

Σύμφωνα με την εταιρεία ορκωτών λογιστών KPMG, η Σερβία ξεπερνά τις λοιπές χώρες της περιοχής σε ξένες άμεσες επενδύσεις, περιλαμβανομένων και των χωρών-μελών της ΕΕ, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας.
Φέτος, μέσα σε ένα οκτάμηνο, οι ξένες επενδύσεις στη σερβική οικονομία αυξήθηκαν στα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό μεταφράζεται σε 560 περίπου εκατομμύρια ευρώ περισσότερα από την αυτή περίοδο του περασμένου έτους και συνάδει με τις προβλέψεις των ειδικών, ότι δηλαδή οι ξένες επενδύσεις το 2011 θα είναι διπλάσιες από τις αντίστοιχες επενδύσεις του 2010.
Ένας από τους παράγοντες έλξης είναι οι ευνοϊκές φορολογικές πολιτικές, στις οποίες συγκαταλέγεται και ο χαμηλότερος συντελεστής φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις, ο οποίος δεν αυξήθηκε παρά την οικονομική κρίση.
Τα τελευταία χρόνια, η Σερβία κατάφερε να διαπραγματευτεί καθεστώτα χωρίς δασμούς ή καθεστώτα προνομιακών εξαγωγών, με χώρες ή ενώσεις οι οποίες αποτελούν ενιαία αγορά άνω του ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων, προς τις οποίες δύναται να γίνουν εξαγωγές αδασμολόγητες ή με ελάχιστους δασμούς", είπε στους SETimes ο Μπόζινταρ Λαγκάνιν, διευθυντής του Φορέα Επενδύσεων και Προώθησης των Εξαγωγών (SIEPA).
Το ειδικό πακέτο για τους ξένους επενδυτές περιλαμβάνει πλεονεκτήματα που δεν προσφέρονται από τις άλλες χώρες της περιοχής: συγκεκριμένα, η κυβέρνηση επιδοτεί μέχρι και 10.000 ευρώ κάθε νέα θέση εργασίας ή μέχρι και 20% της συνολικής επένδυσης κεφαλαίου.
Στην περίπτωση επενδύσεων ειδικού ενδιαφέροντος, προβλέπονται ρυθμίσεις μεταβίβασης γης ή μεταφοράς εξοπλισμού σε τοποθεσίες, το κόστος των οποίων επιβαρύνονται οι τοπικές αυτοδιοικήσεις.
Η νοτιοκορεάτικη Yura Corporation εγκαινίασε τρία εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικών εξαρτημάτων αυτοκινήτων στη Σερβία το 2010. Για την απασχόληση 1.000 ατόμων στο εργοστάσιο του Λέσκοβατς, η Yura έλαβε 4,5 εκατ. ευρώ από τη σερβική κυβέρνηση. Για το εργοστάσιο στο Νις και την απασχόληση 1.500 εργαζομένων, το ποσό της επιδότησης ήταν 10.5 εκατομμύρια ευρώ.
"Οι συνθήκες για τις επιχειρήσεις στη Σερβία είναι πολύ καλές. Για παράδειγμα, για την ολοκλήρωση και την έναρξη λειτουργίας ενός εργοστασίου στη Ράσα χρειάστηκε ένας χρόνος", δήλωσε στους SETimes ο Ομ Ντε Γιαλ, πρόεδρος της Yura, προσθέτοντας ότι η εταιρεία του θα απασχολεί 5.000 άτομα στη Σερβία μέχρι το τέλος του προσεχούς έτους.
Για τους επενδυτές, το πλεονέκτημα της Σερβίας είναι το εργατικό δυναμικό. Οι Σέρβοι εργαζόμενοι δεν είναι από τους χαμηλότερα αμειβόμενους, ωστόσο οι επενδυτές λένε ότι -- λόγω της υψηλής τεχνικής τους επάρκειας -- είναι οι καλύτεροι στην περιοχή.
Η γερμανική Muehlbauer Holding δραστηριοποιείται κι αυτή στη Σερβία. Η εταιρεία είναι από τις κορυφαίες παγκοσμίως στην τεχνολογία παραγωγής εγγράφων ταυτοποίησης και απασχολεί κοντά στις 2.000 εξειδικευμένους επαγγελματίες στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Μέχρι στιγμής, η εταιρεία έχει επενδύσει 10 εκατ. ευρώ στη Σερβία και σήμερα κατασκευάζει ένα τεχνολογικό πάρκο στη Στάρα Πάζοβα, που προορίζεται να αποτελέσει το ευρωπαϊκό κέντρο για την εν λόγω τεχνολογία.
"Το πλεονέκτημα που παρέχει η Σερβία είναι ένα ποιοτικό, επαγγελματικό, ευέλικτο και δημιουργικό εργατικό δυναμικό, ευνοϊκές εμπορικές συμφωνίες με ορισμένες χώρες και ταχεία ανάπτυξη στην περιοχή", είπε στους SETimes ο μεγαλομέτοχος της εταιρείας Γιόσεφ Μουελμπάουερ.
Ο αρμόδιος για τις ξένες επενδυτικές ευκαιρίες κρατικός φορέας διαχειρίζεται επί του παρόντος 83 ενεργά επενδυτικά έργα και μέχρι το τέλος του έτους θα φέρει άλλες δύο γνωστές εταιρείες στη Σερβία από τη Γερμανία και την Αυστρία. Λέγεται ότι οι εταιρείες αυτές είναι κορυφαίες παγκοσμίως στον τομέα τους.
"Το προσεχές έτος ελπίζουμε να πραγματοποιήσουμε τη μεγαλύτερη αξιοποίηση υποβαθμισμένης γης που έγινε ποτέ στη Σερβία και εργαζόμαστε εντατικά πάνω σε αυτό", λέει ο Λάγκανιν της SIEPA.
Επίσης, πρόσθεσε ότι το προσεχές έτος η εταιρεία θα επιδιώξει να εισχωρήσει στην αμερικανική αγορά, κυρίως μέσω της κατασκευής κομψών επίπλων από ξύλο.
Η παγκοσμίως γνωστή αυστριακή εταιρεία Swarovski έρχεται στη Σερβία. Η κατασκευή των εργοστασίων ξεκινά τον προσεχή μήνα στη Σουμπότιτσα, όπου θα απασχολούνται περί τους 600 εργάτες σε μια επένδυση αξίας 40 εκατ. ευρώ.

"Η επένδυση αυτή επιβεβαιώνει ότι η Σερβία κατέχει την πρώτη θέση όσον αφορά την προσέλκυση ξένων επενδύσεων το 2011, κι αυτή η ανοδική πορεία θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος", δήλωσε στους SETimes ο υπουργός οικονομίας Νεμπόισα Κίριτς.
Πέρυσι η Σερβία είχε προσελκύσει τις περισσότερες επενδύσεις στην περιοχή, ύψους 982 εκατ. ευρώ, περισσότερες δηλαδή από ότι η Κροατία και η Σλοβενία μαζί. Εκτός αυτού, σε διάστημα 10 ετών, μόνο τρεις επενδυτές ανέστειλαν τις δραστηριότητές τους στη Σερβία. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...